Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Mihaela Pop şi-a completat cariera în drept cu Zizzou, un business cu bijuterie din ceramică şi obiecte vestimentare, pornit cu o finanţare europeană de 84.000 de euro

30.01.2023, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Piesele sub marca Zizzou se regăsesc atât în propriul magazin online, cât şi în magazinele fizice ALTRNTV şi Mesteshukar ButiQ din Bucureşti ♦ Ocazional, Mihaela Pop participă şi la târgurile de antreprenori organizate sub umbrela Mezanin Market.

Preţurile bijuteriilor pornesc de la 120 de lei – pentru cele care conţin elemente din cupru sau alamă, şi de la 160 de lei – pentru cele cu argint.

Mihaela Pop, cu studii în domeniul juridic la bază, a văzut o oportunitate în accesarea fondurilor europene şi a pus pe picioare un business cu o componentă socială, concretizat în atelierul Zizzou din Maramureş. Practic, o parte consistentă a profitului obţinut din vânzarea bijuteriilor din ceramică şi a obiectelor vestimentare create de ea merge către acţiuni sociale pentru combaterea consecinţelor violenţei domestice, condiţie impusă de finanţarea de 84.000 de euro primită prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, care are drept scop fondarea întreprinderilor sociale.

„Achiziţiile pe fonduri europene nu sunt tocmai uşoare. Am învăţat ce înseamnă să fii antreprenor în economia socială şi am fondat asociaţia în 2021. Realizăm preponderent bijuterie ceramică, la graniţa între tradiţional şi contemporan, şi folosim tehnici de producţie 100% manuale şi tradiţionale, pe care le îmbinăm cu design contemporan”, a spus Mihaela Pop la emisiunea online ZF Afaceri de la zero. Deşi atelierul principal se află în Baia Mare, Mihaela a amenajat un spaţiu de lucru şi în Bucureşti, unde creează atunci când vine în Capitală. Aventura ei în antreprenoriat a pornit cu nişte semne de carte pictate manual, a continuat cu picturi realizate pe pereţi şi a culminat cu un curs de ceramică. Folosindu-se de cunoştinţele astfel dobândite, a început să confecţioneze bijuterii şi obiecte de decor din acest material, alături de alte câteva ajutoare care îi sunt angajaţi, iar apoi s-a extins şi către producţia de haine pentru copii şi adulţi.

„Preţurile bijuteriilor pornesc de la 120 de lei – pentru cele care conţin elemente din cupru sau alamă, şi de la 160 de lei – pentru cele cu argint. În 2022, am avut venituri de 59.000 de lei.” Piesele sub marca Zizzou se regăsesc atât în propriul magazin online, cât şi în magazinele fizice ALTRNTV şi Mesteshukar ButiQ din Bucureşti. Ocazional, Mihaela Pop participă şi la târgurile de antreprenori organizate sub umbrela Mezanin Market. „În procesul de producţie, colaborăm cu meşteşugari tradiţionali şi cu designeri contemporani, creionând produse originale.” Businessul Zizzou a fost creat în plină pandemie, când au fost puse bazele planului de afaceri, s-a făcut analiza de piaţă şi s-a întocmit bugetul. Povestea ar fi rămas doar un vis utopic în lipsa fondurilor europene pe care le-a accesat, spune Mihaela.

Deşi ea este managerul Zizzou, în proiect s-au mai implicat două fondatoare – Otilia Pop şi Angela Pop, iar businessul a prins contur în familie.

„Pentru 2023 avem planuri prudente, iar pentru 2024 avem intenţii îndrăzneţe. În primul rând, ne dorim să depăşim cu succes perioada de şase luni de sustenabilitate post-proiect şi să demonstrăm că am clădit o întreprindere funcţională, de succes. Acesta este primul pas înspre care ne canalizăm acum toată energia. Asta implică în primul rând intensificarea producţiei în ambele departamente şi distribuirea de produse în regim de consignaţie către un număr mai mare de distribuitori, minimum cinci noi magazine fizice în care să comercializăm produse.”

Cu veniturile pe care le va genera Zizzou, Mihaela Pop îşi doreşte ca, în cea de-a doua jumătate a anului 2023, să poată mări echipa cu cel puţin o persoană, pentru a putea face faţă comenzilor din departamentul de ceramică. Pentru anul 2024, visul este un magazin fizic propriu.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania