Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Familia Vâju din Cluj-Napoca a investit 150.000 de euro în centrul educaţional Integrio Kids. „Ne propunem ca în 2-3 ani să avem şi ciclu primar“

15.05.2021, 14:00 Autor: Alexandra Matei

♦ Centrul educaţional se află în interiorul parcului industrial şi de business Tetarom din Cluj ♦ „Părinţii îşi aduc copiii la noi la centru şi apoi îşi continuă activitatea la job, în apropiere“ ♦ În prezent, Integrio Kids găzduieşte 52 de copii, împărţiţi în trei grupe: grupa baby, grupa mică şi grupa mijlocie.

Familia Vâju a pus bazele cen­trului educaţional Integrio Kids care se adresează preşcolarilor, cu vârste începând de la un an. Centrul este situat într-o clădire de birouri din parcul industrial Tetarom din Cluj-Napoca, astfel că vine în sprijinul părinţilor care lucrează în parcul industrial şi poate primi maxim 75 de copii în mo­men­tul de faţă, iar toată investiţia, din 2019 şi pâ­nă în prezent, s-a ridicat la 150.000 de euro.

„Povestea Integrio Kids a pornit cu câţiva ani în urmă, atunci când soţia mea a în­ce­put să construiască un program educa­ţio­nal bazat pe literaţie. Nu ne gândisem atunci când vom lansa un centru educa­ţio­nal, dar succesul pe care l-a avut programul respectiv ne-a determinat să accelerăm procesul şi să construim acest concept. Suntem locaţi în parcul industrial Tetarom din Cluj-Napoca, nu departe de centrul Clujului. Prin locaţia aceasta ne adresăm în primul rând părinţilor care lucrează în acest parc. Ne gândeam că era un lucru extraordinar pentru părinţi să-şi aducă copiii la noi la centru şi apoi să-şi continue activitatea la job, în apropiere. Am început cu o investiţie, în zona de amenajare, un­de­va la circa 50.000 de euro, apoi am supli­men­tat pe parcurs, iar până acum cred că am investit în jur de 150.000 de euro în Integrio Kids“, a povestit Ştefan Vâju, unul dintre fondatorii centrului educaţional.

Înainte de a porni centrul, conceptul după care funcţionează Integrio Kids a fost tes­­tat şi în alte instituţii, iar experienţa Mariei Ani­şoara Vâju, de peste zece ani în zona edu­ca­­ţională, a contribuit la dezvoltarea acestuia. Integrio Kids găzduieşte în prezent 52 de copii, împărţiţi în trei grupe: grupa baby, grupa mică şi grupa mijlocie.

Ştefan Vâju susţine că cea mai in­te­resantă grupă este grupa baby, care a por­nit dintr-o nevoie pe care el şi soţia sa au observat-o la tinerele mămici, aceea de a se întoarce la job înainte de terminarea con­cediului de maternitate.  „În ceea ce pri­veşte grupele baby, vorbim de un vo­lum mare de micuţi între un an şi nouă luni şi doi ani şi jumătate. Am luat decizia să facem două astfel de grupe, care nu sunt nici creşă, nici grădiniţă, ci sunt o com­binaţie între cele două, un concept care îi pregăteşte pe micuţi pentru grădiniţă“.

Cel mai mic copil înscris la Integrio Kids are 1 an şi 7 luni.

Businessul centrat pe educaţia pre­şco­larilor, care a pornit în 2019 cu doar 3-4 co­pii, a fost puternic afectat de pandemie, în­trucât, la doar un an de la des­chidere, acesta a stat închis o perioa­dă destul de lungă, povesteşte antre­pre­norul, iar lucrurile au fost dificile din punct de vedere financiar. Ştefan Vâju spune că a contat foarte mult, încă de la începutul afacerii, faptul că a avut alături un partener, pe familia Pavel. Mai mult, în sprijinul Integrio Kids a venit şi Banca Transilvania, care deşi a văzut că „afacerea era pe minus“, a avut încrederea şi curajul să fie alături de fondatorii Integrio Kids.

Centrul educaţional are două programe, cel prelungit, între orele 8 şi 17, şi cel scurt, între 8 şi 13. Costul pe lună pentru o familie cu un copil este între 1.550 de lei şi 1.820 de lei, în funcţie de programul ales, plus costul cu mâncarea, de 20 de lei pe zi.

Echipa este formată din opt angajaţi, iar o grupă de 15 copii este supravegheată de câte o educatoare şi un îngrijitor.

Familia Vâju vrea să stabilizeze centrul educaţional în zona grădiniţei cu grupele baby, să se extindă cu încă o locaţie şi, în viitor, să meargă şi către ciclul primar.

„Vrem să deschidem încă o grupă baby şi ne propunem ca în 2-3 ani să avem şi ciclu primar. Sperăm ca într-un an de zile să creştem numărul de copii şi vrem o nouă locaţie“.

Ştefan Vâju este de părere că un copil îşi începe drumul educaţional încă din perioada preşcolară, iar ambiţia sa şi a soţiei lui este ca orice micuţ care pleacă din Integrio Kids să performeze în viitor, indiferent de şcoala la care va merge sau mediul social din care face parte.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania