Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Mădălina Cociorbă şi soţul ei au pornit cu o librărie online pentru copii, apoi au investit peste 150.000 de lei într-un magazin fizic cu cărţi pe care urmează să-l deschidă

08.05.2020, 00:08 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Cărţile sunt de la edituri atât din România, cât şi din Marea Britanie, mare parte din ele fiind în limba engleză, pentru copiii expaţilor, dar nu numai.

Mădălina Cociorbă şi soţul ei au pornit businessul Big Books for Little Hands în urmă cu doi ani, cu gândul la nevoia copiilor de dezvoltare prin cărţi şi alte activităţi educative. De la o librărie online, ei s-au extins cu un spaţiu fizic, a cărui deschidere era programată pentru luna martie. Cum martie a adus însă pandemia de Covid-19, librăria urmează să se deschidă săptămânile următoare, după ce pericolul va trece.

„Eram economist, făceam muncă de birou şi la un moment dat mi-am dat seama că activitatea pe care o aveam nu îmi mai aducea aceeaşi plăcere ca înainte. Am pornit din dorinţa de a le oferi copiilor noştri cărţi care să-i ajute să se dezvolte frumos. Încă de când primul meu copil avea opt luni, de fiecare dată când mă întorceam acasă de la birou îi aduceam o carte“, a povestit Mădălina Cociorbă la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

A început să participe la târguri precum Gaudeamus, Bookfest, BOOKerini şi, întâlnin­du-se cu părinţi şi copii deopotrivă, şi-a dat seama că ar putea crea un business în care să adune toate cărţile preferate.

Pe site-ul Big Books for Little Hands se găsesc cărţi pentru copii încă din stadiul de bebeluşi până la preadolescenţi. Cărţile sunt de la edituri atât din România, cât şi din Marea Britanie, mare parte din ele fiind în limba engleză, pentru copiii expaţilor, dar nu numai.

„În perioada aceasta de izolare, majoritatea părinţilor se axează pe cărţi cu activităţi. Profităm şi noi de această perioadă ca să dez­vol­tăm site-ul şi vrem să avem în stocuri şi jocuri educaţionale, pen­tru a fi în ton cu cerinţele părin­ţi­lor“, mai spune Mădălina Cociorbă.

De altfel, numărul comenzilor de pe site a crescut cam de zece ori în aprilie faţă de martie, adaugă ea, după ce, în primele săptămâni de izolare, scăzuse.

În 2019, cifra de afaceri a fost de 80.000 de lei, iar profitul 25.000 de lei, însă activitatea a început mai intens abia în vară. La începutul anului 2020, Mădălina Cociorbă şi soţul ei, de profesie programator, au găsit spaţiul în care se află librăria fizică, unde investiţia a fost cuprinsă între 150.000 şi 200.000 de lei. Librăria se află aproape de intersecţia bulevardelor Mihai Eminescu şi Dacia din Bucureşti.

„Spaţiul a trebuit renovat, mobilat, pictat. Avem şi o curte mică, unde vrem să organizăm ateliere. Spaţiul este generos.“

Investiţiile au fost, de altfel, necesare tot timpul de la început şi până acum. În primul an, au fost sume mici, din surse proprii, care le-au permis să achiziţioneze un stoc de cărţi pe care îl prezentau la diferite târguri pentru copii şi în mediul online.

„La sfârşitul anului 2019, am hotărât să dezvoltăm afacerea cu ajutorul unui credit pentru IMM-uri de la Banca Transilvania, necesar pentru a deschide locaţia din Bucureşti.“

Selecţia cărţilor vândute de Big Books for Little Hands se face ţinând cont de mai multe criterii, în principal ilustraţiile, textul şi mesajul, care trebuie să transmită emoţie, învăţăminte şi cunoştinţe, adaugă Mădălina Cociorbă.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

- Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

- În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania