Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. David Samoilă şi prietena lui au pornit, dintr-o bucătărie de 4 mp din Bucureşti, o afacere cu lumânări parfumate: „Ne-au ajutat foarte mult târgurile cu producători locali“

20.04.2022, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Dincolo de afacerea Bellissimo, cei doi tineri sunt angajaţi, lucrează de la 9 la 17 şi încearcă să-şi facă cât mai mult timp posibil pentru proiectul cu lumânări parfumate.

David Samoilă are 24 de ani, este absolvent al Facultăţii de Drept, iar împreună cu prietena lui a pornit în aprilie 2021 o afacere cu lumânări parfumate, sub brandul Bellissimo. Cunoştinţele din domeniul juridic şi economic i-au ajutat pe cei doi tineri să administreze afacerea pe care au început-o într-o bucătărie de patru metri pătraţi.

„Povestea a început în aprilie în 2020, când mi-a venit prima dată ideea, şi a luat forma actuală în iunie 2021. Facem lumânări din ceară de soia şi de rapiţă, după ce am învăţat totul pe cont propriu, am cumpărat mai multe tipuri de ceară şi am făcut teste“, a povestit David Samoilă la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

Bellissimo are clienţi din toate categoriile, dar cel mai des cumpără doamnele, marja de vârstă fiind una mare, cuprinsă între 16 şi 50 de ani. Femeile preferă recipientele colorate cu arome dulci-fructate, în vreme ce bărbaţii tind spre un recipient cu etichetă clasică şi note fresh sau de citrice. Lumânările Bellissimo, fabricate în Bucureşti, costă de la 40 de lei la 120 de lei, în funcţie de tipul şi cantitatea de ceară, de parfumantul folosit sau de recipient - din sticlă, metal, ciment, argilă sau ceramică.

„Ne concentrăm pe arome de sezon, aşa că în iarnă am avut lumânări cu măr şi scorţişoară, caramel sărat, iar acum, primăvara, avem arome precum coacăze şi smochine, zambile. În ultima vreme ne-am îndrăgostit de aromele arăbeşti, care sunt atemporale, aşa că am introdus lumânări cu arome de tonka, miere neagră, vanilie neagră.“

David şi prietena lui participă frecvent la târguri dedicate producătorilor locali, unde se întâlnesc cu clienţii, îşi expun noile colecţii şi leagă parteneriate cu alţi artizani.

„Ne-au ajutat foarte mult târgurile. Aşa putem vedea prima reacţie a clienţilor, ne putem da seama dacă le plac sau nu aromele lumânărilor noastre. Astfel de evenimente sunt foarte eficiente. Cu siguranţă există în continuare loc pentru noi businessuri pe această piaţă.“ Dincolo de afacerea Bellissimo, cei doi tineri sunt angajaţi, lucrează de la 9 la 17 şi încearcă să-şi facă cât mai mult timp posibil pentru proiectul cu lumânări parfumate. „Planul nostru de business include un atelier propriu în Bucureşti, pe care să-l transformăm într-un hub al producătorilor locali“, spune David Samoilă.

Ceara folosită în lumânările Bellissimo este naturală, pentru că cei doi antreprenori vor să facă produse prietenoase cu mediul, în recipiente reutilizabile. Proiectul a fost finanţat constant din economiile lor şi din fiecare salariu.

„Orice este posibil. Dacă cineva are o idee pentru o mică afacere, nu trebuie să se sperie că nu dispune de sume colosale. Este nevoie de pasiune şi perseverenţă. Cu multă muncă şi paşi mici, orice este realizabil. Sfatul meu pentru ceilalţi tineri la început de drum este să aibă curaj, să-şi dea timp şi, dacă ei†cred în visul lor, cu siguranţă acesta o să prindă contur“, a mai spus David Samoilă.

Lumânările Bellissimo, fabricate în Bucureşti, costă de la 40 de lei la 120 de lei, în funcţie de tipul şi cantitatea de ceară, de parfumantul folosit sau de recipient.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania