Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Laura Buţincu şi Geanina Dumitrescu, două surori din judeţul Neamţ, produc dulceaţă, zacuscă, siropuri şi murături în Bicaz şi le vând în ţară, dar şi în străinătate

03.10.2019, 00:08 Autor: Alina-Elena Vasiliu

 La Bicaz, cele două surori au o mică livadă, în care predomină merii, dar există ÅŸi câţiva gutui ÅŸi nuci, o plantaÅ£ie de zmeură ÅŸi mentă, din care se fac dulceaţă ÅŸi sirop.

Laura Buţincu şi sora ei, Geanina Dumitrescu, originare din Bicaz, judeţul Neamţ, au în­ceput să facă dulceţuri în serii mari după ce au participat la un fes­tival de mâncare, iar succesul pe care l-au avut în rândul clienţilor le-a convins că priceperea lor în bucătărie s-ar putea trans­for­ma în business. De la dul­cea­ţă însă, gama s-a extins şi cu zacuscă, siropuri, murături şi alte produse de pus în cămară, toate făcute manual, după reţete moştenite de la mama şi de la bunici.

„Ideea ne-a venit în anul 2014, când un prieten care organiza «Street Delivery» ne-a invitat să vindem gogoşele fierbinţi şi, ca să fim mai autentice, ne-a sugerat să le servim cu dulceaţă de casă făcută de noi. Am strâns toate dulceţurile pe care le aveam prin cămară - slavă Domnului că aveam! – şi ne-am prezentat la festival“, povesteşte Laura Buţincu.

Chiar din prima zi a festivalului au rămas însă fără dulceaţă şi, cum evenimentul se întindea pe trei zile, cele două surori s-au dus la piaţă, au cumpărat toate fructele de sezon şi au făcut dulceaţă toată noaptea. A doua zi s-au dus cu borcanele pline, însoţite de gogoşile fierbinţi.

„Foarte multă lume ne cerea dulceaţă pentru acasă şi atunci am realizat că, de fapt, întregul nostru succes se bazează pe dulceaţă. Şi aşa a încolţit ideea pe care am pus-o în practică în anul următor.“

Alături de Laura Buţincu şi Geanina Dumitrescu – cele care au pus pe piaţă brandul „Două surori“ – este implicat în afacere şi soţul Laurei, astfel că momentan nu au alţi angajaţi, ei ocupându-se de tot ce este necesar. Doar în timpul sezonului propice realizării proviziilor, câteva vecine ajută la curăţatul fructelor şi legumelor.

Dulceaţa, zacusca, murăturile sunt făcute în curtea părinţilor celor două surori, unde şi-au construit un spaţiu autorizat. După ter­mi­narea sezonului de producţie, cele două an­treprenoare aduc toate produsele în Bucu­reşti, unde au un depozit şi de unde se fac livrările în ţară şi în străinătate.

„Facem numai produse naturale, fără con­servanţi, şi folosim numai fructe proaspe­te, de la munte, achiziţionate de la localnici. În anul 2018, am primit atestat de «Produs tradiţional» şi «Produs montan» pentru o parte din produse.“

Producţia este vândută în toată ţara, fie online, fie prin câteva magazine partenere care revând produsele, fie în străinătate, în câteva magazine din Paris, Viena şi alte câteva oraşe. Printre magazinele din ţară în care se găsesc produsele Două Surori, se numără Băcănia Veche din Bucureşti, Băcănia lui Tomiţă din Braşov şi Mons Mellis tot din Braşov.

„Pentru 2019, ne dorim să deschidem propria noastră băcănie în care, pe lângă produsele pe care le facem noi, să aducem produse de la munte, ecologice şi bio ale mai multor producători din ţară şi din străi­nătate“, mai spune Laura Buţincu.

Cele două antreprenoare şi-au setat ca ţin­tă Bucureştiul pentru un prim magazin pro­priu. În 2018, firma Două Surori Tradiţio­nal a avut, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe, o cifră de afaceri de aproa­pe 100.000 de lei (circa 22.000 de euro) şi profit de 17.000 de lei (aproape 4.000 de euro).

La Bicaz, cele două surori au o mică livadă, în care predomină merii, dar există şi câţiva gutui şi nuci, o plantaţie de zmeură şi mentă, din care se fac dulceaţă şi sirop.

„Felul în care arată produsele spune ceva despre ele. De exemplu, noi am ales culoarea capacului de hârtie astfel încât să fie aceeaşi cu cea a fructului din care sunt făcute dulceaţa sau siropul. O dulceaţă de calitate, care nu este fiartă în exces, are culoarea apropiată de cea a fructului şi păstrează aroma fructului respectiv.“

Un borcan de dulceaţă, de pildă, costă între 15 şi 18 de lei, unul de zacuscă - 15 lei, iar unul de murături – de la 10 la 13 lei.

 

ZF ÅŸi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

- Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

- În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania