Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Familia Bădina face, în judeţul Timiş, produse pe bază de miere de albine, polen şi propolis, într-o unitate de procesare în care a investit 500.000 de euro

18.11.2020, 00:07 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Ca cifră de afaceri, Terra Apis a însemnat în 2019 un total de peste 150.000 de euro, iar estimările sunt ca anul 2020 să se încheie cu o creştere de 50%.

Ovidiu Bădina a moştenit pa­siun­ea pentru apicultură de la bunicul lui, care, din pri­mul său salariu, a cumpă­rat pri­mii stupi, de care s-a ocu­pat ulterior o lungă perioadă de timp. Din 2013, Ovidiu Bădina şi soţia lui au adus în piaţă brandul Terra Apis, operat de firma Apiarium, care constă în flacoane cu produse care provin din stupine – de la miere de albine, la polen crud, propolis, păstură sau lăptişor de matcă.

Ovidiu Bădina este, la bază, inginer în sisteme de producţie, iar soţia lui a absolvit o şcoală doctorală în economie. Au folosit aptitudinile pe care fiecare le are în domeniul său pentru a aduce în businessul Terra Apis o organizare inginerească.

„Ne desfăşurăm activitatea la 15 kilome­tri de Timişoara. Am investit aici într-un spa­ţiu de procesare o sumă care se apro­pie de 500.000 de euro“, a po­vestit Ovidiu Bădina la emi­siu­nea online ZF Afaceri de la zero.

Pentru a produce, antreprenorii iau materia primă din stup şi o ames­tecă printr-un procedeu tehnologic cu seminţe, plante, fructe. Materiile prime sunt generate în principal în stupinele proprii.

Ca cifră de afaceri, Terra Apis a însem­nat în 2019 un total de peste 150.000 de euro, iar estimările sunt ca anul 2020 să se încheie cu o creş­tere de 50%. Pentru business lucrea­ză patru angajaţi.

Ultimele luni au adus comenzi nu doar din România, ci şi din străinătate, borcanele Terra Apis ajungând în Marea Britanie, Danemarca, Spania, Elveţia, chiar şi Statele Unite ale Americii şi Canada, spune Ovidiu Bădina.

„Anul 2020 a fost unul complet atipic, uşor de înţeles de ce. Un an în care eşti obligat să nu poţi întâlni clienţii la târguri, un an în care nu am reuşit să interacţionăm fizic cu medicii colaboratori, în care nu am strâns mâna niciunui partener.“

Un borcan de miere cu cătină, de exem­plu, costă pe site-ul Terra Apis între 55 şi 75 de lei, unul de miere cu ghimbir sau căpşuni şi mentă – 60 de lei, iar o sticluţă cu extract de propolis – 50 de lei.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

Un borcan de miere cu cătină, de exemplu, costă pe site-ul Terra Apis între 55 şi 75 de lei, unul de miere cu ghimbir sau căpşuni şi mentă – 60 de lei, iar o sticluţă cu extract de propolis – 50 de lei

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania