Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Familia Zara a deschis Zara Chalet din Bran în 2007, iar în 2020 a investit peste jumătate de milion de euro pentru renovare

01.08.2022, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Cererile de cazare sunt în prezent în număr mai mare decât în anii trecuţi, marcaţi de pandemia de COVID-19, însă ce remarcă Marius Zara este că rezervările nu se mai fac cu mult timp în avans, oamenii preferând acum să rezerve cam cu o săptămână înainte de a se caza.

Zara Chalet este proiectul turistic din Bran, judeţul Braşov, pe care familia formată din Marius şi Ioana Zara l-a deschis în 2007 şi l-a renovat în 2020.

Aflată în apropierea celebrului castel, pensiunea poate găzdui până la 18 persoane în opt camere duble şi o suită.

„Zara Chalet se află în centrul Branului. Am renovat-o în 2020, deoarece a fost construită în 2007, dar la standardele de la vremea aceea. Am făcut un centru spa, am mai construit o zonă de lounge şi o terasă pentru turişti, un apartament la ultimul etaj şi am renovat toate celelalte camere. Gradul de ocupare este la 70-80% vara aceasta“, a povestit Marius Zara la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

În procesul de construcţie a fost folosit mult lemn, pentru a sugera apropierea de natură, inspiraţia venind de la chalet-urile din Elveţia.

Pensiunea se află în grădina în care a copilărit Marius Zara, de unde păstrează încă multe amintiri. Renovarea din 2020 a implicat investiţii cuprinse între 500.000 şi 600.000 de euro, iar acum veniturile ajung la 100.000 de euro anual. Cererile de cazare sunt în prezent în număr mai mare decât în anii trecuţi, marcaţi de pandemia de COVID-19, însă ce remarcă Marius Zara este că rezervările nu se mai fac cu mult timp în avans, oamenii preferând acum să rezerve cam cu o săptămână înainte de a se caza.

O noapte de cazare la Zara Chalet costă 600 de lei, cu mic-dejun inclus şi acces la spa. „Dincolo de cazare, organizăm drumeţii, plimbări cu bicicletele, cu ATV-uri, cu trăsuri, vizite la stâne turistice, activităţi specifice zonei montane.“Alina-Elena Vasiliu

Dacă în perioada pandemiei, cei mai mulţi oaspeţi de la Zara Chalet erau români, de la începutul acestui an au început să vină tot mai mulţi turişti străini, cei mai mulţi ajungând în Brand pentru a vizita castelul asociat contelui Dracula. Europenii şi americanii sunt cei mai frecvenţi turişti în zonă.

„Nu există o promovare puternică a zonei montane pe plan extern şi, în plus, ar fi nevoie şi de îmbunătăţirea infrastructurii în zona noastră pentru a atrage mai mulţi turişti“, spune Marius Zara, care mai deţine de asemenea un business în domeniul transportului internaţional de marfă.

În turism a ajuns ca o continuare a tradiţiei de familie, în Bran aceasta fiind una dintre cele mai frecvente activităţi. Acum, la Zara Chalet, el şi soţia lui vor să extindă proiectul şi cu un mic restaurant, deoarece deocamdată le pot oferi oaspeţilor doar micul dejun, pentru care majoritatea ingredientelor provin din gospodăria proprie.

„Pe an ce trece, avem tot mai mulţi turişti care vin pentru prima dată, dar şi foarte mulţi care revin, ceea ce ne bucură“, mai spune Marius Zara.

O noapte de cazare la Zara Chalet costă 600 de lei, cu mic-dejun inclus şi acces la spa.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania