Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Georgeo Andrei, de profesie economist, a înfiinţat Academy Cooking School la Timişoara, o şcoală care a format în cei cinci ani de funcţionare peste 150 de bucătari

10.10.2022, 00:06 Autor: Alexandra Matei

Academia are un curs de bucătar, care se desfăşoară pe parcursul a cinci luni, iar la terminarea lui cursanţii susţin un examen teoretic şi practic şi ulterior primesc o diplomă de bucătar, dar şi un curs de cofetar-patiser Cursul de bucătar costă 6.000 de lei, iar cursul de cofetar-patiser 4.000 de lei.

Georgeo Andrei, de profesie economist, dar şi absolvent de Mecanică, a înfiinţat Academy Cooking School la Timişoara, o şcoală de gătit dedicată atât celor care vor să devină bucătari, cât şi celor care sunt pasionaţi de gătit şi vor să înveţe să prepare mâncare acasă, într-un mod mai sănătos.

Proiectul lui a luat naştere în 2017, în urma unei investiţii de aproxi­ma­tiv 30.000 de euro din surse proprii, iar până astăzi, de la Academy Cooking School au plecat direct în bucătăriile restaurantelor peste 150 de bucătari. „Iniţial, am început din pasiune să ţin minicursuri acasă cu prietenii şi să le fac mici demonstraţii, să le arăt cum să gătească corect şi sănătos - vorbesc de anii 2007-2008, când totul era un hobby. În 2016 am început o colaborare cu HoReCa School din Bucureşti, unde am predat cursuri de formare profesională a bucătarilor. La bază sunt economist şi am terminat şi Facultatea de Mecanică. Prima diplomă în arte culinare am primit-o în urma unui curs în 1990. Partea de dezvoltare personală a fost în Italia, unde am cunoscut chefi celebri, de la care am avut ocazia să învăţ foarte multe. În 2017 am pus bazele academiei, unde cursanţii învaţă de la preparare şi curăţa­re, până la tratarea termică. Trecem prin toate etapele necesare învăţării gătitului. În 2022 am deschis a treisprezecea serie de cursanţi. Media cursanţilor este de 10-11 persoane pe serie, iar până acum am depăşit 150-160 de bucătari calificaţi“, a spus Georgeo Andrei.

Academia are un curs de bucătar, care se desfăşoară pe parcursul a cinci luni, dar şi un curs de cofetar-patiser. În cele cinci luni de pregătire din cadrul cursului de bucătar, cursanţii au parte de un modul teoretic şi unul practic, iar examenul de finalizare constă într-un test grilă şi o probă practică, adică gătitul în faţa comisiei. „Foarte mulţi cursanţi au plecat după terminarea cursurilor în străinătate. Unul dintre ei a fost angajat de un restaurant Michelin din Belgia.“

Circa 70% dintre cursanţii şcolii, menţionează fondatorul, sunt pasionaţi de gătit şi aleg să vină pentru a învăţa să gătească sănătos pentru ei, acasă sau pentru prieteni şi familie.

La cursuri pot participa oameni din orice domenii, dar şi copii, cel mai tânăr cursant al academiei fiind un băiat de 12 ani.

„Am avut cursanţi din toate categoriile – de la profesori de chimie, directori de bancă sau veterinari, până la IT-işti, avocaţi sau stomatologi“, preciează antreprenorul.

În afara cursurilor autorizate, mai spune Georgeo Andrei, Academy Cooking School are pachete de teambuilding pentru companii, în cadrul cărora organizează diverse ateliere precum cel de papanaşi sau cel de paste.

Cursul de bucătar costă 6.000 de lei, iar cursul de cofetar-patiser 4.000 de lei.

În 2021, susţine Georgeo Andrei, Academy Cooking School a avut o cifră de afaceri de aproape 150.000 de lei, iar anul acesta, până acum, a ajuns la 267.000 de lei.

Cursanţii academiei nu vin doar din Timişoara, precizează el, ci şi din Râmnicu Vâlcea, Deva, Lugoj, Reşiţa, Hunedoara sau Arad.

În România, un bucătar poate câştiga peste 1.000 de euro, cu condiţia să aibă o pregătire în domeniu, să fie calificat şi să dea dovadă de seriozitate şi implicare la locul de muncă, mai spune acesta.

Următorul pas în ceea ce priveşte dezvoltarea proiectului pornit la Timişoara este deschiderea unei filiale a academiei la Londra, anunţă fondatorul, prin intermediul căreia românii stabiliţi acolo să îşi poată perfecţiona tehnicile de gătit şi să obţină diploma de bucătar.

„Fără pasiune nu se poate. Asta face diferenţa între un bucătar care face această meserie din nevoie şi unul care o face pentru că îi place. E nevoie de foarte multă seriozitate şi implicare“, a mai adăugat antreprenorul.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania