Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Raluca Velcu şi Andra Gavrilă au creat cu 60.000 de euro un spaţiu de joacă, În picioarele goale, care a găzduit peste 200 de petreceri în acest an

14.11.2019, 00:08 Autor: Florentina Niţu

„În picioarele goale este un proiect de suflet şi ţinem să îl dezvoltăm. L-am gândit exact cum ne-am fi dorit să găsim noi un loc de joacă pentru copiii noştri, o casă cu curte, cu iarbă pe care să păşim în picioarele goale.“

Raluca Velcu şi Andra Gavrilă au creat locul de joacă În picioarele goale din dorinţa de a-şi duce copiii să se joace în aer liber, într-o casă cu curte, prin iarbă verde vara şi prin zăpadă iarna. Astfel, au amenajat, cu o investiţie iniţială de 60.000 de euro, un spaţiu de la zero pe un teren din zona Titan pe care îl aveau în proprietate.

„Ideea ne-a venit acum patru ani, iar un an ne-a luat să o coacem şi să o dospim. În august 2016 am deschis porţile unui loc de joacă pentru copii, pe care noi l-am gândit un pic altfel faţă de ce exista pe piaţă la momentul respectiv. Fiecare dintre noi avea câte doi copii şi am pornit de la nevoile noastre. Am amenajat spaţiul, iar investiţia s-a ridicat la 60.000 de euro, pentru că aveam terenul“, povesteşte Raluca Velcu.

Anterior, cele două antreprenoare au lucrat în corporaţii. Raluca Velcu a lucrat în marketing în companii multinaţionale din industria bunurilor de larg consum precum Mondelez sau P&G, a mai avut un business după ce a născut primul copil, pe care l-a în­chis după doi ani, dar în urma căruia a de­prins noţiuni pe care le aplică în afacerea actuală.

Proiectul În picioarele goale este împărţit în trei segmente, cel de loc de joacă pentru copii, spaţiu pentru organizarea de petreceri pen­tru zilele de naştere ale copiilor şi spaţiu pentru organizarea de ateliere tematice pentru copii. Locul de joacă a fost gândit pen­tru copii cu vârsta între 1 şi 7 ani. „Majo­ri­tatea copiilor care vin acum au 1-3 ani.“

„Este un loc de joacă senzorial, folosim jucării din materiale naturale, sunt vopsite în culori vii. Avem clienţi care ne caută pentru a-şi petrece timpul afară. Vara, mai ales, avem multe petreceri în curte. La o petrecere avem loc pentru 20 de copii şi 30 de părinţi. Am calculat recent, iar anul acesta am organizat 200 de petreceri. Businessul a crescut pe recomandări, iar asta ne-a încurajat să mergem mai departe.“

Petrecerile organizate pen­tru copii în weekend generează 75% din venituri, închirierea spa­ţiului pentru joacă reprezintă 10%, iar atelierele din timpul săptă­mânii contribuie la restul încasărilor. „Cifra de afaceri vara este de 7.000-10.000 de euro, este perioada cea mai bună pentru noi. Nici iarna nu am avut până acum nicio pe­rioa­dă în care să nu acoperim cheltuielile.“

„Facem altfel de petreceri, le perso­na­li­zăm, putem face orice fel de temă ne pro­pu­ne cli­entul. De regulă clienţii vor petreceri în care să nu se ocupe de nimic, iar noi ne ocu­păm de la decor, mâncare şi tort. În fiecare zi de weekend organizăm două petreceri“, spune Andra Gavrilă.

Raluca Velcu şi Andra Gavrilă spun că au clienţi care vin la locul de joacă de când au deschis. Săptămânal ele organizează patru ateliere diferite, de muzică, atelier creativ şi ora de joacă senzorială, pentru cei mici, care nu merg încă la grădiniţă. „Pot să vină o dată la atelier sau pot să-şi facă abonament. Ora de joacă senzorială este 40 de lei.“

Spaţiul este deschis de marţi până duminică, iar luni se face curăţenie şi antreprenoarele se ocupă de partea adminis­trativă. „Avem încă doi angajaţi, plus colabo­ra­torii care mai susţin ateliere la noi.“

În final, antreprenoarele au spus că viaţa de antreprenori le permite să-şi împartă timpul între familie şi job şi să-şi organizeze programul astfel încât să nu neglijeze nici businessul, dar să petreacă şi timp cu familia.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

- Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

- În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania