Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Cristina Mărgineanu a ieşit din domeniul bancar după o carieră de peste treizeci de ani şi a făcut din pasiunea ei pentru designul de interior un business

30.07.2024, 00:06 Autor: Alexandra Matei

Pe firma pornită anul trecut, antreprenoarea a strâns în portofoliu circa 20 de proiecte de design interior  Cele mai multe sunt proiecte rezidenţiale, dar portofoliul mai cuprinde şi o clinică medicală şi o florărie Preţul pentru amenajarea unui apartament cu trei camere poate ajunge la 43.000 de euro.

Cristina Mărgineanu, de profesie economist, a renunţat la jobul său din bancă după mai bine de treizeci de ani şi a reuşit să transforme pasiunea sa pentru designul de interior într-o afacere, deschizând un birou de design interior care îi poartă numele. 

„Drumul meu în zona de design interior a început timid, în 2008, când mi-am amenajat propria garsonieră. De profesie, sunt economist şi am activat în domeniul bancar 33 de ani, până în februarie anul acesta, când am renunţat la bancă în favoarea designului de interior. Însă, până atunci, timp de şase ani, am mers în paralel cu amândouă. Nu mai făceam faţă cu proiectele, aşa că am decis să aleg lucrul care îmi aduce satisfacţia cea mai mare şi mi-am înfiinţat o firmă şi propriul birou de design interior”, a povestit ea.

După acea garsonieră, pe care a amenajat-o pentru ea, au urmat cunoscuţi şi prieteni pe care i-a ajutat cu diferite proiecte de design interior. Antreprenoarea a decis să urmeze şi cursuri, pentru că în trecut făcea totul intuitiv în proiectele pe care le realiza pentru ea sau pentru apropiaţi. Proiectele sunt mai mari sau mai mici, iar pe firma pornită anul trecut Cristina Mărgineanu a strâns în portofoliu peste 20 de proiecte de design interior.

Cele mai multe sunt proiecte rezidenţiale, dar portofoliul mai cuprinde şi o clinică medicală şi o florărie. Pe partea de rezidenţial, cele mai multe proiecte sunt apartamente în blocuri vechi, despre care ea spune că sunt cele mai complexe şi provocatoare.

„Un proiect complex este acela când se dă totul jos, până la cărămidă, iar apoi se face partea electrică. Pentru partea de şantier, lucrez cu echipe externe. Pe partea de mobilă, am trei colaboratori. Un proiect se începe cu propunerea de mobilare, iar apoi se pune la punct partea electrică şi cea de instalaţii.”

Preţul pentru amenajarea unui apartament cu trei camere, exemplifică aceasta, poate ajunge la 43.000 de euro, cum s-a întâmplat în cazul ultimului proiect de acest gen, însă fiecare locuinţă este diferită şi are nevoi distincte, astfel că preţul poate varia.

Clienţii vin către Cristina Mărgineanu cu propunerile şi dorinţele lor de amenajare şi cu un buget aproximativ, după care ea vine cu propuneri, sugestii şi completări, dacă este cazul. 

Circa 70% dintre clienţi sunt veniţi prin recomandări, 10% sunt foşti colegi de-ai antreprenoarei din bancă şi restul sunt oameni veniţi din diverse grupuri de specialitate de pe Facebook.

„În general, clienţii cu care am lucrat au spus că le-au plăcut pattern-urile şi petele de culoare. Le plac casele vesele, care au viaţă, care spun o poveste, iar acesta este şi stilul meu”, a mai adăugat fondatoarea biroului de design interior.

Designul de interior, mai spune ea, a început să fie cunoscut şi apreciat chiar şi de către oamenii cu venituri mai mici. În acest domeniu contează foarte mult, consideră aceasta, educaţia financiară, contextul economic, disponibilităţile financiare ale oamenilor, ceea ce influenţează şi activitatea unui business de design interior.

Când a renunţat la domeniul bancar, Cristina Mărgineanu şi-a propus ca în primul an de activitate să îşi acopere salariul din bancă în următoarele douăsprezece luni, ceea ce s-a întâmplat însă după primele 2-3 luni.

Ea a pornit pe drumul antreprenoriatului cu destul de multă teamă în ceea ce priveşte administrarea şi funcţionarea unei afaceri, însă a reuşit să înveţe câte puţin de la fiecare om cu care a interacţionat pe partea de business şi să se familiarizeze cu viaţa de antreprenor.

„Am învăţat de la fiecare în parte tot ceea ce se putea învăţa pe zona de business, am citit legile, m-am documentat. Am înţeles că de-a lungul vieţii înveţi constant şi că trebuie să te updatezi şi să rămâi pe poziţii.”


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania