Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Rareş Sâmpăleanu a părăsit domeniul IT după 20 de ani şi a dezvoltat Transformo, o masă convertibilă pentru joacă

22.04.2020, 00:07 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ De la un model creat artizanal, Rareş Sâmpăleanu a trecut la producţia de serie, folosindu-se de roboţi pentru decuparea pieselor componente, în spaţiul creativ Nod Makerspace.

Rareş Sâmpăleanu a lucrat în domeniul IT până în 2015, an în care a ales să se dedice lucrului în lemn, astfel că a pus pe picioare Atelierul Mari şi Mici, un proiect prin care confecţionează, din lemn, obiecte destinate familiior, pentru a le simplifica viaţa de zi cu zi. Piesa de rezistenţă a atelierului şi cea de la care a pornit totul este Transformo, o masă convertibilă, ergonomică şi modulară pentru joacă.

„Transformo oferă copiilor o mare suprafaţă de joacă, unde îşi pot construi scene din lego, orăşele, circuite de tren. Se pot juca zile în şir fără ca jucăriile să fie stricate atunci când masa trebuie strânsă, aceasta fiind foarte utilă şi pentru părinţi, atunci când au nevoie să facă curăţenie, pentru că o pot strânge uşor“, a explicat Rareş Sâmpăleanu, de profesie inginer software, la emisiunea online ZF Afaceri de la zero. În business, este sprijinit de soţia lui, Mihaela, meteorolog.

Ideea a plecat de la nevoia personală de a eficientiza spaţiul. Pe când propriul copil, Luca, avea patru-cinci ani, piesele lego au ajuns să ocupe o cameră întreagă, astfel că Rareş Sâmpăleanu a căutat o soluţie pentru depozitarea lor. A creat un prototip Transformo în urmă cu şapte ani, iar prietenii care l-au văzut s-au arătat impresionaţi. Treptat, de la un model creat artizanal, Rareş Sâmpăleanu a trecut la producţia de serie, folosindu-se de roboţi pentru decuparea pieselor componente, în spaţiul creativ Nod Makerspace.

„Suntem un business de familie, îmi place acest aspect al identităţii noastre şi îmi doresc să putem progresa. Următorul pas este mutarea într-un spaţiu dedicat, cu potenţial de creştere accelerată.“

Pe măsură ce Transformo s-a dezvoltat, antreprenorul a ales să i se dedice în totalitate, astfel că în 2015 a plecat din domeniul IT unde a lucrat mai bine de douăzeci de ani.

„De la început până acum, am vândut 70 de mese Transformo. Preţul este de 1.200 de lei pentru modelul de bază, dar avem şi variaţiuni. Am creat şi un model pentru grădiniţe, o masă în jurul căreia pot să se joace mai mulţi copii.“

Etapele de decupare a pieselor sunt făcute de parteneri externi, iar Rareş Sâmpăleanu se ocupă de şlefuirea, de montarea accesoriilor şi de ambalare. Investiţiile în atelier au fost, până acum, de câteva mii de euro, aproximativ 6.000, din fonduri proprii.

„Anul trecut, am avut o cifră de afaceri de aproape 7.000 de euro. Nu a mai trebuit să investesc din fonduri personale, ceea ce a fost un progres. Acum lucrăm la un cub de joacă mobil, deasupra căruia copilul se poate juca, iar în interior are câteva etajere, unde îşi poate depozita părţi din construcţia lego sau alte jucării“, spune Rareş Sâmpăleanu.

Dacă nu ar fi fost această perioadă de izolare, planul lui era să participe cu noul produs la expoziţii, unde să prezinte prototipul.

„Ritmul vânzărilor este constant zilele acestea. Nu am văzut o schimbare majoră în vânzări. E adevărat, lucrurile se desfăşoară acum într-un ritm mai lent, activităţile au o latenţă mai mare şi este multă incertitudine împrejur. Cu toate acestea, putem merge înainte adaptându-ne noii situaţii.“

Masa Transformo şi celelalte obiecte create în atelier se vând exclusiv online, pe site-ul mari-mici.ro, către clienţii din România, dar şi pe platforma Etsy.com, către cei din Europa.

„Peste toate acestea, clienţii pot testa produsele oricând, la atelierul nostru. În viitor, mă gândesc la o caravană mobilă care, călătorind prin ţară, ar aduce mai multă lume în jurul produselor noastre şi al experienţelor pe care acestea le oferă. Altfel spus, o miniexpoziţie permanentă“, spune Rareş Sâmpăleanu.

Preţul unei mese Transformo este de 1.200 de lei pentru modelul de bază, dar există şi variaţiuni.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania