Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Familia Silvestru a deschis Skay Loft în Braşov după o investiţie de 300.000 euro, iar următoarea locaţie ar putea fi pe litoral

26.03.2021, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Skay Loft are o capacitate de cazare de 12 persoane, iar anul acesta cei doi antreprenori au în plan construirea unui apartament ceea ce ar creşte capacitatea la 16 persoane ♦ Anul trecut, gradul mediu de ocupare a fost de circa 60%.

Laura şi Adrian Silvestru, doi antreprenori din Braşov, au construit Skay Loft, o unitate de cazare construită din materiale naturale, în care au investit circa 300.000 euro. Planurile celor doi soţi vizează construcţia unei cazări asemănătoare celei din Braşov şi în judeţul Constanţa, în comuna Istria.

Povestea Skay Loft a început când cei doi antreprenori au achiziţionat în 2014 terenul pe care se află unitatea de cazare. În 2015, Laura şi Adrian Silvestru au demolat clădirea care se afla pe terenul achiziţionat, dar au păstrat anumite elemente din vechea casă, cum ar fi grinzile de stejar, iar în 2016 s-au apucat de construcţia Skay Loft, unde au sosit primii turişti în august 2019. Construcţia este terasată, iar în mare parte lucrările au fost făcute de către Adrian Silvestru, care mai deţine şi o companie de construcţii industriale, hale metalice din produse prefabricate.

„Am ales să ne deschidem o afacere în turism pentru că suntem braşoveni, Braşovul este o zonă turistică, dincolo de zona sa industrială, dar şi pentru că soţul meu este născut în acest cartier, Schei, cel mai vechi cartier al oraşului în care în Evul Mediu locuiau românii din afara cetăţii. Ne-am gândit că ar fi foarte potrivit să îmbinăm un loc de suflet cu o afacere“, spune Laura Silvestru.

De la deschiderea unităţii de cazare şi până la izbucnirea pandemiei, cererea de cazare a fost mai mare decât se aşteptau cei doi antreprenori. 

Astfel, mulţi dintre cei care au ajuns la Skay Loft în acea perioadă erau străini, circa 70%, iar 30% dintre turişti erau români.

„Gradul mediu de ocupare până la izbucnirea pandemiei a fost de circa 70-80% cu accent pe perioada august – septembrie, când a fost chiar şi de 90%, a rămas foarte mare şi în lunile ulterioare, mai ales în weekenduri“, precizează Laura Silvestru.

Antreprenoarea spune că de amenajarea interioară a unităţii de cazare s-a ocupat ea, îmbinând materialele naturale cu multe cărţi, neavând o sursă de inspiraţie, ci doar a ales să facă după bunul ei plac.

Totuşi, pandemia a avut un impact negativ asupra unităţii de cazare, care a fost înschisă două luni, dar odată cu redeschiderea acesteia, cererea nu a întârziat să apară.

„Am redeschis Skay Loft luând toate măsurile de protecţie, ulterior am investit masiv în această zonă. După ce am deschis în iunie anul trecut, am constatat că turiştii români ne vizitează cu interes şi ne recomandă, astfel încât, am ajuns că avem şi turişti români peste aşteptări. Am investit în jur de 15.000 euro în lămpi UVC, în recuperatoare de căldură, în filtre electrostatice, în materiale dezinfectante care să completeze curăţenia care se făcea în mod obişnuit înainte“, spune proprietara Skay Loft.

Chiar dacă numărul turiştilor români care au ajuns în unitatea de cazare a soţilor Silvestru a crescut semnificativ anul trecut, totuşi, nu a putut fi compensată în totalitate lipsa străinilor. Gradul mediu de ocupare anul trecut a fost undeva în jurul a 60%.

Laura Silvestru spune că a observat anumite schimbări în comportamentul turiştilor odată cu pandemia şi anume faptul că românii îşi organizează un sejur mai scurt faţă de străini, mizând foarte mult pe weekenduri. În 2020, veniturile lunare ale unităţii de cazare erau de circa 3.000 euro.

În ceea ce priveşte rezervările din această perioadă, deşi oamenii îşi manifestă interesul, există rezervări doar până în perioada sărbătorile pascale, dar nu foarte multe. Capacitatea de cazare este de 12 persoane care încap în patru camere.

Cei doi antreprenori au în plan anul acesta construcţia unui nou apartament care ar creşte capacitatea de cazare la 16 persoane. Pe lângă acest plan, soţii Silvestru au de gând să construiască ceva asemenător şi la malul mării, în comuna Istria, judeţul Constanţa.

Totodată, cei doi antreprenori au pronit de curând un alt business prin care produs şuri miniaturale săseşti, iar dacă acest business va merge, vor fi nevoiţi să amâne planurile de dezvoltare pentru Skay Loft.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

Gradul mediu de ocupare anul trecut a fost undeva în jurul a 60%

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania