Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Pasiunea pentru fotografie l-a determinat pe Tiberiu Arsene să deschidă o casă de producţie, iar anul trecut a avut afaceri de 460.000 euro

22.06.2022, 08:56 Autor: Miruna Diaconu

​​ Casa de producţie Arsenic Production a fost deschisă în 2017, iar anul trecut, antreprenorul a decis să îşi deschidă şi propiul studio foto/video.

Tiberiu Arsene şi-a deschis propria casă de producţie sub numele de Arsenic Production după mai mulţi ani în care pasiunea pentru fotografie s-a concretizat în activitatea de freelancing. Casa de producţie, deschisă în 2017, a înregistrat anul trecut venituri de peste 460.000 euro.

Povestea lui Tiberiu Arsene în lumea fotografiei a început încă de când avea 18 ani şi lucra în cadrul unei agenţii de turism, iar în paralel dezvolta un site de tutoriale Photoshop.

„Cei de la agenţie, aflând de acest site al meu şi de pasiunea mea, m-au rugat să le fac nişte grafice cu vacanţele pe care ei le vindeau. Aceste grafice le printam la o mică tipografie de lângă agenţie. M-am împrietenit cu cei de la tipografie, ei au aflat de site-ul meu, iar apoi m-au întrebat cum se poate retuşa tenul unei femei în Photoshop. În timp ce le arătam, un client de-al lor se uita la ce făceam noi, iar după ce am terminat, m-a întrebat dacă aş vrea să mă duc să lucrez la ei ca grafician pentru că are un studio foto”, povesteşte Tiberiu Arsene.

De la grafician la fotograf a mai fost doar un pas, Tiberiu Arsene a descoperit fotografia în cadrul studioului foto. Ulterior, după doi ani petrecuţi în studioul foto, Tiberiu Arsene a ales să meargă mai departe pe cont propriu, făcând freelancing.

„Ulterior, o bună perioadă de timp am dus în paralel fotografia cu editarea, dar m-am oprit cu editarea când nivelul a crescut şi nu mai aveam timp. Am constatat că oamenii care se ocupă exclusiv cu editarea fac o treabă mai bună decât fac eu şi am zis atunci stop, cei care fac editare să se ocupe de această zonă, iar fotografii cu partea lor.”

Timp de câţiva ani, Tiberiu Arsene şi-a dus activitatea de fotograf la diverse evenimente, lucru care l-a ajutat să se susţină financiar, însă nu a abandonat fotografia de studio. Pe parcurs, numărul evenimentelor la care era solicitat a crescut şi a fost nevoit să îşi formeze o echipă pentru a face faţă cererii tot mai mari. În 2017, Tiberiu Arsene a decis să îşi deschidă propiul studio, renunţând astfel la evenimente.

„Circa 80% din proiectele pe care le aveam sunt video, majoritatea în zona de beauty, iar restul în zona ce comercial, iar restul de 20% reprezintă proiecte foto.”

Investiţia propriu zisă în casa de producţie nu a fost prea mare pentru că majoritatea echipamentelor le-a achiziţionat de-a lungul timpului.

Anul trecut, antreprenorul a luat decizia de a-şi deschide propriul studio foto/video.

„În anul 2021, în aprilie, am închiriat un spaţiu mare, care a devenit studioul casei de producţie. Am decis să fac asta deoarece am avut oportunitatea, s-a ivit ocazia să fac acest lucru. Am fost cumva în dubii deoarece după pandemie ne era cumva frică. Nu ştiam ce urmează. Anul pandemic a fost un an destul de slab pentru noi”, spune el.

Însă decizia luată a fost până la urmă una bună, având în vedere că 2021 a fost cel mai bun an pentru antreprenor. Anul trecut, casa de producţie a avut venituri de 460.000 euro, aproape dublu faţă de 2019, care fusese cel mai bun an. Arsenic Production lucrează cu câteva branduri mari din piaţa de beauty. Tiberiu Arsene are în ca planuri de viitor să ofere cursuri gratuite de fotografie.

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania