Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Ileana Paliu a investit 40.000 euro în cofetăria RawZilla din Craiova şi vrea să mai deschidă un punct de lucru

14.04.2023, 00:06 Autor: Georgiana Mihalache

„Aventurându-mă în furtuna aceasta a antreprenoriatului, apreciez mai mult eforturile celorlalţi.“

Ileana Paliu pornea în urmă cu trei ani în antreprenoriat, după ce a combinat cunoştinţele sale economice şi lucrurile învăţate la un curs de antreprenoriat.

În urma unei investiţii din fonduri Start-up Nation de 40.000 euro, a apărut RawZilla, o cofetarie cu produse vegane, care răspunde nevoii oamenilor de a mânca un desert sănătos.

„Scânteia businessului a fost în momentul când am devenit mamă, am început diversificarea copilului şi m-am interest mai mult de alimentaţie. Nu i-am dat dulciuri copilului, dar nu voiam să îl privez de ele, aşa că am încercat să fac acasă torturi, prăjituri fără zahăr. Ar trebui să fim puţini mai atenţi la ceea ce mâncăm, astfel încât să fie chiar hrană pentru corpul nostru. Îmi doream să ies cu copiii în oraş, să ne bucurăm de o prăjitură sănătoasă, de un suc natural”, a povestit Ileana Paliu.

Investiţia de 40.000 de euro a mers în spaţiul cofetăriei, în utilaje, salarii, dar şi într-o rulotă pe care să o transforme într-o cofetărie mobilă. De altfel, antreprenoarea vrea să poziţioneze rulota într-o zonă cu trafic, după ce va primi autorizaţie de funcţionare pentru acest spaţiu mobil. Ea a mai precizat că alături în business este şi soţul său, care o ajută să rămână motivată, chiar şi atunci când crede că nu mai reuşeşte.

„Am realizat ca antreprenor că e nevoie de foarte mult curaj, mai ales dacă porneşti totul de la zero. Aventurându-mă în furtuna aceasta a antreprenoriatului, apreciez mai mult eforturile celorlalţi, care nu se văd. L-am avut pe soţul meu alături, eu am şi un job full time şi dacă nu ar fi fost el şi soacra mea, cofetarul nostru, nu am fi reuşit“, a mai adăugat Ileana Paliu.

Inspiraţia sa pentru numele cofetăriei - RawZilla, a venit de la copiii săi, pasionaţi de dinozauri. Astfel, combinând „raw“, de la tipul de prăjituri, cu Godzilla, un personaj care este sub forma unui dinozaur, a apărut RawZilla.

„La deschiderea cofetăriei nu mi-am imaginat că sunt atâtea persoane care au probleme, intoleranţă la gluten, la lactate. Clienţii sunt familii cu copii, am avut multe comenzi de torturi pentru grădiniţe. Scopul nostru este şi de a educa în privinţa importanţei alimentaţiei, mai ales în sănătatea copiilor. Partea cu pandemia ne-a făcut să fim mai atenţi la sănătate, la alimentaţie", a mai completat antreprenoarea.

Cifra de afaceri a RawZilla a fost sub 100.000 lei în 2022, iar fondatoarea cofetăriei spune că a reuşit să acopere cheltuielile.

"Am prins puţin curaj şi de aceea ne gândim sa mergem mai departe şi să deschidem un alt punct de vânzare într-un vad comercial. Este nevoie de publicitate, produsele noastre sunt nişate, costurile sunt mai ridicate şi nu foarte multă lume ne cunoaşte. Este nevoie de investiţii şi în partea de marketing", a precizat Ileana Paliu.

Ea spune că cel mai greu îi este sa facă faţă celor trei roluri - de antreprenor, angajat şi mamă, având în vedere că nu a renunţat la jobul său.

"Ce am învăţat din antreprenoriat este că se poate. Oricât de greu ţi s-ar părea la un moment dat, dacă îţi doreşti foarte mult, cred că se poate, cât timp nu renunţi. Trebuie ambiţie, curaj, perseverenţă", a concluzionat Ileana Paliu.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

 

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania