Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. George Alistar a transformat un teren viran din Mureş în camping şi a dezvoltat acolo capacităţi variate de cazare, după investiţii de câteva sute de mii de euro

12.03.2023, 13:09 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Astăzi, în Camping Fain există cinci căsuţe cu o capacitate de două sau patru persoane fiecare, patru domuri încălzite – adică nişte corturi de tip glamping, spaţiu pentru câteva rulote şi pentru 15-20 de corturi, maximul posibil astfel încât zona să rămână aerisită.

Cu studii în domeniul turismului şi experienţă în sistemul bancar, George Alistar a renunţat la jobul de corporatist în urmă cu mai mulţi ani pentru a începe ceea ce a devenit ulterior o adevărată afacere în locurile în care obişnuia să meargă cu cortul. Aşa a apărut Camping Fain, un loc de campare amplasat la circa 70 de kilometri de Târgu-Mureş, cam la jumătatea distanţei dintre Reghin şi Topliţa. Mai exact, în Lunca Bradului, judeţul Mureş.

„Vreo doi ani am căutat un teren potrivit. Pe 1 iunie 2017 am definitivat toate actele pentru terenul de circa 6.000 de metri pătraţi, iar fix un an mai târziu am deschis campingul. A fost gândit ca un loc doar pentru vară, dar acum suntem un camping all season“, a povestit George Alistar la emisiunea online ZF Afaceri de la zero. Este absolvent al unui liceu de turism şi al unei facultăţi cu acelaşi profil, aşa că atracţia către acest domeniu a fost şi este mare în continuare. La Camping Fain, George a dezvoltat facilităţile de-a lungul timpului, făcând permanent îmbunătăţiri în aceiaşi aproximativ 6.000 de metri pătraţi. Astăzi, acolo există cinci căsuţe cu o capacitate de două sau patru persoane fiecare, patru domuri încălzite – adică nişte corturi de tip glamping, spaţiu pentru câteva rulote şi pentru 15-20 de corturi, maximul posibil astfel încât zona să rămână aerisită. Cei care se cazează acolo au la dispoziţie şi facilităţi precum bibliotecă, bucătărie, o zonă de relaxare cu ciubăr, hamace, un bar sau biciclete pentru închiriat. Proiectul se dezvoltă prin investirea profiturilor obţinute şi prin aport propriu.

„Când am cumpărat terenul, nu era nimic, a trebuit să fac branşamentul electric, canalizarea, o staţie de epurare ecologică. Am investit nişte sute de mii de euro, iar anul trecut am trecut de pragul pentru a deveni plătitori de TVA (300.000 de lei ñ n. red.).“

Printre atracţiile pe care campingul le propune turiştilor se numără evenimentele pe care le organizează acolo, astfel că, de multe ori, oamenii îşi rezervă locul de cazare special pentru a lua parte la un workshop sau un concert.

„Camparea cu cortul propriu este 50 de lei pe zi, iar închirierea unui cort de glamping este 250 de lei pe zi. La noi vin în general familii cu copii şi tineri, oameni din toate colţurile ţării şi chiar şi străini. Anual, avem mii de vizitatori. În sezonul cald şi atunci când organizăm evenimente, e foarte aglomerat, dar în afara vacanţelor e mai mult turism de weekend.“

În jurul campingului, există atracţii de care turiştii pot profita, spune George Alistar, amintind că la Topliţa există pârtii întreţinute şi o şcoală de schi, acestea fiind completate şi de mai multe opţiuni de drumeţii în împrejurimi. Camping Fain se află într-un loc retras, între munţi, cu un pârâu care curge în apropiere, exact aşa cum şi-a dorit George Alistar să fie.

„Ştiam ce îmi doresc şi am început să caut. Am străbătut ţara în lung şi-n lat încercând să găsesc locul potrivit. În cele din urmă, locaţia actuală mi-a fost prezentată de un prieten, căruia îi povestisem ce vreau să construiesc. Eram la o pensiune în cadrul unui training pe care îl conduceam, iar în pauza de masă ne-am urcat în maşină şi am plecat să vedem acest loc ce îmi era recomandat. A fost dragoste la prima vedere. Avea un pârâu, era retras, era magic, exact ce căutam, singurul dezavantaj era că nu era dat spre vânzare. Am contactat proprietarul, iar după câteva discuţii cu el, în care îi spuneam ideile mele legate de acest loc minunat, după aproximativ o jumătate de an, în 2017 a decis să îmi vândă terenul. Şi astfel, a apărut locul unde se află şi se dezvoltă acum Camping Fain.“

George Alistar îşi doreşte ca, mai departe, să pună umărul la dezvoltarea turismului rural în România, să inspire alţi†antreprenori din turism şi să faciliteze descoperirea ţării.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

 


 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania