Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Raluca Stanciu şi Dragoş Cireaşă au pornit Antiform, un brand sub care creează produse de decor din materiale sustenabile cu ajutorul imprimantelor 3D

16.04.2025, 00:05 Autor: Alexandra Matei

♦ În prezent, portofoliul Antiform cuprinde patru produse – Callis, Cuore, Sonata şi Wave ♦ Preţurile sunt cuprinse între 70 şi 100 de lei ♦ În următorii ani, dezvoltarea Antiform vizează creşterea numărului de produse şi proiecte custom.

Raluca Stanciu, de profesie inginer medical, şi Dragoş Cireaşă, partenerul său de viaţă, au pornit anul trecut proiectul Antiform, un brand sub care creează produse de decor din materiale sustenabile, cu ajutorul imprimantelor 3D.

„Proiectul Antiform a început în luna iunie anul trecut, când ne-am decis să cumpărăm prima imprimantă 3D. A pornit totul dintr-o joacă. Văzusem pe internet mai multe videoclipuri cu persoane care făceau diverse obiecte printate 3D. Am testat diferite obiecte, în septembrie ne-am ales nişa noastră de obiecte de decor, iar firma am pornit-o la finalul anului“, a povestit Raluca Stanciu.

Ea nu are nicio legătură cu domeniul creativ, ci din contră, are experienţă în zona tehnică. Însă Antiform s-a născut din pasiunea sa pentru pictură şi creaţie pe care şi-a desoperit-o încă din copilărie, dar pe care nu a dus-o până acum la un alt nivel.

Cei doi antreprenori au pornit la drum cu o investiţie minimă, de doar 1.000 de euro. Cu aceşti bani, ei au cumpărat prima imprimantă 3D şi materialele de care aveau nevoie pentru a putea crea primele produse. Pe parcurs, au mai cumpărat încă două imprimante. „Acum avem trei imprimante 3D. Pentru a crea produsele, folosim materiale degradabile, pe care le introducem în imprimanta 3D, iar apoi aceasta creează produsul strat cu strat“, a explicat tânăra antreprenoare.

În prezent, portofoliul Antiform cuprinde patru produse – Callis, Cuore, Sonata şi Wave. Acesta din urmă, menţionează ea, este cel mai cerut produs de până acum.

Produsele Antiform sunt făcute la comandă şi vin cu dublă funcţionalitate. Ele sunt în principal obiecte de decor, însă pot fi utilizate şi ca spaţii estetice de depozitare pentru obiecte de mici dimensiuni, cum ar fi o carte.

„Pe produsul Wave putem pune o carte, dar şi o floare, la bază fiind o vază cu suport de carte.“

Preţurile produselor sunt cuprinse între 70 şi 100 de lei.

Într-o zi, cei doi antreprenori pot printa în jur de şase sau şapte produse, deoarece sunt condiţionaţi de timpul de printare, care ajunge la câteva ore pentru un singur obiect. Luna trecută, menţionează Raluca Stanciu, au fost circa 80 de comenzi. Dincolo de comenzile care vin din online, de la clienţii finali, Antiform are şi proiecte custom pentru branduri.

În următorii ani, dezvoltarea Antiform vizează creşterea numărului de produse şi proiecte .

„Vom lansa curând o colecţie nouă de produse. Ne dorim să fim mai prezenţi în online şi vrem ca Antiform să aibă cât mai multe proiecte şi produse sustenabile şi funcţionale. Vreau să reuşim să ajutăm cât mai multe persoane şi branduri cu produse custom“, mai adăugat Raluca Stanciu.

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania