Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Nicoleta Toma şi familia ei pun motivele tradiţionale pe un întreg portofoliu de obiecte de decor din ceramică şi lemn, care le-au adus afaceri de 10.000 de euro în 2021

13.01.2022, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Povestea a pornit în 2014, după ce Nicoleta acumulase experienţă în domeniul financiar-contabil şi s-a orientat spre o organizaţie de protecţie a mediului, iar timpul liber a ales să-l canalizeze spre pasiunile ei.

Romanian Fairy Tales este numele pe care Nicoleta Toma şi familia ei au ales să-l dea colecţiilor de obiecte de inspiraţie tradiţională pe care le creează cu propriile mâini. Au început în 2015, cu un semn de carte cusut, având modelul Coloanei Infinitului, iar de acolo s-a dezvoltat un întreg portofoliu.

„Coasem, croşetăm, împletim eu îm­preună cu mama mea (Ecaterina Toma – n. red.) şi soacra mea (Judit Csiszar – n. red.), iar împreună cu soţul meu (Barna Csiszar – n. red.) realizăm obiecte de ceramică şi iluminat. Ne inspiră tradiţiile şi ornamentele populare. Suntem originari din zona Braşovului şi ne concentrăm pe tradiţiile din această zonă. Pe timp de vară, lucrăm la produsele mai mari, pe bază de lemn, într-o şură din Râşnov“, a povestit Nicoleta Toma la emisiunea online ZF Afaceri de la zero. Povestea a pornit în 2014, după ce Nico­leta acumulase experienţă în domeniul finan­ciar-contabil şi s-a orientat spre o orga­nizaţie de protecţie a mediului, iar tim­pul liber a ales să-l canalizeze spre pasiunile ei.

De atunci şi până astăzi, Romanian Fairy Tales a ajuns să fie un brand pus pe obiecte de decor din ceramică şi lemn şi obiecte de iluminat ce poartă pecetea tradiţiei.

„Cele mai căutate sunt pernele din cânepă ţesută şi semnele de carte. Un semn de carte porneşte de la 80 de lei, o pernă costă în jur de 250 de lei. Pentru lucrările mai mari, din lemn, preţurile pot ajunge şi la 2.500 de lei. Timpul†minim†de lucru alocat pentru un produs este de patru ore. Lucrăm cu materiale naturale şi reciclate de la furnizori locali şi solicităm şi documente care să ateste că într-adevăr sunt reciclate. Transformăm încet, în familia noastră, materialele precum lemnul recuperat, inul, cânepa, bumbacul organic, papura, rafia, celuloza, mătasea de vierme.“

Business Romanian Fairy Tales le-a adus fondatorilor săi o cifră de afaceri de 10.000 de lei (2.000 de euro) în 2020, pentru ca în 2021 rezultatul să ajungă la 10.000 de euro, iar Nicoleta Toma speră ca trendul să se menţină.

„Suntem prezenţi online, dar şi în două magazine fizice din Bucureşti (My Romanian Store) şi Braşov (Inspiratio, lângă Biserica Neagră) şi suntem în discuţii pentru a intra şi într-un magazin şi în Sibiu.“

În paralel cu afacerea, Nicoleta Toma lucrează, de peste şapte ani, ca specialist financiar într-o organizaţie de mediu, iar soţul ei este electronist. Serile şi weekendurile le dedică însă proiectului Romanian Fairy Tales.

 

Un semn de carte porneşte de la 80 de lei, o pernă costă în jur de 250 de lei. Pentru lucrările mai mari, din lemn, preţurile pot ajunge şi la 2.500 de lei.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

♦ Proiect editorial susţinut de Vodafone Business.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania