Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Corina Lenard din Târgu-Mureş a creat şcoala online de istorie Korinthus Edu acum un an, iar astăzi a ajuns la peste 500 de cursanţi şi afaceri de 80.000 de euro

31.03.2022, 00:06 Autor: Alexandra Matei

Preţul unui program de pregătire pentru bacalaureat, care începe din martie şi merge până la data examenului, este de 200 de euro.

Corina Lenard din Târgu-Mureş, doctor în istorie, profesor şi cercetător, a înfiinţat şcoala online de istorie Korinthus Edu, unde pregăteşte tineri pentru examenul de bacalaureat şi viitori studenţi. Businessul său a pornit din dorinţa de a implementa în România metode de învăţare pe care le-a întâlnit în Occident.

Astăzi, la un an de la înfiinţare, Korinthus Edu a ajuns la peste 500 de cursanţi care au trecut prin programele de pregătire şi la o cifră de afaceri de 80.000 de euro.

„Povestea este foarte atipică pentru că, iniţial, proiectul meu a început de la ideea de a crea o şcoală fizică. Acest gând mi-a venit din timpul cercetării mele în străinătate, în Occident. Acolo am întâlnit diverse sisteme educaţionale pe care am vrut să le implementez în România. Lucrurile s-au schimbat, dat fiind contextul pandemic, iar ideea de a întemeia o şcoală fizică a fost abandonată. Pe de altă parte, mi-a venit apoi ideea de a trece spre mediul online, care s-a dovedit a fi mult mai benefic pentru elevii din România, pentru că astfel am putut să ajut mai multe persoane decât mi-ar fi permis timpul şi spaţiul în Târgu-Mureş. Am pornit cu o investiţie de 5 euro, iar în momentul de faţă suntem foarte fericiţi că am reuşit să ajungem, la un an de la fondarea şcolii, la o cifră de afaceri de 80.000 de euro. Am pornit cu 80 de cursanţi în aprilie 2021, iar în martie anul acesta am depăşit pragul de 500 de persoane care ne-au trecut prin pregătire“, a povestit Corina Lenard.

În momentul în care a luat decizia de a deschide această şcoală online, mai spune ea, primul preţ pentru programul de pregătire la istorie pentru bacalaureat a fost de 800 de lei pentru două luni şi jumătate. De anul acesta însă, programul de pregătire pentru elevii de clasa a douăsprezecea s-a extins, astfel că elevii beneficiază de ore de pregătire din luna martie până la examenul de bacalaureat. Costurile pentru acest program pornesc de la 200 de euro.

O grupă online poate ajunge la 175 de persoane. Programul nu presupune strict materia de bac, menţionează Corina Lenard, ci mai multe aspecte, cum ar fi întâlniri de suport sau practice, întâlniri cu un terapeut şi partea de orientare vocaţională. Cursurile au fost susţinute în prima fază doar de fondatoarea şcolii online, dar ulterior aceasta a decis să lărgească echipa. „Acum suntem patru persoane implicate în acest proiect. Îmi doresc ca până la finele lui 2022 să avem o echipă de 20 de persoane.“

Korinthus Edu oferă, pe lângă programele de pregătire contra cost, şi materiale gratuite pentru toţi elevii din România, care sunt încărcate pe platforma şcolii. În plus, sunt organizate săptămânal seminarii online cu meditaţii gratuite, la care participă până la 500 de persoane.

Deşi Corina Lenard a înfiinţat şcoala online de istorie pentru pregătirea elevilor, ea spune că a demarat, recent, procesul de extindere a programelor de pregătire şi pentru cei care dau admiterea la Academia de Poliţie. Ea a gândit şi cursuri de orientare vocaţională şi admitere la universitate, respectiv, obţinerea de burse şi finanţări pentru studenţi.

În prezent, Korinthus Edu este în proces de demarare a unui program premium de consultanţă pentru antreprenori, care să-i ajute să-şi crească afacerile şi să se dezvolte în funcţie de contextul istoric, politic sau economic. „Deja avem patru antreprenori din România. Insistăm cel mai mult pe punctul de plecare al afacerii, vrem să vedem dacă afacerea are nevoie de reactualizare sau reinventare. Ultimul pas este extinderea afacerii“.

Corina Lenard a încercat să ofere o schimbare în ceea ce priveşte programa de învăţământ la disciplina istorie prin faptul că a scris o carte, intitulată Istoria pentru tine(ri), în care a propus o structură mult mai accesibilă pentru elevi, care să meargă în ritm cronologic.

În cinci ani de zile, antreprenoarea îşi propune să continue programul de extindere pentru pregătirea elevilor pentru bacalaureat, dar şi să se extindă, în cadrul şcolii, cu programe de pregătire pentru alte discipline. „Ca perspectivă pe termen lung, nu excludem nici extinderea pe piaţa europeană“.

Businessul din zona de educaţie a reuşit să ajungă în toate judeţele din România datorită mediului online, însă, Korinthus Edu va avea, cu certitudine, şi o formă fizică, potrivit fondatoarei.

Corina Lenard susţine că foarte mulţi tineri parcurg 12 ani de pregătire în cadrul şcolii, dar la final nu ştiu încotro să meargă. Istoria, crede ea, îi poate ajuta să-şi găsească mai uşor locul în lume.

Ea a ştiut mereu că vrea să fie profesor universitar. După mediul academic, a cochetat şi cu cercetarea ştiinţifică, iar în cele din urmă şi-a dat seama că nu se încadrează neapărat în mediul de stat, de aici venind şi dorinţa ei de a dezvolta o şcoală privată.

Pentru Corina Lenard, faptul că a plecat în străinătate, în ţări precum Turcia, Spania, Italia sau Marea Britanie, unde a cunoscut profesori care i-au deschis orizonturile, a fost un lucru esenţial în dezvoltarea ei.„Am avut oportunitatea de a cunoaşte profesori care mi-au deschis orizonturile. Cred că pentru orice tânăr este foarte importantă, pe lângă educaţie, deschiderea şi dorinţa de a creşte, de a se dezvolta“.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania