Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Cum au crescut? Manuela şi Răzvan Păduraru au ajuns să aibă un parc de zece autorulote Joy2Wander pe care le închiriază pentru călătorii în România şi în străinătate

17.09.2024, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ „Am reuşit să creştem cifra de afaceri, s-a dublat faţă de 2019 şi am ajuns la un milion de lei şi un profit de 50.000 de lei. Am reuşit să fim profitabili în fiecare an, chiar dacă au fost eforturi destul de mari pentru asta“.

Manuela şi Răzvan Păduraru au început în urmă cu opt ani să închirieze autorulote pentru călătorii în România şi în străinătate, iar astăzi au în jurul lor o adevărată comunitate de amatori de astfel de călătorii. Deşi amândoi sunt implicaţi în proiect, Manuela este cea care coordonează zi de zi bunul mers al lucrurilor. „Am pornit businessul, pentru că ne-am gândit că vrem să avem libertate să călătorim şi cea mai bună variantă era cu autorulota. Am ajuns să avem în prezent un parc cu zece autorulote. După pandemie, a fost un boom, oamenii au descoperit această metodă de a călători”, a povestit Manuela Păduraru, cofondatoarea Joy2Wander, la emisiunea online ZF Afaceri de la Zero, unde ea şi soţul ei şi-au spus povestea pentru prima dată în 2020. În ultimii cinci ani, circa 1.500 de familii au călătorit cu Joy2Wander, iar cei doi antreprenori au organizat, în ultimii ani şi roadtripuri cu clienţi care au închiriat autorulote şi au vrut să meargă cu ei, dar şi cu oameni care au vrut pur şi simplu să încerce pentru prima dată această experienţă avându-i alături. Aşa s-a creat o comunitate de aventurieri cărora le place să călătorească astfel. 

Manuela şi Răzvan au organizat până acum peste douăzeci de roadtripuri în destinaţii precum Grecia, Italia, Austria, Croaţia, Turcia, Slovenia, Franţa, Suedia, Danemarca, Norvegia.

„Am reuşit să creştem cifra de afaceri, s-a dublat faţă de 2019 şi am ajuns la un milion de lei şi un profit de 50.000 de lei. Am reuşit să fim profitabili în fiecare an, chiar dacă au fost eforturi destul de mari pentru asta.”

Costurile autorulotelor au crescut destul de mult în ultimii ani, spun cei doi, cam cu 20-23% din 2022 încoace. Ei s-au concentrat pe un singur model, pentru că experienţa le-a arătat că este mult mai simplu aşa. Ultimele autorulote pe care le-au cumpărat au costat între 71.000 şi 75.000 de euro, fiind utilate şi dotate complet.

Joy2Wander are, între timp, şi un spaţiu propriu de parcare, unde se ocupă de mentenanţa autorulotelor, putând asigura aceste servicii şi pentru persoane fizice, lângă aeroportul Otopeni. Acolo există o hală de 350 de metri pătraţi şi o curte de 1.000 de metri pătraţi, unde pot campa cei care sunt în trecere prin Bucureşti.

În plus, pe 1 iunie 2024, a avut loc primul festival Joy2Wander, la care au participat 300 de oameni cu 80 de autorulote, rulote şi corturi. Timp de trei zile, ei au participat la diverse activităţi în aer liber, precum curse de alergare, curse de biciclete, ateliere artistice sau concerte.

„Noi am reuşit să-i încurajăm pe oameni să călătorească şi în afara celor două luni de sezon. Încurajăm mult călătoritul în România, dar recomandăm şi vacanţele în afara ţării. Se poate ajunge, de exemplu, foarte uşor în Turcia în timpul iernii. Partea bună este că au început să se dezvolte campinguri şi în România, în diferite zone geografice, chiar dacă dezvoltarea este lentă. Există zone din România unde este o nevoie acută de campinguri”, a completat Răzvan Păduraru.

Înaintea fiecărei plecări, echipa Joy2Wander face un instructaj în care prezintă aspectele referitoare la siguranţă. Autorulota este predată, de regulă, cu o seară înaintea plecării.

„Avem autorulote potrivite pentru un număr de două până la şapte persoane. De regulă, este vorba despre familii cu copii.”

Preţurile sunt diferite în funcţie de sezon, astfel că, în perioada de vârf, adică intervalul 2 iunie – 1 septembrie, costul de închiriere este de 150 de euro pe zi, iar în extrasezon este de 120 de euro pe zi.

„Una din nevoile noastre este existenţa unui cadru legislativ referitor la închirierile de autorulote”, spune Răzvan Păduraru.

Pentru 2024, fondatorii Joy2Wander estimează o creştere de 15% a cifrei de afaceri faţă de anul trecut.

 

Preţurile sunt diferite în funcţie de sezon, astfel că în perioada de vârf, adică intervalul 2 iunie – 1 septembrie, costul de închiriere este de 150 de euro pe zi, iar în extrasezon este de 120 de euro pe zi.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania