Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Cristina Oprea, de profesie avocat, a deschis cofetăria Deseo Sweets în nordul Capitalei: „Nu cred că aş fi putut să fac avocatură la nivelul la care fac acum prăjituri“

23.07.2024, 00:06 Autor: Georgiana Mihalache

Investiţia iniţială în deschiderea cofetăriei a fost de circa 80.000 de euro, dintre care jumătate din fonduri Start-Up Nation Eclerul cu fistic şi vişine este „vedeta” din comenzile clienţilor Doar doi oameni se ocupă de producţia prăjiturilor, iar cel mai mare eveniment acoperit până acum a fost un candy bar pentru 300 de persoane.

Cofetăria Deseo Sweets a apărut în toamna lui 2023 când fondatoarea Cristina Oprea a decis să lase avocatura şi sălile de judecată pentru laborator de cofetărie şi antreprenoriat. După o investiţie de 80.000 de euro, jumătate fonduri Start-Up Nation, a luat naştere businessul, iar antreprenoarea s-a implicat direct în fiecare etapă, de la zugrăvit la producţia de laborator. „Scânteia de la care a pornit businessul a fost faptul că nu mi-a plăcut ceea ce făceam înainte. Mai exact, am fost avocat, am terminat Dreptul, am fost avocată timp de doi ani şi nu m-am văzut făcând asta toată viaţa. De fiecare dată când ajungeam acasă de la birou mă refugiam în bucătărie. De acolo a pornit Deseo Sweets, din bucătăria de acasă. Nu cred că aş fi putut să fac avocatură la nivelul la care fac acum prăjituri”, a povestit Cristina Oprea, fondatoarea Deseo Sweets. Ea a adăugat că au fost zile în care a stat şi 16-18 ore în picioare, în laboratorul de cofetărie, însă nu a simţit efortul, lucru pe care nu l-ar fi putut face în alt domeniu. „A fost un drum lung, anevoios, dar până la urmă a luat naştere ceea ce gândeam eu atunci că va fi împlinirea mea. Mi-am dorit foarte mult să fac asta. Am pornit din pasiune”, a mai spus antreprenoarea. Produsele sunt realizate de la zero chiar de antreprenoare şi de colega sa, iar clienţii pot merge fie în Băneasa pentru a le cumpăra direct, la câteva minute de parcul Herăstrău, fie din aplicaţia Bolt Food. Momentan, clienţii nu pot mânca prăjiturile în cofetărie, urmând ca antreprenoarea să primească autorizaţie pentru acest lucru. Ca plan de viitor, antreprenoarea vrea să crească şi echipa, dar să şi deschidă o nouă cofetărie, în centrul Capitalei.

„În principal oamenii vin şi iau prăjituri pentru acasă. Avem deserturi franţuzeşti, diferite tipuri de eclere cu diverse arome, spre exemplu cu fistic şi vişine, extrem de apreciat. Folosim doar pastă pură de fistic, totul este făcut de la zero. Ne-am dus puţin şi spre cofetăria clasică. Ni s-a cerut atât de mult savarină, încât până la urmă am făcut, dar în stilul meu”, a mai spus Cristina Oprea.

Şi evenimentele corporate sunt o direcţie de dezvoltare pentru Deseo Sweets, iar cel mai mare eveniment a fost de 300 de persoane, pentru care au fost produse 1.000 de mini-prăjituri şi peste 30 kg de tort.

„Avem undeva la zece tipuri de prăjituri. Nu facem foarte multe tocmai pentru că vrem să fie cât mai proaspete, ca oamenii să se bucure de tot ce e mai bun din acel desert. Şi de asemenea avem şi comenzi, de exemplu cei care vor să ducă la birou pregătim cutii cu mini-eclere, mini choux-uri macarons. Pe lângă comenzi avem şi zilnic prăjituri în vitrină pentru cei care vor să-şi îndeplinească dorinţele dulci”, a mai spus Cristina Oprea.

Ea a precizat că principalele provocări în business au fost gestionarea banilor, mai ales în perioadele în care vânzările fluctuează, dar şi organizarea pentru evenimentele de tip candy-bar, unde este multă muncă.

„Îmi doresc o dezvoltare sigură, durabilă. Aş vrea să deschid încă un magazin, o cofetărie, undeva în centru şi acolo aş vrea să avem şi mese pentru ca lumea să poată veni să servească pe terasă prăjiturile noastre. Bineînţeles că asta nu se va întâmpla în câteva luni, e vorba de un an, doi, trei, dar sper eu să se întâmple cât mai curând. Pe măsură ce ne dezvoltăm vom şi investi”, a mai spus fondatoarea Deseo Sweets.

Ea a precizat că facultatea de Drept a stat la baza formării sale, iar dacă ar trebui să o ia de la capăt, ar urma acelaşi drum.

„Înţeleg mai bine legislaţia în domeniu. De asemenea, eu m-am ocupat de înfiinţarea firmei, de contractele de muncă, absolut tot”, a mai completat antreprenoarea.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.