Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Mara şi Alexandru Bălţătescu meşteresc lustre din lemn în atelierul Wooden Lamp din Miroslava, judeţul Iaşi, de unde au trimis produse până în Australia şi Canada

08.01.2021, 00:08 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Din august până în noiembrie 2020, au avut o cifră de afaceri de 60.000 de lei din vânzarea de lustre.

Mara şi Alexandru Bălţătescu îşi propuseseră iniţial să facă o afacere de la zero cu in­vitaţii de nuntă. Ideea a func­ţionat o perioadă, însă apoi a venit pandemia, iar nunţile au fost amâ­­na­te pentru 2021 sau pentru o dată incer­tă, aşa că cei doi tineri au fost nevoiţi să se reprofileze. Pasionat de lucrul cu lemnul şi cu experienţa unui atelier de tâmplărie în spate, Alexandru a op­tat pentru un business în meşte­rirea acestui ma­terial şi aşa a apărut Wooden Lamp, un ate­lier de lustre din lemn, situat în Miroslava, judeţul Iaşi.

„Am făcut prima lustră, pe care am ară­tat-o prietenilor, şi de acolo a început totul. Acum avem 16 modele în mai multe culori, deci în total sunt 26 de modele. Am ales nuan­ţe neu­tre, însă acum pregătim o ga­mă pre­mium, care va avea culori pas­telate“, a spus Mara Bălţătescu la emisiu­nea online ZF Afaceri de la zero.

Cei doi antreprenori au investit 35.000 de euro pentru amenajarea atelierului şi au obţi­nut şi finanţare europeană în acest scop. Lu­crea­­ză cu placaj de mestecăn, pe care îl pro­cu­ră de la distribuitori, şi şi-au listat lustrele atât pe site-ul propriu, cât şi pe platformele Etsy, Vivre şi eMAG. În atelierul lor, cei doi şle­­fuiesc, vopsesc şi lăcuiesc manual lemnul, apoi continuă cu prelucrarea la un gravator laser.

„Am trimis produse până în Anglia, Germania, Suedia, Australia, Canada şi ne dorim să ieşim şi mai mult pe pieţele externe“, spune Alexandru Bălţătescu.

Printre clienţii lor, s-au regăsit până acum şi mici antreprenori care au restaurante sau cafenele, deşi anul 2020 nu a fost unul uşor pentru acest gen de afaceri. Mulţi au profitat însă de perioada de pauză pentru a-şi redecora spaţiile. „Cea mai ieftină lustră este 180 de lei, iar cea mai scumpă este 350 de lei. Produsele din gama premium se vor situa la 500-700 de lei. Putem face 8-10 lustre pe zi. Din august până în noiembrie 2020, am avut o cifră de afaceri de 60.000 de lei din vânzarea de lustre. În decembrie ne-am con­cen­trat mai mult pe deco­ra­ţiuni de Crăciun“, mai spune Alexan­dru Bălţătescu.

El şi soţia lui, Mara, se gân­desc acum să extindă gama de produse şi cu lam­padare sau lămpi de podea ori de nop­tieră, dar şi cu de­co­­raţiuni de sărbători, de­coraţiuni de interior, ju­cării educative pentru copii şi chiar produse de modă.
În plus, în 2021, îşi doresc să intre cu brandul Wooden Lamp în maga­zine mari şi să-şi crească vizibilitatea.

Pentru a se dezvolta, Mara şi Alexan­dru au cumpărat un al doilea aparat de producţie şi vor să mărească echipa, care acum are un singur angajat în afară de ei.

Backgroundul lor este în domeniul IT, în care amândoi sunt în continuare angajaţi. Alexandru Bălţătescu spune însă că a fost atras de antreprenoriat încă din facultate, aşa că a accesat diverse fonduri europene pentru afacerea familiei lui, inclusiv pentru finanţarea unei mici fabrici de ambalaje din carton ondulat.

„De mic copil mi-am dorit să pot lucra pentru mine, chiar dacă asta înseamnă să muncesc 12-14 ore pe zi o perioadă de timp, până când afacerea poate fi scalată. Adaptabilitatea, căutarea resurselor potrivite şi munca asiduă mă ajută să îmi ating ţelul“, spune el.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă.  

⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania