Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Florin Neagoe a investit 45.000 de euro, economii proprii şi bani de la părinţi, pentru a deschide Optiralf, un cabinet de oftalmologie în Bucureşti

13.04.2020, 00:08 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ La începutul anului 2020, planul lui era să mai deschidă un cabinet, al doilea, pentru a-şi extinde businessul. Cum însă luna martie a adus pandemia de coronavirus, planurile sunt puse în aşteptare.

Florin Neagoe s-a inspirat din cabinetele oftalmologice ale părinţilor săi pentru a urma studii în domeniul optometriei şi pentru a deschide, la rândul lui, propriul cabinet, în Bucureşti, sub numele Optiralf. Originar din Piteşti, el a „furat“ meseria de la părinţi, apoi a urmat cursurile Universităţii Politehnica din Capitală, unde a obţinut specializarea de inginer diplomat optometrist specialist.

„Mă ocup cu măsurarea şi studiul acuităţii vizuale, al defectelor de vedere şi cu găsirea de soluţii pentru rezolvarea lor. Practic, dacă nu mai vezi, vii la mine la cabinet, facem o consultaţie, iar eu corectez defectul de vedere cu ochelarii potriviţi, ca să te ajut să vezi mai clar“, a povestit Florin Neagoe la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

După ce a terminat facultatea, s-a angajat la o clinică oftalmologică din Bucureşti. Patru ani mai târziu, în 2017, şi-a deschis propriul cabinet, pe Calea Moşilor, la intersecţia cu bulevardul Carol, în care a investit 45.000 de euro.

„Visam la acest proiect de când am început facultatea. Jumătate din sumă au fost sursele mele, banii strânşi în perioada în care am fost angajat. Cealaltă jumătate a venit de la părinţii mei. Banii au mers în principal către aparatură medicală, către linia de montaj a ochelarilor şi stocul de marfă, adică ramele.“ Avea doar 25 de ani când a deschis cabinetul Optiralf, aşa că a fost nevoie de timp pentru a câştiga încrederea clienţilor.

„Am pornit singur, de la zero, fără un portofoliu de clienţi. Din gură în gură mi-am făcut reclamă şi am crescut businessul. Mă ocup în continuare singur de toate – consultaţii, execuţia ochelarilor şi vânzări“, mai spune Florin Neagoe.

La începutul anului 2020, planul lui era să mai deschidă un cabinet, al doilea, pentru a-şi extinde businessul. Cum însă luna martie a adus pandemia de coronavirus, planurile sunt puse în aşteptare.

„Luna februarie a fost foarte bună. Am avut, în medie, cinci-şase pacienţi într-o zi. Acum mai am unu-doi. Businessul a scăzut cu 70-80%. Eu mă adresez direct oamenilor care trec pe stradă şi văd cabinetul, iar acum, că lumea stă mai mult în casă, nu mai am acest acces.“

Anul trecut, Florin Neagoe a obţinut cu Optiralf un profit de 45.000 de euro. Cei mai mulţi clienţi ai săi sunt persoane de peste 45 de ani, care nu mai văd foarte bine la apropiere, dar şi persoane cu afecţiuni din naştere, cu dioptrii moştenite.

„Chiar dacă nu avem nevoie de ochelari cu dioptrii însă, ne putem face ochelari cu protecţie. O pereche de ochelari porneşte de la 90 de lei şi, în funcţie de nevoile fiecărui pacient şi de lentilele necesare, preţul poate ajunge la 800, chiar 1.000 de lei“, spune Florin Neagoe.

O pereche de ochelari porneşte de la 90 de lei şi, în funcţie de nevoile fiecărui pacient şi de lentilele necesare, preţul poate ajunge la 800, chiar 1.000 de lei.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

alina.vasiliu@zf.ro

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania