Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Daiana Lupu vrea să readucă preparatele tradiţionale şi gustul copilăriei înapoi prin brutăria şi cofetăria La Delicii din satul Banloc, judeţul Timiş

07.01.2025, 00:05 Autor: Alexandra Matei

♦ Investiţia s-a ridicat la circa 100.000 de euro, iar banii au venit din surse proprii şi dintr-un proiect StartUp Nation ♦ La Delicii are partea de brutărie, cu diverse sortimente de pâine şi partea de dulce, cu prăjituri clasice ♦ Cele mai apreciate produse sunt melcii cu lapte, acele rulouri cu vanilie însiropate în lapte.

Daiana Lupu a pornit, pe finalul anului trecut, brutăria şi cofetăria La Delicii în satul Banloc din judeţul Timiş şi îşi propune să readucă înapoi gustul copilăriei prin preparatele tradiţionale făcute după reţetele bunicii ei.

„Mi-am propus să aduc înapoi oamenilor, prin produsele pe care le facem, bucuria de acasă, gustul copilăriei, pentru că toate reţetele sunt ale bunicii mele. Mama mea este cea care găteşte. Partea de gătit a fost o tradiţie în familia noastră. Totul a plecat de la deliciile bunicii, de la deliciile copilăriei. (...) Ideea în sine a afacerii s-a născut în timpul pandemiei, când am reuşit să stăm cu toţii împreună. Am avut un moment de realizare. Mi-am dat seama că bunicii vor ajunge să nu se mai poată întreţine singuri, iar părinţii nu se mai regăseau în viaţa agitată de la oraş“, a povestit fondatoarea.

Investiţia s-a ridicat la circa 100.000 de euro, iar banii au venit din surse proprii şi dintr-un proiect StartUp Nation. La Delicii este o afacere de familie, iar oamenii implicaţi direct în producţie sunt părinţii fondatoarei. De partea de organizare se ocupă ea şi fratele său, iar bunicii lor sunt acolo pentru sfaturi şi „controlul calităţii“.

La Delicii are partea de brutărie, cu diverse sortimente de pâine şi partea de dulce, cu prăjituri clasice şi reţete originale ale bunicii Daianei. Produsele ajung la clienţi fie prin livrări, fie pot fi ridicate direct din locaţie.

„Am pornit cu ideea ca fiecare persoană care îşi doreşte să aibă produsele noastre să reuşească să facă asta. Avem o parte de vânzare direct din locaţie, iar produsele sunt disponibile la comandă.“

„Pentru persoanele care nu au posibilitatea să vină fizic oferim livrare şi mai avem partea de abonamente la pâine.“

Cele mai apreciate produse, menţionează antreprenoarea, sunt melcii cu lapte, acele rulouri cu vanilie însiropate în lapte.

Preţurile sunt per kilogram pentru pâine sau prăjituri asortate, dar şi per porţie la restul produselor. Un kilogram de pâine costă 15 lei, un kilogram de părjituri asortate, 85 de lei, iar pentru o porţie de melci cu lapte clienţii plătesc 65 de lei.

Clienţii La Delicii sunt, în cea mai mare parte, oameni din comunitatea locală, însă treptat brandul ajunge şi la oamenii din împrejurimi şi chiar din Timişoara.

Provocarea cea mai mare, spune Daiana Lupu, este legată de timp şi gestionarea lui. De asemenea, o provocare mare este şi birocraţia. Însă, dincolo de toate acestea, afirmă ea, sunt multe alte părţi frumoase, cum ar fi faptul că prin acest proiect reuşeşte să dea înapoi ceva satului în care a crescut, părinţilor şi bunicilor săi. „Îmi doresc ca 2025 să fie un an în care să reuşim să fim mai implicaţi în comunitate, să fim mai aproape de clienţii noştri. Sper ca anul acesta să fie un an în care să ne bucurăm de dezvoltarea businessului“, a mai adăugat ea.

Daiana Lupu vede o creştere organică a afacerii în viitor. În cinci ani, ea speră ca brandul La Delicii să nu treacă indiferent în zona respectivă.

„Îmi doresc ca fiecare persoană care aude de brandul nostru să se ducă automat cu gândul la copilărie, la produsele pe care le mânca atunci, să aibă acel sentiment de libertate“, a mai spus antreprenoarea.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania