Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Răzvan Ene a transformat cafeneaua Work's Coffee din zona Aviatorilor în „kilometrul zero“ al iubitorilor de cafea din zonă

10.07.2024, 00:06 Autor: Mădălina Dediu Panaete

Investiţia s-a ridicat la peste 55.000 de euro  „Vrem să ne dezvoltăm şi să aducem şi o zonă de braserie“, spune antreprenorul.

Pentru Răzvan Ene cafeaua nu a reprezentat un punct important de interes până când nu a testat pentru prima dată o cafea de specialitate într-una dintre primele locaţii unde se putea găsi un astfel de produs în Bucureşti. Plăcerea a fost atât de mare încât a lucrat pentru a-şi deschide propria cafenea, astfel că în septembrie 2018 a deschis Work's Coffee, o cafenea de specilitate din zona Aviatorilor care a devenit treptat „kilometrul zero“ al iubitorilor de cafea din zonă.

„Începutul a fost şi entuziasmant şi cu puţine temeri pentru că nu mai avusesem niciodată un business. Când vezi de afară, lucrurile ţi se par foarte simple, dar ajung la concluzia că toate lucrurile simple devin simple în momentul în care le practici şi îţi doreşti să le înveţi cât mai repede. Asta am făcut. Eu mi-am dorit foarte mult să învăţ domeniul ăsta şi până la urmă asta am făcut în ultimii şase ani“, a povestit Răzvan în cadrul emisiunii ZF Afaceri de la Zero, un proiect susţinut de Banca Transilvania.

A investit circa 55.000-58.000 de euro în această cafenea, din care 44.000 de euro fonduri prin programul de stat Start-Up Nation. Astăzi în cafenea mai are trei colege, iar Răzvan este prezent în fiecare zi de luni până vineri. A trecut cu bine şi peste pandemie şi spune că, deşi a fost o perioadă dificilă în care businessurile au avut de suferit, în lockdown Răzvan a profitat de timp pentru a se perfecţiona.

„În general, în cursul săptămânii sunt clienţii din zona asta. Fiind o zonă de birouri, vin foarte mulţi oaspeţi, s-a creat oarecum o comunitate aici şi sunt cam aceleaşi persoane care ajung la noi“, povesteşte antreprenorul. Iniţial, a colaborat cu o prăjitorie de cafea din Bucureşti, dar şi cu una din Cluj, iar acum colaborează cu o prăjitorie din Olanda.

În perioada următoare, Răzvan Ene vrea să dezvolte cafeneaua şi să aducă şi o zonă de braserie dar se gândeşte dacă să aducă conceptul în această cafenea sau să meargă în altă zonă. În prezent, el colaborează cu un producător de dulciuri, în timp ce sandvişurile sunt preparate „in house“.  Cafeneaua are 30 mp.

Mai departe, Răzvan crede că piaţa de cafea de specialitate din Bucureşti mai are loc de dezvoltare.

„Este important să te implici, nu să faci doar aşa, că e la modă treaba asta ,ci să-ţi doreşti să faci ceva în care să spui tu amprenta şi să iasă ce trebuie, oarecum, să te identifici cu produsele pe care le livrezi“, a punctat antreprenorul.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania