Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Ionuţ Oancea din Tulcea, absolvent de informatică, a dezvoltat cu fonduri europene un business în producţia de lactate de capră, sub brandul Amilact, şi vinde produsele la nivel local

23.01.2025, 00:06 Autor: Mirabela Tiron

Are 200 de capre din rasa Murcinio Granadina şi produce iaurturi, unt, smântănă, caşcaval, creme de brânză şi brânză maturată.

Ionuţ Oancea din Tulcea, absolvent de informatică, a dezvoltat pe fonduri europene un business în producţia de lactate de capră în satul Făgăraşu Nou, comuna Topolog (judeţul Tulcea), sub brandul Amilact, şi vinde produsele la nivel local.

„Familia mea avea un teren şi a apărut o posibilitate să fac un proiect cu fonduri europene să dezvolt un pic afacerea de familie şi am accesat fonduri. Am făcut un grajd şi am cumpărat 50 de capre. Acum avem în jur de 200 de capre şi o unitate de producţie”, a spus el. De curând a făcut un nou proiect cu fonduri europene, al treilea,  şi din primăvară va construi un nou grajd şi va diversifica şi gama de produse. Antreprenorul subliniază că l-au  ajutat  foarte mult fondurile europene şi că a avut un consultant bun.

„Nu este deloc uşor cu implementarea proiectelor, pentru că se schimbă lucrurile de la o zi la alta. Lucrurile evoluează de la momentul în care depui proiectul, cu un an jumătate în umă, până la aprobarea lui, preţurile se schimbă în piaţă. Vorbeşti cu un furnizor ceva iar peste două luni te trezeşti că nu mai e valabil. ” Deşi Ionuţ Oanca a terminat şi liceul dar şi facultate de informatică, nu a vrut să se angajeze în domeniu ci a  văzut o  oportunitate în a dezvolta afacerea de familie în comuna Topolog, alături de tatăl lui.

„Producem creme de brânză şi brânză telemea şi brânză maturată, după o reţetă italiană. Procesăm maxim 200 de litri de lapte pe zi, în medie însă 100 de litri”. Un italian din zonă l-a învăţatsă facă brânză maturată din lapte de capră. El vinde produsele la nivel local, în Tulcea, Galaţi sau  Constanţa dar şi în câteva băcănii din Bucureşti. A primitşi oferte să vândă şi în afara ţării, însă vrea să se concentreze pe piaţa locală. Pentru acest an, antreprenorul are în plan să cumpere noi utilaje, dar şi să instaleze noi panouri fotovoltaice să devină independent energetic. Planul este, după cum precizează, "să devină eco", mai ales că în unitatea de procesare consumul  de energie este destul de ridicat. 

Ionuţ Oancea, fondatorul  brandului Amilact: Producem creme de brânză şi brânză telemea şi brânză maturată, după o reţetă italiană. Procesăm maxim 200 de litri de lapte pe zi, în medie însă 100 de litri.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă.  

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania