Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Eduard Prodan a dezvoltat alături de fraţii săi Fresco Jugo, un brand de sucuri din fructe şi legume produse în Iaşi, cu o investiţie de 44.000 de euro prin Start-Up Nation

24.08.2020, 00:08 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Fresco Jugo a însemnat în 2019 o cifră de afaceri de aproape 300.000 de lei şi o echipă de şase oameni ♦ Lună de lună însă vânzările cresc, doar în iulie, de exemplu, valoarea lor fiind echivalentă cu cea din intervalul ianuarie-aprilie.

Eduard Prodan, un tânăr de 28 de ani, a început împreună cu fraţii săi, la finalul anului 2018, să dezvolte businessul Fresco Jugo, după ce stabiliseră că îşi doresc o afacere de la zero în domeniul ali­mentar. Au oscilat între produse de patiserie şi sucuri naturale, iar balanţa a înclinat către a doua opţiune, astfel că Fresco Jugo este astăzi brandul lor de sucuri şi legu­me şi fructe presate la rece şi pasteurizate.

„Avem o fabrică în comuna Leţcani, judeţul Iaşi, unde am investit 44.000 de euro prin Start-Up Nation. Am adăugat şi fonduri proprii, economii şi împrumuturi de la prieteni şi familie. Nu aveam expe­rien­ţă, am avut doar voinţă“, a po­vestit Eduard Prodan la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

În timp, au dezvoltat şapte sortimente de sucuri, printre care cu mere, pe­re, morcovi, aronia, gu­tui, porto­ca­le, iar acum se pre­gă­tesc să adauge în ofertă noi variante pentru clienţii HoReCa, ce reprezintă peste 80% din vân­zările brandului. Fructele şi legumele care se găsesc în România sunt cumpărate de la pro­ducători locali, iar pentru lămâi, porto­cale, rodii cei trei antreprenori colaborează cu un importator.

„Majoritatea clienţilor HoReCa sunt din zona Moldovei. La început aveam 50 de clienţi doar din Iaşi, apoi am început să ne ex­tindem în Bacău, Suceava, Piatra Neamţ, Paşcani. De pe site, ne comandă băcănii şi restaurante din toată ţara. Avem circa 15 clienţi din Bucu­reşti, Focşani, Galaţi şi alte oraşe. Am ajuns şi în zonele turistice, la Vatra Dornei“, spune Eduard Prodan.

Fresco Jugo a însemnat în 2019 o cifră de afaceri de aproape 300.000 de lei, adaugă antreprenorul, şi o echipă de şase oameni. Lună de lună însă vânzările cresc, doar în iulie, de exemplu, valoarea lor fiind echi­valentă cu cea din intervalul ianuarie-aprilie.

„Ne-am gândit la export şi suntem aproa­pe de implementarea ideii. Avem cunoştinţe în Germania şi Suedia care ne-ar putea ajuta să ieşim la export.“

Odată cu starea de urgenţă, când restau­rantele s-au închis, fondatorii Fresco Jugo s-au concentrat pe vânzările online, aşa că au reorganizat complet site-ul şi au de gând să continue să dezvolte segmentul online.

„Suntem şi în supermarketuri, precum lan­ţul Lorimer din Paşcani. Am încercat la Lidl, suntem în negocieri cu Carrefour şi Auchan.“

Sucurile Fresco Jugo, disponibile şi pe platforma eMAG, se vând în două tipuri de ambalaje. Cele mai multe au 330 de mililitri şi costă între 5,5 şi 7 lei. Există şi varianta sticlelor de trei litri, care costă de la 19 la 22 de lei, în funcţie de ingrediente.

„Planul pentru 2020 este să ne mutăm din locul unde producem acum, unde stăm cu chirie. Am achiziţionat un teren unde să ne facem o hală de producţie. Acolo am avea nevoie de 11-12 persoane. Ca număr de clienţi, ar trebui să ne dublăm portofoliul.“

Pe lângă export, care este pe lista cu planuri pe termen scurt, Eduard Prodan vrea să ducă brandul Fresco Jugo peste tot în România.

„O altă idee, pe jumătate implementată, este realizarea unor produse noi marca Fresco Therapy, sucuri terapeutice, tot cu 100% conţinut de fruct, din fructe şi legume recunoscute pentru beneficiile asupra sănătăţii, cum ar fi aronia, ghimbirul, sfecla roşie. Am testat modul de producţie, am ales ambalajul şi etichetele, trebuie doar să le prezentăm clienţilor“, adaugă Eduard Prodan.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania