Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. OzonFix, un producător de generatoare de ozon din Mureş, vrea să-şi crească prezenţa la export. Gabi Dumitraş, proprietar: Pandemia ne-a ajutat mult

01.02.2022, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

OzonFix lucrează cu nouă angajaţi şi ţinteşte România ca piaţă principală de desfacere, însă a realizat până acum vânzări şi pe pieţele externe. Totuşi, exportul nu reprezintă o pondere importantă în business deocamdată.

OzonFix, un business sub care sunt produse generatoare de ozon într-o fabrică din localitatea Corunca, judeţul Mureş, vrea să-şi crească prezenţa la export în 2022, după ce a livrat deja până acum astfel de echipamente în mai multe ţări din Europa, dar şi din Asia. „Firma OzonFix există din 1991. A trecut printr-o perioadă mai dificilă la un moment dat, apoi s-au făcut alte activităţi pe aceeaşi companie, iar mai târziu s-a luat decizia de a face producţie. Atunci am găsit acest segment, al generatoarelor de ozon, care nu era acoperit, şi aşa am decis să fabricăm chiar noi aceste echipamente. Aşa că acum noi le producem de la zero“, a povestit Gabi Dumitraş, proprietarul OzonFix, la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

El a explicat că, practic, aceste generatoare de ozon realizează un proces de oxidare naturală, prin care rezultă anihilarea bacteriilor. De aceea, aceste generatoare sunt potrivite pentru purificarea spitalelor sau a oricăror alte spaţii în care îşi desfăşoară activitatea oamenii. „Pandemia pe noi ne-a ajutat mult, pentru că ne-a ajutat să facem paşi, astfel încât lumea să cunoască beneficiile acestor generatoare de ozon împotriva virusurilor. Clienţii noştri sunt, pe de o parte, rezidenţiali, dar şi industriali. Cel mai important client este OMV Petrom, am vândut şi către Nuclearelectrica şi mai multe facultăţi din ţară. Am livrat şi către spitale aceste aparate, care sunt considerate, mai simplu, purificatoare de aer“, a mai spus Gabi Dumitraş.

Preţurile generatoarelor de ozon produse în fabrica din judeţul Mureş pornesc de la 1.000 de lei şi variază în funcţie de destinaţia şi tipul fiecăruia. OzonFix are în portofoliu şi generatoare care pot transforma apa de la robinet în apă potabilă. Astfel, spune antreprenorul, clientul cumpără utilajul, după care nu mai are costuri suplimentare. „Vindem sute, mii de generatoare anual. Am lucrat şi pentru tratarea apei în ferme de porci. În 2020, am avut un an mai bun, cu 650.000 - 700.000 de euro cifră de afaceri. Anul 2021 a fost mai slab. Vom introduce însă tehnologii noi şi sperăm că vom creşte anul acesta.“ OzonFix lucrează cu nouă angajaţi şi ţinteşte România ca piaţă principală de desfacere, însă a realizat până acum vânzări şi pe pieţele externe.

Totuşi, exportul nu reprezintă o pondere importantă în business deocamdată. „Urmează să facem noi echipamente şi să creştem mai mult. Italia reprezintă cel mai mult până acum dintre clienţii noştri externi, dar am vândut şi în Germania şi chiar în Qatar. M-am gândit de multe ori că cel mai bine ar fi să deschid un punct de lucru afară, pentru că cetăţenii altor ţări sunt foarte naţionalişti cu produsele pe care le cumpără. Sunt încrezător şi în piaţa locală, pentru că se dezvoltă“, a adăugat Gabi Dumitraş.

Preţurile generatoarelor de ozon produse în fabrica din judeţul Mureş pornesc de la 1.000 de lei şi variază în funcţie de destinaţia şi tipul fiecăruia.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania