Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Karda Zoltan a fondat un after-school bazat pe studierea mediului înconjurător, iar din 2020 a început să organizeze tabere ecologice în judeţul Covasna

04.05.2021, 00:07 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Antreprenorul a primit o finanţare printr-un program dedicat startup-urilor, a mai adăugat şi el 10.000 de euro şi a accesat şi un credit de 15.000 de lei de la Banca Transilvania.

Karda Zoltan, un antreprenor din judeţul Covasna, fost pro­fe­sor de geografie, a pus în 2019 în aplicare o idee pe care o avea de mai multă vre­me, ace­ea a unui after-school dedicat studierii me­diu­lui înconjurător. A pornit de la ideea că edu­caţia ecologică şi modelele de ecologie sus­­tenabilă nu sunt suficient promovate, aşa că a ales să rezolve chiar el o parte din problemă.

„Ideea o am de când eram profesor de geografie la un liceu din Sfântu Gheorghe, acum 15 ani. Dar businessul l-am înfiinţat în 2019. Am vrut să avem grupe de copii cu vârste între 7 şi 14 ani, care pot fi educaţi în sistem after-school şi în tabere de vară“, a povestit Karda Zoltan la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

A primit o finanţare printr-un program dedicat start-up-urilor, a mai adăugat şi el 10.000 de euro şi a accesat şi un credit de 15.000 de lei de la Banca Transilvania, bani cu care a cumpărat o staţie meteo perfor­man­tă şi componentele pentru un perete de esca­ladă. Astfel, în februarie 2020 a început să funcţioneze Greenwood after-school, cu 20 de copii.

„De pe 18 martie 2020 am oprit toate activităţile. Până la 1 iulie nu am reuşit să reluăm activitatea, dar în iulie am început cu taberele ecologice. Fiecare grupă de participanţi în tabere a numărat între 15 şi 20 de copii. Taberele au ţinut până la începutul lunii septembrie.“

Businessul s-a transformat astfel, cel puţin parţial, într-unul cu ta­bere pentru copii, chiar dacă, în măsura în care este posibil, se mai orga­ni­zează şi gru­pe de after-school. Între 1 iulie şi 10 sep­tem­brie, 130 de copii au mers în taberele Green­wood. Din a doua parte a lunii iunie anul acesta, este programată relua­rea taberelor, unde deja sunt înscrişi peste 200 de copii.

„Vom avea şi tabere în limba română, dar şi tabere bilingve, în limba maghiară, unde vor veni copii din Slovacia şi din Ungaria. Preţurile ajung la 1.100 de lei, bani în care intră mân­carea co­pi­ilor, folosirea unor apa­rate necesare şi asistenţa pen­tru diverse activităţi. Din toamnă, vom avea grupuri mici, de 5-6 copii, cu activităţi la after-school. Sper că anul acesta va fi un an mai bun“, a mai spus Karda Zoltan.

Terenul de 2.500 de metri pătraţi pe care se află after-schoolul Greenwood este situat la marginea municipiului Sfântu Gheorghe, într-o zonă montană, tocmai pentru a susţine mai bine ideea de educaţie ecologică în mediu multicultural. Businessul a avut anul trecut trei angajaţi.

„Pentru anul 2021, intenţionăm să introducem în fiecare grupă de tabără câte un copil cu dizabilităţi şi câte unul defavorizat. Totodată, începem realizarea unei poteci ecologice în lungime totală de 21 de kilometri, care va fi dotată cu panouri, va fi întreţinută de copiii înscrişi la educaţia after-school de la noi, iar în timpul taberelor de vară vom realiza campanii mari de cartare bio-geografică a traseului potecii şcolare, de amplasare a camerelor go-pro în vizuinele animalelor, în cuiburile de păsări.“

Prin programele de supravieţuire în grupe mixte, Greenwood încearcă să-i pună pe copii în situaţia de a colabora, dar şi de a cunoaşte mai bine mediul natural înconjurător.

Karda Zoltan a fost profesor de geografie vreme de şapte ani la un liceu din Sfântu Gheprghe, iar între 1995 şi 2016 a călătorit în lumea islamică în calitate de fotograf. A mers în ţări ca Afghanistan, Somalia, India, Pakistan, Siria cercetând arhitectura islamică şi iconografia ortodoxă din Orient.

 

Preţurile taberelor ajung la 1.100 de lei, bani în care intră mâncarea copiilor, folosirea unor aparate necesare şi asistenţa pentru diverse activităţi.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania