Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Mónika Karacsony şi Attila Árpád Gall pun „natura la pachet“ în kituri pentru plantarea arborilor şi a florilor, după investiţii de 15.000 de euro

22.02.2022, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

„Estimăm că cifra de afaceri din 2021 a fost de 200.000 de lei (40.000 de euro – n. red.). Anul trecut am avut şi perioade în care am făcut peste 10.000 de kituri într-o lună, dar sunt şi luni precum ianuarie, când avem 150 de kituri de făcut.“

Mónika Karacsony şi Attila Árpád Gall sunt prieteni din copilărie şi asociaţi într-un business pe care l-au pornit în plină pandemie şi care pune în comun cunoştinţele ei în marketing şi ale lui în silvicultură. Afacerea poartă numele Natura la pachet şi constă în realizarea unor kituri pentru plantarea de flori şi de arbori, răsaduri şi ornamente naturale. „Folosim tot ce găsim în natură şi realizăm ornamente. Produsul nostru principal este trusa de plantare. Prin aceste truse, putem experimenta prin joacă ce înseamnă să plantezi un arbore sau o floare. Am pornit de la ideea că cel mai mult le vor plăcea copiilor, dar am constatat că sunt şi mulţi adulţi interesaţi să vadă cum se plantează şi creşte o plantă”, a spus Mónika Karacsony la emisiunea online ZF Afaceri de la zero. Toate trusele conţin un ambalaj reutilizabil din carton reciclat, realizat în România, săculeţ cu pământ (mixt de compost şi turbă), ghiveci din lut, realizat tot în România, ghid de utilizare, pipetă din plastic pentru dozarea apei şi sticluţă cu seminţe sau plic cu ghinde, respectiv bulb.

Preţurile pentru o trusă completă de plantare sunt cuprinse între 40 şi 60 de lei, iar pentru ornamente - între 60 şi 150 de lei. Cei mai mulţi clienţi care cumpără astfel de kituri sunt persoane care nu au mai avut tangenţe cu asemenea proiecte silvice, spune antreprenoarea, dar şi copii care nu au bunici la ţară sau acces la o grădină, pentru a urmări cum creşte o plantă. Clienţii sunt majoritar din oraşele mari din România, pe primul loc fiind Cluj-Napoca, oraş urmat de Sibiu, Bucureşti şi Iaşi. „Cel mai bine merge floarea de colţ, pentru că nu este aşa de pretenţioasă cum se crede. Cel mai greu este cu arborii, ei pot fi ţinuţi în casă o anumită perioadă, apoi trebuie replantaţi în grădină. Acum avem în stoc, de sezon, narcise, brânduşe şi ghiocei, alături de alte plante care sunt oricum disponibile tot anul. Încercăm să diversificăm în fiecare sezon soiurile disponibile: magnolie, hibiscus, floarea-soarelui, pin negru, mac de grădină, in decorativ, echinacea, larice, jneapăn, albăstrea, brânduşe, ghiocei, narcise, brad, molid argintiu, platan, salcâm, fag, duglas, tisa, cedru, pin silvestru.” 

Pentru a dezvolta Natura la pachet, investiţia celor doi antreprenori a fost de aproximativ 15.000 de euro, bani investiţi în ceea ce conţine trusa, în etichete şi alte lucruri necesare în buna funcţionare a businessului. Locul de activitate al celor doi este în Braşov, Monika şi Attila fiind singurii implicaţi în afacere, cu ajutor uneori din partea colaboratorilor pentru realizarea ornamentelor.

„Realizarea unei coroniţe durează între şase şi opt ore. Estimăm că cifra de afaceri din 2021 a fost de 200.000 de lei (40.000 de euro – n. red.). Anul trecut am avut şi perioade în care am făcut peste 10.000 de kituri într-o lună, dar sunt şi luni precum ianuarie, când avem 150 de kituri de făcut. Comenzi se pot plasa online pe site-ul nostru, dar lucrăm şi cu revânzători precum Cărtureşti sau magazinul de decoraţiuni al Bisericii Negre din Braşov, Inspiratio.”

În 2021, Natura la pachet a colaborat cu câteva şcoli şi grădiniţe, iar copiilor le-a plăcut să vadă cum creşte o plantă din mâinile lor.

„Sperăm să continuăm colaborarea cu diverse şcoli şi în 2022, deoarece cu ajutorul acestor truse, copiii pot urmări cât de uşor sau dificil creşte o plantă (de exemplu, seminţele de salcâm pot germina după patru zile, pe când ghindele de stejar roşu – după patru-cinci săptămâni), ce înseamnă să fii responsabil şi să te gândeşti şi la natură.”

Pentru cei doi antreprenori, acest business este mai degrabă o pasiune decât un job, fiecare susţinându-se financiar prin alte proiecte. Pentru Natura la pachet, ei colectează din păduri conurile de răşinoase, ghindele stejarilor, jirul (fructele) fagilor, iar periodic, în urma vânzărilor, donează puieţi forestieri pentru a fi plantaţi în zonele defavorizate ale României.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

► Proiect editorial susţinut de Vodafone Business

Preţurile pentru o trusă completă de plantare sunt cuprinse între 40 şi 60 de lei, iar pentru ornamente - între 60 şi 150 de lei.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania