Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. De la câteva plante aromatice, Constantin Straton a început un business prin care produce şi ceaiuri şi sosuri sub brandul On Leaf prezent deja în 100 de magazine

24.06.2022, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Primele sosuri sub brandul On Leaf au fost făcute la finalul anului trecut. De atunci, businessul s-a împărţit în două, partea de producţie a plantelor şi partea de procesare.

De la câteva ghivece cu plante aromatice utilizate în scop personal, Constantin Straton a pornit un business care astăzi are un portofoliu format dintr-o varietate de plante aromatice, ceaiuri şi sosuri iuţi sub brandul On Leaf care pot fi găsite în aproape 100 de ma­ga­zine din ţară. Povestea businessului a început în 2018, când Constantin Straton a plantat în propriul balcon, în câteva ghivece, plante aromatice pentru a le folosi la mâncare.

Văzând utilitatea unor astfel de plante mai ales pe partea de gastronomie, Constantin Straton s-a gândit să pună şi la dispoziţia oamenilor astfel de plante, iar businessul a început în 2019.

„La începutul anului 2019, am făcut câteva plante ca să ne testăm ideea, să vedem dacă are potenţial în piaţă. Am făcut undeva la 100 de ghivece şi au fost primite bine de oameni. Am postat atunci pe diverse grupuri locale. Plantele pe care le aveam noi nu ne-au ajuns nici pentru 10% din cererea pe care am primit-o“, spune el.

Primul solar a apărut în acelaşi an şi avea o suprafaţă de 70 mp, iar în următorul an, au mai fost adăugaţi 250 mp într-un al doilea solar pentru a creşte suprafaţa cultivată. În prezent, portofoliul businessului este format din 40 de tipuri de plante aromatice, astfel, capacitatea de producţie ajunge la circa 4.000 de ghivece plantate lunar. Însă, de la plante aromatice, Constantin Straton a trecut şi către producţia de ceaiuri şi sosuri iuţi.

„Am început cu ceaiuri în 2021, eram în sesiune şi ni s-au uscat plantele pentru că nu am mai avut timp să ne ocupăm de ele şi ne-am gândit cum am putea să le folosim ca să nu le pierdem, fiind plante aromatice, ele se folosesc de mult timp în ceai. Am hotărât că există potenţial şi în zona de procesare şi că putem face mai multe lucruri cu aceste plante. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu sosurile. Cultivând ardei iuţi din mai multe tipuri, care nu se cultivau la noi, am învăţat cultura lor şi am încercat să facem şi noi“, spune Constantin Straton.

Primele sosuri sub brandul On Leaf au fost făcute la finalul anului trecut. De atunci, businessul s-a împărţit în două, partea de producţie a plantelor şi partea de procesare.

Planurile antreprenorului vizează extinderea businessului, dar Constantin Straton îşi doreşte să devină un important furnizor pentru HoReCa. În prezent, sosurile pot fi găsite în circa 100 de magazine. Brandul On Leaf numără opt tipuri de sosuri, însă până la finalul anului vor exista 12 sosuri.

De la începutul anului şi până în prezent, veniturile micului business au ajuns la circa 300.000 lei.

„Anul acesta, am limitat varietatea de plante ca să putem să dezvoltăm foarte bine zona de fabrică şi procesare. Anul viitor, o să reluăm practic toată varietatea cu câteva zeci de sortimente pe care le cultivam deobicei, în 2023 o sa ne dezvoltăm pe partea de producţie, să schimbăm locaţia de cultivare a plantelor şi să ne luăm o suprafaţă mai mare“, spune el.

Pe partea de sosuri, capacitatea de producţie este de circa 7.000 de sticle lunar, pe când capacitatea de producţie pe partea de ceai este de circa 1.000 kg pe zi.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

► Proiect editorial susţinut de Vodafone Business

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania