Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Cristian Bărcan a creat o platformă exclusiv online care înfiinţează firme sau le modifică statutul juridic, iar veniturile au ajuns la 70.000 de euro în 2019

30.04.2020, 13:30 Autor: Florentina Niţu

♦ Platforma online REGnet.ro a apărut în urmă cu cinci ani, din nevoia lui Cristian Bărcan de a-şi înfiinţa o firmă rapid, fără a sta la cozi. Nevoia sa a fost resimţită şi de alţi antreprenori, iar acum, în medie, înfiinţează 50 de firme/lună.

Cristian Bărcan, licenţiat în ştiinţe juridice, cu experienţă în consultanţa privind contractele comerciale, spune că a fost mereu pasionat de domeniul economic, iar din 2015, din nevoie, a ajuns să îşi trăiască pasiunea. Pentru a eficientiza procesul de înfiinţare a unei firme, el a creat REGnet, o platformă online care înfiinţează firme sau le modifică statutul juridic, ce i-a adus anul trecut venituri de 70.000 de euro.

„În 2015 am fost nevoit să înfiinţez o firmă şi regula era să te deplasezi la sediul Registrului Comertului. După aproxi­mativ 24 de ore pierdute efectiv în sediul Registru­lui am reuşit să finalizez demersul. Atunci am realizat că statul la cozi şi de­plasările sunt un consum inutil de timp şi am încercat să găsesc o variantă prin care să evit toa­tă procedura standard, iar după multe căutări am reuşit să găsesc o variantă de în­fiinţare a firmei online, astfel s-a născut REGnet“, povesteşte Cristian Bărcan.

Investiţia iniţială a fost de 10.000 euro, iar pri­mii clienţi, cu care colaborează şi în pre­zent, au fost foarte încântaţi de ideea de a pu­tea face o operaţiune online, susţine Cristian Bărcan. „Antreprenorii preferă să se axeze pe dezvoltarea afacerii, nu pe stat la cozi şi de­plasări în vederea semnării unor documente.“

Businessul REGnet ajută antreprenorii să evite deplasările la Registrul Comerţului şi statul la cozi, echipa din spate ocupându-se de operaţiunile de la Registrul Comerţului necesare firmelor pentru înfiinţarea unei so­cie­tăţi sau modificarea statutului juridic, online. „Discutăm online sau telefonic, iar noi punem la punct toată documentaţia pen­tru înfiinţare şi le oferim şi consultanţă.“

În medie, REGnet înfiinţează peste 50 de companii/lună, iar în perioada în care s-a derulat programul Start-Up Nation numărul lor a fost dublu şi cea mai solicitată opera­ţiu­ne a fost înfiinţarea de SRL (societate cu răs­pun­dere limitată). „Comerţul a fost dome­niul de activitatate majoritar şi în 2018 şi în 2019.“

„Durata medie de înfiinţare sau modi­fi­ca­re a statutului unei societăţi este de 3-4 zile lu­crătoare. În general, o societate necesită o in­vesţie iniţială de aproximativ 850 de lei, în timp ce un PFA are un cost de aproximativ 400 de lei. Costul modificării unei societăţi este de circa 500 de lei“, adaugă antreprenorul.

El menţionează că antreprenorii au nevoie de timp pe care să-l investească în afacerile lor, iar clienţii care apelează la serviciile REGnet îşi doresc să fie ajutaţi atât în completarea documentelor, cât şi să pri­mească sfaturi.

„Am lansat o aplicaţie care îţi permite să completezi do­cumentaţia pentru înfiinţarea unei firme direct de pe telefonul mobil şi încercăm să digitalizăm procesul de înfiinţare a firmei.“

Luna martie a fost una dintre cele mai slabe, mai spune antreprenorul, având o scădere de 50% faţă de anul anterior. Totuşi, Cristian Bărcan consideră că antreprenorii trebuie să aibă curaj să investească din nou după criza de coronavirus.

„Am văzut o creştere semnificativă în aceas­tă perioadă a afacerilor înfiin­ţate în domeniul construcţiilor. De altfel, comerţul cu produse far­ma­ceu­tice a înregistrat o creş­tere a societăţilor şi au existat mo­dif­icări de cod CAEN pen­tru firme deja existente. (...) Cifra de afaceri în 2019 a fost de 70.000 euro, iar în ce pri­veşte acest an ne aşteptăm la venituri mai mici întrucât efectul COVID-19 s-a resimţit la nivelul întregii economii“, a explicat Cristian Bărcan.

Antreprenorul intenţionează ca pe termen mediu să ducă REGnet şi în alte ţări, precum Marea Britanie sau SUA şi să dezvolte aplicaţia mobilă. Totodată, vrea să-şi extindă serviciile în mai multe zone.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

florentina.nitu@zf.ro

 
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania