Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Ionuţ Biriş şi Alex Şandor, doi antreprenori din Cluj cu background în dezvoltare de jocuri, au lansat anul acesta aplicaţia Serenitale, care ajută copiii să îşi gestioneze emoţiile

06.11.2024, 00:05 Autor: Alexandra Matei

♦ Serenitale a fost urcată în Google Play şi App Store în luna august, iar până în prezent are peste 20 de descărcări ♦ Aplicaţia se adresează copiilor între cinci şi 12 ani, iar la descărcare se percepe o taxă de 50 de lei, care se plăteşte direct în Google Play sau App Store.

Doi antreprenori din Cluj, Ionuţ Biriş şi Alex Şandor, cu experienţă în dezvoltarea de jocuri, au pus bazele unei aplicaţii de dezvoltare socioemoţională pentru copii. Serenitale, aplicaţia dezvoltată de cei doi şi lansată în luna august, ajută copiii să îşi gestioneze emoţiile, în special, furia. 

„Ştiam să facem jocuri şi am vrut să profităm de această abilitate pe care am dezvoltat-o pe parcursul anilor. Am ajuns la zona de psihologie, de productivitate, de organizare şi am luat-o pe drumul acesta. În octombrie, anul trecut, ni s-au alăturat colegele noastre terapeute  - psihiatru şi psiholog clinician - şi împreună am schimbat conceptul spre zona de reglare funcţională. Serenitale are zona de poveste interactivă, în care copiii se identifică cu personajul care se enervează repede şi astfel ei îşi văd reacţiile. În plus, copiii se antrenează pentru momentele încărcate emoţional din viaţa de zi cu zi, exersând tehnicile interactive de calmare, care sunt sub formă de mini-joculeţe în aplicaţie”, a povestit Ionuţ Biriş. Investiţiile care au stat la baza acestui proiect şi care implică resurse, cunoştinţe şi timp depăşesc 300.000 de euro, spun cei doi fondatori.  Până în prezent, aplicaţia are 20 de descărcări. Ea se adresează copiilor între cinci şi 12 ani, iar la descărcare se percepe o taxă de 50 de lei, care se plăteşte direct la Google Play sau AppStore.

 

„Am ales să oferim aplicaţia unui număr limitat de utilizatori ca să putem să discutăm cu ei, să vedem ce să îmbunătăţim, să înţelegem cum văd ei aplicaţia, pentru a o dezvolta în aşa fel încât să-i ajute cu adevărat. Discutând cu părinţii, am aflat că majoritatea au copii în jurul vârstei de şase-şapte ani.” 

O temă recurentă, dincolo de furie, care este subiectul principal al aplicaţiei în momentul de faţă, este cea a prieteniilor şi a conflictelor dintre copii, pentru că, fiindu-le dificil să gestioneze furia, unii copii sunt daţi la o parte de către ceilalţi.

Aplicaţia este gândită astfel încât timpul mediu petrecut în faţa telefonului să nu depăşească o oră, însă copiii repetă poveştile, iar timpul poate fi mai mare, spune Alex Şandor.

„Serenitale a fost gândită în aşa fel încât să fie folosită de copil împreună cu un părinte, care are o influenţă majoră asupra copilului. În plus, astfel, se şi creează un moment de conexiune”, a adăugat Ionuţ Biriş.

Pe lângă cei doi fondatori, în proiect mai sunt trei programatori şi doi terapeuţi.

În aplicaţie, copii pot învăţa diferite tehnici de gestionare a emoţiilor, cum ar fi tehnica interactivă de respiraţie, unde au suportul vizual şi interactiv ca să înţeleagă ritmul şi durata respiraţiei astfel încât să se liniştească.

Un alt exerciţiu disponibil în aplicaţie este ajustat dintr-o tehnică terapeutică, ce presupune identificarea a zece obiecte roşii în momentul în care se înfurie, cu scopul de a diminua acest sentiment şi de a se concentra pe o altă activitate concretă.

Până acum, având în vedere că a fost foarte recent adus în piaţă, proiectul a generat venituri de aproximativ 100 euro. Până la sfârşitul anului, cei doi fondatori au în plan să atingă pragul de 30.000 euro venituri, iar după un an complet de activitate, scopul lor este să ajungă la cel puţin 500.000 de descărcări.

În perioada următoare, Ionuţ Biriş şi Alex Şandor vor dezvolta aplicaţia cu o continuare a poveştii iniţiale şi vor adăuga noi personaje, iar apoi se gândesc să iasă şi pe pieţele externe.

„O să traducem aplicaţia şi în alte limbi şi atunci o să ne adresăm şi altor pieţe. Ne uităm la Franţa sau Spania”, a mai spus Ionuţ Biriş.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania