Afaceri de la zero

Alin Costrăşel, cofondator Lemnino: Fiindcă anul 2018 a fost primul an, ne-am concentrat atenţia asupra îmbunătăţirii know-how-ului şi a promovării, participând la mai multe târguri pentru părinţi şi copii, precum şi la diverse cursuri şi stagii de formare pentru antreprenori.

Afaceri de la zero. Familia Costrăşel face jucării şi mobilier din lemn într-un atelier din judeţul Vaslui şi le vinde către grădiniţe şi spaţii de joacă

28.06.2019, 00:08 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Cu cei 40.000 de euro pe care i-au primit ca finanţare, dar şi câteva economii personale, fondatorii Lemnino şi-au amenajat atelierul din Huşi şi au cumpărat echipamente.

Anca şi Alin Costrăşel din Huşi, judeţul Vaslui, au investit 40.000 de euro într-o afacere cu jucării educative şi mobilier din lemn. Businessul - pornit anul trecut - le-a adus vânzări de peste 50.000 de lei (11.000 de euro).

„De vreo 12 ani de când suntem împre­ună şi de şapte ani de când suntem soţ şi soţie, am încercat mai multe drumuri. Am călătorit, am fost angajaţi, am avut diverse afaceri - o cramă, o livadă, o firmă de amenajări de spaţii verzi, un website cu informaţii agricole, un PFA în traduceri. Am luat şi drumul străinătăţii de mai multe ori, pentru studii sau muncă, în Franţa, Luxemburg, Scoţia, Anglia.  Andrei, băieţelul nostru, a fost motivul pentru care am hotărât să ne întoarcem în România şi tot el a fost muza pentru ceea ce avea să devină brandul Lemnino“, povesteşte Alin Costrăşel, cofondator al afacerii.

Alin Costrăşel este de profesie inginer horticol, iar soţia lui Anca Costrăşel este traducătoare. După numeroasele încercări în lumea antreprenoriatului, la două luni după ce s-au întors din Anglia în România, au depus proiectul pentru a obţine o finanţare Start-Up Nation.

Cu cei 40.000 de euro pe care i-au primit ca finanţare, dar şi câteva economii personale, şi-au amenajat atelierul din Huşi şi au cumpărat echipamente.

„Ne-au plăcut totdeauna lucrurile simple, frumoase, autentice, lucrăturile în lemn. Nu avem experienţă în tâmplărie, însă o bună perioadă înainte de a depune proiectul am colindat Internetul în lung şi-n lat, am citit cărţi în domeniu, am învăţat despre echipa­mente şi tehnici de tâmplărie.“

Astfel, de la jucării din lemn, şi-au extins activitatea la mobilier şi decoraţiuni pentru camera copilului şi au ajuns să amenajeze mai multe grădiniţe, centre educaţionale şi spaţii de joacă, inspiraţi de cei doi copii ai familiei - Andrei şi Anastasia.

„Fiindcă anul 2018 a fost primul an de activitate, ne-am concentrat atenţia asupra îmbunătăţirii know-how-ului şi a promovării, participând la mai multe târguri pentru părinţi şi copii, precum şi la diverse cursuri şi stagii de formare pentru antreprenori“, mai spune Alin Costrăşel.

Firma Jucării de lemn, prin care este operat businessul Lemnino, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 52.000 de lei, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe. Anul trecut a fost dedicat şi altor investiţii, în echipamente suplimentare, necesare pentru fabricarea jucăriilor şi a mobilierului.

„Forţa de muncă a fost şi este o provocare pentru noi. Întâmpinăm dificultăţi în a găsi personal calificat. În prezent, avem trei tâmplari, iar eu şi Anca, soţia mea, ne ocupăm de design, de promovare, de comenzi şi de găsirea clienţilor.“

Jucăriile şi mobilierul Lemnino au cum­pă­rători de toate vârstele, în principal părinţi şi bunici. Acestora li se adaugă şi educatori şi reprezentanţi ai grădi­ni­ţelor, ai centrelor edu­caţionale şi ai spa­ţiilor de joacă.

„Târgurile de profil la care am participat ne-au ajutat să ne facem cunoscuţi, să aflăm feed­back-uri care să ne ajute pentru îmbunătăţirea şi diversificarea produselor.“

Lemnul de tei, fag, molid, brad, pin, cireş - materia primă de bază - vine de la furnizori locali, iar restul materialelor sunt achiziţio­na­te online sau din marile lanţuri de magazine specializate. „În anul 2019, ne propunem să con­ti­­nuăm promovarea brandului şi extin­de­rea acti­vităţii tot mai mult către amenajarea de gră­diniţe şi spaţii de joacă. De asemenea, ne do­rim să găsim oportunităţi de producţie în serii mai mici sau mai mari“, spune Alin Costrăşel.

Fondatorii Lemnino vor şi să găsească personal calificat suplimentar, pentru a face faţă mai bine comenzilor, dar şi să investească în realizarea site-ului, tocmai în vederea facilitării comenzilor online.

 

 

Intraţi pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero şi descoperiţi universul de companii create de micii antreprenori.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

Jucăriile şi mobilierul Lemnino au ajuns la părinţi, bunici, dar şi în grădiniţe, centre educaţionale şi spaţii de joacă.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania