Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Made in Roşia Montană sau care este farmecul vieţii într-un sat din Apuseni, în 2025

11.06.2025, 00:06 Autor: Dana Ciriperu

♦ MadeinRosiaMontana este de fapt povestea lui Tică Darie, un tânăr pasionat de design multimedia, de mersul pe bicicletă şi de proiecte cu impact social, o poveste începută la Suceava, cu o oprire la studii în Copenhaga şi un popas de peste un deceniu la Roşia Montană, un sat minier cu 2.400 de locuitori din inima munţilor Apuseni.

La 21 de ani, Tică Darie, care studia atunci design multimedia în Copenhaga (Danemarca), a ales să se mute temporar în Roşia Montană unde şi-a dorit să înfiinţeze un centru de cercetaşi, inspirat de experienţa trăită de el în Suceava, oraşul în care a copilărit.

„M-am mutat la Roşia cu gândul să stau şase luni. Dar mi-am dat seama că nu puteam să construiesc ceva şi apoi să plec. Ar fi fost dezamăgirea prea mare, în special pentru copiii care veneau la activităţile de cercetaşi, aşa că am decis să rămân. În fiecare weekend aveam activităţi cu copii din sat şi organizam seri de film“, povesteşte Tică Darie care leagă începuturile sale de cetăţean în Apuseni de experienţele pe care le-a avut cu cei implicaţi în proiectul minier de la Roşia Montană.

În decembrie 2013 a lansat, fără să aibă un plan iniţial, ceea ce avea să devină ulterior brandul „Made in Roşia Montană“ – pornind de la promovarea unor şosete din lână tricotate manual. În 2024, proiectul a generat o cifră de afaceri de 340.000 de euro, 70% vânzări în România, 30% pe pieţele externe.

„O doamnă de aici din Roşia Montană mi-a oferit două perechi de şosete din lână cadou, iar eu i-am propus să le vindem. Am pus un anunţ pe Facebook şi în ziua următoare am avut comenzi pentru peste 100 de perechi de şosete. În două săptămâni am reuşit să organizăm o echipă de 20 de doamne care să tricoteze şosete şi în trei luni de zile am reuşit să livrăm, să onorăm 300 de perechi de şosete“.

Astăzi, în perioade de vârf ajunge să colaboreze cu 80 de persoane care tricotează manual, iar în 2015 a lansat un magazin online, urmat de prezenţa la târguri şi colaborări cu clienţi companii. A extinse gama de produse, iar în 2022 a deschis un atelier de croitorie în centrul Roşiei Montane unde produce articole din lână merinos. A urmat un magazin fizic în Cluj-Napoca, o locaţie centrală despre care spune că a avut avantajul de a o închiria în pandemie, când preţurile erau bune, iar în februarie anul acesta a deschis în sat Bistro Roşia Montană.

„În 2019 am început restaurarea unei clădiri istorice din centrul satului, iar anul acesta am reuşit să deschidem şi să punem în valoare patrimoniul din Roşia Montană. Suntem aici printre primii care punem în valoare acest patrimoniu. Adică am restaurat o clădire cu eforturi imense, pentru că e destul de complicat şi nu doar partea asta de documentaţie, efectiv partea de lucru, de meşteri, de a lucra cu materiale naturale, de a lucra cu resurse financiare limitate sau uneori fără resurse financiare. A fost un proces lung“.

Bistro-ul are o capacitate de 40 de locuri în interior, dar urmează să fie deschisă şi curtea interioară, rezervată deja pentru o serie de evenimente locale.

„Avem o nuntă aici, o organizăm pentru nişte prieteni care s-au mutat în Roşia Montană. E prima nuntă din sat cred că în ultimii 20 de ani“.

Dezvoltarea comunităţii din Roşia e abia la început, iar nunta e sigur un semn bun pentru ce poate urma în sat.

„Sunt multe de făcut aici, doar energie să ai, iar asta e farmecul vieţii într-un sat, cred că în multe sate din România. E o comunitate mică în care eşti conectat. Chiar dacă aceste comunităţi nu sunt 100% funcţionale în satele din România, aici te saluţi cu toată lumea, cunoşti pe toată lumea. La oraş, nici vecinii din bloc nu cred că se mai salută. Noi avem aici o comunitate vie, iar acesta este farmecul vieţii la sat“.