Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Patru tineri pasionaţi de aviaţie organizează seminarii de 60-70 de persoane pentru învingerea fricii de zbor, iar în 2020 vor să se extindă în oraşele mari din ţară

19.01.2020, 14:09 Autor: Florentina Niţu

La finalul anului 2019, cei patru tineri au dezvoltat o altă platformă, zborcadou.ro, prin care oamenii au posibilitatea să ofere cadou o experienţă de zbor unui prieten, prin intermediul unui voucher.

Sebastian Radu este pasionat de aviaţie de peste un deceniu, iar pasiunea sa l-a împins să creeze un proiect de antreprenoriat social - Iubim Aviaţia – proiect în care i s-au alăturat pe parcurs alţi trei parteneri şi care din 2020 va avea în spate şi o asociaţie pe care cei patru tineri urmează să o creeze. Proiectul a început prin organizarea unor cursuri pentru cei care se tem de zbor, dar şi pentru pasionaţii din aviaţie, dar s-a dezvoltat şi a ajuns şi în zona de prezentări susţinute în şcoli şi parteneriate cu unităţi de învăţământ.

„Acum 12-13 ani, după ce am zburat pri­ma oară cu un avion de dimensiuni mici, m-am molipsit cu pasiunea pentru aviaţie. La momentul respectiv voiam să fiu pilot, dar nu se putea pentru că aveam nişte probleme me­dicale. Am urmat un master în domeniul aero­nautic, iar pentru lucrarea de dizertaţie m-am hotărât să pun bazele proiectului fricadezbor.ro. Apoi am făcut un semi­nar despre frica de zbor în Bucureşti şi au venit 70 de oameni“, povesteşte Sebastian Radu.

În perioada 2018-2019, echipa Iubim Aviaţia a organi­zat şapte se­mi­narii în Bucureşti, de 60-70 de per­soane, iar în 2020 îşi doreşte să mărească nu­mă­rul lor şi să se extindă în oraşele mari din ţa­ră. Tot în acest an, planurile organi­za­torilor sunt să realizeze câte un seminar lunar. Până în prezent, la seminarii au participat peste 400 de persoane, atât adulţi, cât şi copii, 30% fiind pa­sionaţi de aviaţie, 70% având teamă de zbor.

Astfel, a dezvoltat şi un site unde curioşii des­pre domeniul aviatic pot citi ştiri, inter­vi­uri cu diverşi piloţi sau date despre contri­bu­ţia Ro­mâ­niei la dezvoltarea domniului la ni­vel mon­dial. Totodată, pentru a scăpa de avio­fo­bie, călătorii pot intra pe platforma Frica de zbor înaintea unei curse să aleagă ruta dorită şi să ci­tească despre fenomele meteo care pot apă­rea şi chiar să le asculte, pentru a fi familiarizaţi cu ele.

La finalul anului 2019, tinerii au dezvoltat o altă platformă, zborcadou.ro, prin care oamenii au posibilitatea să ofere cadou o experienţă de zbor unui prieten, prin intermediul unui voucher. Altfel spus, lecţie de pilotaj cu instructor. 

Zborul cu planorul durează 5-7 minute, iar cel cu avionul de două sau de patru locuri durează 20 de minute, iar preţul variază între 250 şi 400 de lei. Până acum, cursurile au avut loc pe aerodromul din Clinceni, dar ambiţia organizatorilor este de a fi derulate în cât mai multe oraşe din ţară.

„Serviciul de zbor cadou l-am lansat la sfârşitul lui 2019 şi am avut 25-26 de cereri de sărbători. Din experienţa mea, cred că cererea lunară se poate dubla. Voucherele au fost cumpărate în proporţie de 90% de femei“, a mai spus Sebastian Radu.

Tot la finalul anului trecut, legislaţia europeană s-a schimbat, iar anul acesta Sebastian Radu va începe cursurile pentru planor. „Costurile cursului pentru planor sunt de 2.000 de euro, pentru avion cu două locuri de 6.000 de euro, iar pentru avion cu patru locuri 9.000-10.000 de euro.“

Asociaţia Iubim Aviaţia a fost înfiinţată cu scopul de a atrage fonduri, pentru a susţine în continuare cursurile, care sunt gratuite. În viaţa de zi cu zi, fiecare membru al echipei are un job, Sebastian Radu lucrează în domeniul marketingului, Luminiţa Constantin este învăţătoare, Ioana Blaj este psihiatru, iar Cătălin Prală este pilot de linie cu peste 2.000 de ore de zbor.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania