Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Diana Capotă şi soţul ei s-au cunoscut în Delta Dunării, la Sfântu Gheorghe, şi au construit împreună Cerdacul cu Stuf, o unitate de cazare cu unsprezece camere

01.06.2022, 00:05 Autor: Alexandra Matei

♦ Cerdacul cu Stuf este dotat cu 30 de locuri de dormit, având camere multiple, de două, trei sau patru locuri, dar şi o suită de cinci locuri pentru familii mai mari ♦ Anul trecut, pensiunea a găzduit aproximativ 800 de persoane ♦ Încasările de anul trecut au ajuns la aproape 100.000 de euro.

Diana Capotă s-a îndrăgostit de Delta Dunării încă de când era adolescentă, iar ceva mai târziu, l-a cunoscut pe soţul ei în acelaşi loc. După ce s-au căsătorit, cei doi au decis să construiască împreună, în Sfântu Gheorghe, Cerdacul cu Stuf, o pensiune cu unsprezece camere.

Diana Capotă şi soţul ei au ridicat unitatea de cazare de la zero, treptat, iar în ultimii zece ani au investit aproape 200.000 de euro.

„Eu am ajuns în Deltă la 16-17 ani şi de atunci am venit în fiecare an. Pentru mine nu exista Vama Veche. Liniştea de la Sfântu Gheorghe era ceva fascinant pentru mine. Fiind legată de locul acela, acolo l-am cunoscut şi pe soţul meu – el era acolo de ceva vreme, avea o barcă şi plimba turiştii, iar eu eram studenta aceea fără bani. De acolo a început totul. Ne-am cunoscut, am rămas împreună şi am construit Cerdacul cu Stuf. Soţul meu avea un teren şi am putut să începem construcţia direct. Din 2010, de când ne-am căsătorit, am început să construim pas cu pas. Am început totul foarte gradual. Mai profi am devenit în 2017, când am deschis prima casă cu şase camere, iar în 2020, am finalizat-o pe a doua“, a povestit Diana Capotă.

Antreprenoarea spune că nu au plecat la drum cu un plan de afaceri bine pus la punct. În mare parte, precizează ea, fondurile au fost proprii. Cel mai mare ajutor a fost susţinerea familiei şi a prietenilor, iar singura sursă de finanţare externă a fost un credit bancar, luat pentru finisarea pensiunii.

Astăzi, Cerdacul cu Stuf este dotat cu 30 de locuri de dormit, având camere multiple, de două, trei sau patru locuri, dar şi o suită de cinci locuri pentru familii mai mari.

Turiştii care vin la Cerdacul cu Stuf beneficiază de cazare şi mic dejun inclus, susţine Diana Capotă, în timp ce soţul ei se ocupă de partea de bărci şi excursii. 

Ea spune că anul acesta se observă o diferenţă faţă anii trecuţi în ceea ce priveşte cererea, întrucât în ultimii doi ani, pe fondul pandemiei, a existat o cerere foarte mare pentru locaţiile din ţară, care a mai scăzut acum în extrasezon.

Totuşi, în sezon, aceasta se aşteaptă la aceeaşi cerere ca de obicei. „Anul trecut am cazat circa 800 de persoane. A fost cel mai bun an pentru că a fost primul an fără restricţii şi în care am avut capacitatea maximă de cazare atinsă.“

Încasările din 2021, susţine ea, se apropie de 100.000 de euro.

Antreprenoarea mai spune că frumuseţea locului este că se ajunge doar pe apă, iar oamenii investesc mai mult timp pentru o asemenea vacanţă, astfel că majoritatea sejururilor sunt mai lungi de trei nopţi.

Cei mai mulţi dintre cei care vin la Cerdacul cu Stuf află de acest loc prin intermediul recomandărilor făcute de prieteni. Diana Capotă este de părere că acesta este cel mai bun mod de promovare.

În mare parte, la Cerdacul cu Stuf se cazează turişti români, însă au fost şi câţiva străini care i-au călcat pragul, după cum spune antreprenoarea. Însă, partea de turişti străini este încă slab dezvoltată în Deltă, crede ea.

„Este un loc unde încă mai există mentalitatea de insulă. Este minunat că există multă libertate, că poţi să mergi în picioarele goale pe uliţele pline de nisip şi că poţi să mergi pe o plajă sălbatică unde să fii singur.“

Diana Capotă şi soţul ei stau circa jumătate de an în Delta Dunării, iar la final de octombrie se întorc la Braşov, acolo unde locuiesc. Businessul are doar angajaţi sezonieri.

Pentru ea, experienţa de antreprenor în turism vine cu multe învăţăminte „la pachet“, însă faptul că există pasiune face ca motivaţia de a dezvolta constant businessul să fie tot mai mare.

„Să fii antreprenor în turism nu este uşor şi vine cu nişte învăţăminte la pachet. (..) Ca antreprenor, tinzi să dai mult mai mult decât ai fi dat la un job normal. E foarte bine când îmbini o pasiune cu un business pentru că ai o motivaţie mai puternică decât cea financiară“, a conchis Diana Capotă.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

 Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

 În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania