Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Corina Neagu, cu peste două decenii de experienţă în domeniul resurselor umane, a adunat 20 de producători de turtă dulce, dulceţuri sau vinuri în băcănia online Sweets & Spices

22.01.2021, 00:07 Autor: Florentina Niţu

„Îmi doresc să deschid un centru de producţie, cu doi angajaţi, iar fondurile europene ar putea fi o soluţie pentru finanţare. Am nevoie de 20.000-30.000 de euro pentru amenajare şi dotări.“

„Am avut oferte să plec în Asia în 2015, dar mi-am dorit să rămân, să con­stru­iesc aici. Am bazele, ştiu ce fac şi ce îmi doresc să fac şi am găsit întotdeauna resurse şi financiare şi uma­ne să construiesc“, povesteşte Corina Neagu, fondatoarea băcăniei online Sweets & Spices, business care şi-a început acti­vitatea în decembrie 2020, cu o finanţare de 5.000 de euro.

Ea are o experienţă de peste două de­ce­nii în domeniul resurselor umane, lucrând pen­tru companii precum PepsiCo sau Nestle, iar de şase ani este antreprenoare, având pro­pria afacere în acest sector. În 2020, a fă­cut un nou pariu pe pasiunea sa pentru gătit, mai ales că a văzut oportunitatea de a înfiinţa un start-up în domeniul alimentar, pentru că, din experienţa prietenilor ei, acest domeniu mege foarte bi­ne, chiar şi în situaţii de criză. 

„Anul 2020 a fost plin de provocări pentru mine, pentru că am continuat ceea ce fă­ceam, având un volum neaşteptat de mun­că. Au fost foarte mulţi antreprenori mici şi mijlocii care au închis, dar eu am avut proiecte şi am trecut cu bine prin această perioadă. Ba mai mult decât atât am deschis şi două businessuri. Sweets & Spices a pornit de la pasiunea mea pen­tru bucătărie şi dorinţa de a aduce puţin dulce, dar şi sărat în vieţile oamenilor“, spune Corina Neagu.

Finanţarea de 5.000 de euro pentru a porni businessul Sweets & Spices a venit din profitul obţinut de compania din domeniul resurselor umane pe care o deţine. „Sunt două pasiuni care se îmbină frumos şi ajung să se finanţeze una pe cealaltă.“

Corina Neagu s-a certificat iniţial în domeniul alimentar, urmând anumite cursuri şi susţine că şi în 2021 se pregăteşte să obţină noi certificări. Antreprenoarea consideră că specializarea este foarte importantă atunci când porneşti un business într-un domeniu pe care nu-l stăpâneşti. „Vreau să fac lucruri în România, găsesc timp şi mă înconjor de oameni care vor să facă treabă. România are un potenţial uriaş. Aici m-am format, aici m-am educat, aici vreau să construiesc. Sunt pasionată şi entuziasmată de ce fac, iar ziua are tot 24 de ore şi pentru mine“, adaugă ea.

În prezent, Sweets & Spices colaborează cu 20 de furnizori acreditaţi la nivel local (Bucureşti şi Ilfov), dar livrează şi naţional, şi are în portofoliu produse de patiserie, produse dulci, precum ciocolată, turtă dulce sau prăjituri, vinuri, şi produse de băcănie, cum sunt dulceţurile şi produsele artizanale, potrivit antreprenoarei.

Ea afirmă că primii clienţi au fost familia şi prietenii, apoi au venit şi alte persoane prin recomandări. Pachetele de Crăciun au fost primele produse realizate, urmate de pachetele personalizate. „La început de drum, o provocare este să lucrezi cu furnizorii de curierat.“

„Nu avem produse congelate, mizăm pe produse proaspete. (...) Fiind produse făcute handmade nu suntem sub media pieţei la nivel de preţ, dar nici mult peste. Facem produse pe care oamenii şi le pot permite şi putem să le personalizăm să corespundă cu bugetul lor. La pachetele de Crăciun am lucrat 24 de ore din 24, este foarte multă muncă, care trebuie răsplătită, dar noi considerăm că suntem rezonabili“, mai spune Corina Neagu.

Aceasta spune că clientul român este mai degrabă necunoscător, decât exigent, pentru că cere foarte mult, dar nu este consecvent. „Clienţii vor să testeze. Avem clienţi care vin doar să testeze, însă clientul exigent este bun, pentru că pune presiune pe noi să ridicăm standardele.“

Corina Neagu menţionează că 2021 a început în forţă, cu multă muncă şi prevede că va fi un an plin. Ea spune că îşi va concentra atenţia asupra concurenţei, factorul diferenţiator de ea fiind că fac produse proaspete, dar va testa piaţa să vadă şi ce produse noi poate aduce. Acesta spune că punctele tari ale unui antreprenor care reuşeşte în afaceri sunt răbdarea, integritatea, responsabilitatea şi curajul.

„Este un business de la zero în creştere şi sper ca până la finalul lui 2021 să avem un portofoliu de clienţi mulţumiţi, care să ne recomande. Îmi doresc să am minimum 50 de clienţi care comandă constant de la noi şi îmi doresc să deschid un centru de producţie, cu doi angajaţi, iar fondurile europene ar putea fi o soluţie pentru finanţare. Am nevoie de 20.000-30.000 de euro pentru amenajare şi dotări“, mai spune fondatoarea Sweets & Spices.

Ea încheie precizând că antreprenoriatul îţi dă libertate şi îţi permite să fii foarte creativ, dar dacă nu munceşti nu ai, pe când a fi angajat înseamnă stabilitate. „Eu mi-am dorit să fiu antreprenor încă de la început, dar m-au format corporaţiile.“

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania