Pivniţa Savu, o cramă de familie din Ciumbrud (judeţul Alba), şi-a trasat obiectivele pentru următorii ani, la circa şase ani de când familia Savu a luat decizia de a face din hobby-ul de producţie a vinurilor o mică afacere care coagulează experienţa şi viziunea a trei generaţii. „Părinţii mei au lucrat în străinătate. Tatăl meu şi unchiul meu au lucrat în podgorii din Germania, unde au învăţat bazele practice ale viticulturii şi au văzut că acolo foarte multe businessuri în acest domeniu sunt conduse de familie, care au făcut din acest domeniu un stil de viaţă. Iar asta au încercat să facă şi la noi în România, am prins şi eu virusul şi am zis că trebuie să facem ceva frumos”, a povestit Sergiu Savu, oenolog şi manager la Pivniţa Savu.
Practic, bunicul şi părinţii lui Sergiu Savu au fondat crama după ce anterior producţia de vinuri a fost doar un hobby. Practic, atunci când au luat decizia de a investi în cramă Sergiu era în clasa a unsprezecea, iar el a luat decizia de a urma o facultate în domeniu la Cluj-Napoca. „Acum sunt încă student la master. Până la urmă, pe lângă facultate am avut norocul să şi lucrez în cramă alături de părinţii mei. De unde pot să spun că m-am format şi mă formez în continuare”, a mai povestit tânărul. În prezent, familia Savu are un domeniu de zece hectare, jumătate din plantaţie fiind veche, din 1979. În total, Pivniţa Savu cultivă soiuri precum Fetească Neagră, Riesling Italian, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Traminer Roz şi Neuburger.
„Ne aflăm într-o zonă foarte rece, probabil cea mai rece, zona Transilvaniei Şi atunci noi ne axăm pe vinurile albe, liniştite. Probabil în viitor o să lasăm şi nişte spumante interesante”, a menţionat el. În prezent, Pivniţa Savu produce circa 100.000 de litri de vinuri. Din această producţie, crama îmbutelieaza 40.000 de sticle, iar restul vinde către clienţi privaţi. Sergiu spune că în ultimii ani, adică după pandemie, au reuşit să ajungă la investiţii de circa jumătate de euro şi crede ca probabil Pivniţa Savu este în prezent cea mai modernă cramă mică, cu 10 hectare de viţă-de-vie, de pe plan local.
„A fost foarte important să investim în partea de producţie, să ne asigurăm că putem crea vinuri care pot concura cu cei mai mari, cu cele mai mari vinuri, atât din România, cât şi din Europa”. Antreprenorul adaugă că familia Savu nu intenţionează să mărească suprafaţa de viţă-de-vie, însă a început să colaboreze cu alţi antreprenori care au au viţă-de-vie.
„Obiectivul nostru este să dezvoltăm acum partea turistică. Vrem să aducem oamenii la cramă să vadă cum facem vinul, să stea cazaţi o noapte, două, să înţeleagă toată filozofia Pivniţei Savu, zona noatră şi vrem să organizăm tururi ghidate pentru turiştii străini, să înţeleagă că în România şi Transilvania se fac lucruri extraordinare. Aşa că în următorii 5 ani o să vedeţi evoluţia noastră şi în partea aceasta avem deja nişte proiecte bine stabilite”, a menţionat Sergiu Savu. El subliniază că o investiţie într-o unitate de cazare este ultima etapă în cadrul proiectului de dezvoltare.
„Momentan avem în zonă multe capacităţi de cazare, chiar o crama vecină a mai deschis un hotel, avem unde să-i cazăm, doar că va trebui să avem ce să le prezentăm. Noi suntem în una dintre cele mai bine conectate crame la turism sau cel puţin la aeroporturi. Avem autostradă, aeroporturi internaţionale la mai puţin de o oră distanţă de noi, legate prin autostradă. Aşa că accesul la noi în domeniu este extrem de facil”.
ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă.
⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.
l În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE