Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Laura şi Vlad Antohe au creat Lulu Design Boutique, un atelier floral dedicat evenimentelor, iar în 2023 vor să deschidă propriul spaţiu

19.12.2022, 00:06 Autor: Georgiana Mihalache

♦ „Clienţii sunt persoane fizice ce urmează a avea un eveniment, o nuntă, un botez, o cununie, dar şi companii care au nevoie de serviciile noastre în diverse ocazii – 1, 8 martie, Crăciun sau chiar evenimente corporate”.

De profesie arhitect, Laura Antohe a dezvoltat alături de soţul său, Vlad Antohe, cu experienţă de economist, un business cu aranjamente florale pentru evenimente. În 2018 pornea Lulu Design Boutique, iar planurile antreprenorilor pentru anul 2023 urmăresc deschiderea propriului spaţiu, al unui showroom, care să atragă clienţii.

„Businessul a pornit din pură întâmplare. În 2015 o foarte bună prietenă avea nevoie de o lumânare de botez, urmând să fie naşă, şi primise cerinţa specială din partea mămicii să fie o lumânare în formă de bondărel sau albinuţă. Am spus că o ajut eu, a fost prima vizită în Piaţa de flori, într-un magazin specializat cu accesorii pentru floristică. Şi de acolo mi-am descoperit pasiunea şi a început povestea mea în lumea florilor”, a povestit Laura Antohe, cofondatoarea Lulu Design Boutique.

Timp de trei ani, ea a păstrat şi jobul anterior, însă din 2018, odată cu creşterea numărului de clienţi, a decis să rămână doar în business. Crede că studiile de arhitectură o ajută în domeniul floristicii, mai ales în zona de creativitate, de soluţii tehnice pentru structurile pe care să fie aranjate florile, dar şi pentru că are cunoştinţe de cromatică. De zona economică şi de marketing se ocupă Vlad Antohe, care a preluat acest rol în businessul de familie.

„Anul acesta am apelat la o finanţare externă. Am făcut un parteneriat cu Banca Transilvania care ne-a ajutat să obţinem o finanţare pentru a achiziţiona numeroase accesorii şi decoraţiuni specifice evenimentelor, deoarece atelierul nostru este dedicat floristicii pentru eveniment, nu suntem florărie şi nu ne dorim să devenim”, a mai spus Laura Antohe.

Ce a învăţat în plus antreprenoarea în anii de la dezvoltarea businessului este cum funcţionează piaţa florilor pentru că, în funcţie de sezon, preţurile de producţie pot diferi.

Deşi perioada pandemiei a oprit o bună parte dintre evenimentele plănuite de clienţi, fondatorii Lulu Design Boutique au rămas în continuare în piaţă.

„Continuăm cu speranţă şi încredere că suntem pe drumul cel bun şi încercăm să ne încărcăm cu energie pozitivă la fiecare eveniment. Este incredibilă emoţia pe care o trezesc florile în ochii privitorilor şi este foarte important pentru feedbackul pozitiv pe care îl am de fiecare dată şi care mă ajută să continui. Florile au acel dar al lor de a te face să îţi pui zâmbetul pe buze, indiferent de starea în care te afli şi atunci în preajma lor nu pot fi decât optimistă şi motivată”, a mai spus antreprenoarea.

Florile vin din Olanda, iar clienţii sunt în general persoane care vor avea un eveniment, de la nuntă, botez, cununie. În plus, şi companiile au început să apeleze la servicii de aranjamente florale mai ales în cazul sărbătorilor de 1-8 martie sau de Crăciun. Pe o rază de circa 200 km în jurul Bucureştiului antreprenorii pot crea aranjamente şi în alte oraşe.

„Provocarea acum ar fi să ne încadrăm în bugetul clientului, cum facem de fiecare dată, rolul nostru este să găsim soluţia optima, indiferent de situaţie. Aşteptăm cu nerăbdare noul sezon să vedem exact ce schimbări aduce ca să ne dăm seama cum ne va provoca. În 2023 mi-aş dori un atelier ceva mai spaţios, în care să avem o zonă de showroom. Îmi doresc o echipă în dezvoltare şi clienţi care să ne ajute să creştem, să ne continuăm povestea”, a mai adăugat Laura Antohe.

 


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.


 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania