Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Cristina Frei a pornit un business de la pasiunea sa pentru desenat şi şi-a lăsat jobul pentru domeniul ilustraţiilor şi printurilor de artă

23.03.2021, 00:06 Autor: Georgiana Mihalache

♦ În perioada Crăciunului, tânăra antreprenoare a lucrat la peste 250 de ilustraţii pentru proiectele sale ♦ Trendul spre online şi cadouri speciale a ajutat-o în pandemie, când oamenii au căutat legătura cu arta.

Cristina Frei, o tânără absolventă a Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, a decis în urmă cu doi ani să înceapă un business pe cont propriu în domeniul în care s-a pregătit şi a pornit un site – cristinafrei.com, pe care listează portofoliul său de ilustraţii, desenate în mare în mod tradiţional. Cea mai mare comandă de ilustraţii a fost în perioada Crăciunului, când antreprenoarea a avut în lucru peste 250 de ilustraţii, iar mai nou abordează şi zona corporate – companiile care vor cadouri speciale.

„Am pornit în domeniul creativ de multă vreme, de când eram mică am desenat. Mai serios am luat decizia aceasta acum doi ani, când circumstanţele au făcut să îmi dau demisia de la job şi am zis că trebuie să fac doar ce îmi place şi mă axez numai pe asta, să trag foarte tare astfel încât să pot trăi doar din asta. Lucram tot în domeniul creativ, lucram într-un magazin de home&deco, decoram vitrinele şi rafturile”, a povestit Cristina Frei. Ea a avut susţinere din partea familiei pentru a lua decizia de a se dedica doar zonei de ilustraţii şi a pornit la drum cu un buget redus de investiţii, mai ales că procesul de desenat se întâmplă în propria ei locuinţă.

„Mi-am dorit să am un site, aceasta a fost prima investiţie, dar m-am ocupat tot eu pentru că mi-am dorit să fac fiecare detaliu aşa cum îmi place mie, iar acum pot să fac orice schimbări vreau. Inspiraţia o iau din viaţa mea de zi cu zi, din oamenii care mă înconjoară, din plante, îmi place să desenez ce mi se întâmplă sau ce gândesc, iar când mă uit peste desenele mele îmi aduc aminte de anumite perioade, e un fel de jurnal vizual”, a mai spus Cristina Frei. Ea foloseşte cerneală şi hârtie pentru desenat, însă mai nou are şi un iPad pe care desenează şi digital, unde poate face orice modificări până la produsul final, procesul fiind mai uşor decât metoda tradiţională. Crearea unei ilustraţii poate să dureze de la o oră la câteva zile, dacă este vorba despre proiecte unde trebuie să gândească inclusiv conceptul, să facă mai multe schiţe.

„În ultima vreme, feedbackul a fost pe instagram şi pe reţelele de socializare, mai nou vin şi de pe site. Îmi doresc să mă găsească oamenii şi pe site, dar în principiu am o comunitate pe Instagram şi acolo este baza oamenilor care mă urmăresc şi cărora le place ce fac eu. Prima mea colaborare mai mare pe partea aceasta a fost cu reţeaua Regina Maria”, a mai spus Cristina Frei.

Preţul pentru o ilustraţie porneşte de la 100-130 de lei, în funcţie de dimensiune. Planurile antreprenoarei pentru anul 2021 urmăresc deschiderea unui atelier propriu care să funcţioneze şi ca showroom în care oamenii să poată veni să vadă ilustraţiile. Pandemia de COVID-19 nu a oprit-o pe tânăra antreprenoare, ci dimpotrivă, ea spune că a fost un an productiv pentru domeniul creativ.

„Anul 2020 pentru mine nu a fost atât de rău, mi se pare că am avut mai mult de lucru şi de desenat. Mi se pare că zona creativă şi domeniul acesta au avut un pic de câştigat, mai ales celor care au lucrat în online. Mi se pare că s-a dezvoltat zona de cadouri mai speciale, a devenit un trend foarte bun, care este în creştere.“

„Oamenii caută cadouri mai speciale, nu mai au timp să se plimbe prin oraş şi aleg diferite cadouri realizate de artiştii favoriţi. Pentru mine a fost un lucru bun. Oamenii au cumpărat chiar pentru ei, au vrut să-şi decoreze casa, au căutat altceva”, a explicat Cristina Frei.

Antreprenoarea spune că intrarea ei în zona de business a fost treptată, având unele momente când s-a simţit copleşită de comenzi, cum a fost perioada Crăciunului. Ea adaugă însă că vede o evoluţie de la un proiect la altul. „Învăţ pe parcurs, uneori mă ia pe neaşteptate, dar de la un proiect la altul învăţ tot mai mult şi mă îndrept unde trebuie”, a concluzionat Cristina Frei.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania