Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Robert Diaconeasa, Katina Moldovan şi Thomas Bangert au fondat platforma Ruuts, dedicată pasionaţilor de călătorii cu autorulotele, şi vor să îşi extindă businessul în toată regiunea

24.03.2023, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Planurile de dezvoltare ale proprietarilor platformei includ versiuni în limba engleză şi germană pentru străinii care ajung în România, dar şi listarea de autorulote din alte ţări pentru turiştii români care vor să îşi facă astfel de vacanţe în alte ţări.

Pandemia a schimbat obiceiurile oamenilor de a călători, iar mulţi români şi-au redescoperit ţara, dar au şi descoperit plăcerea de a călători în natură, autorulotele fiind una din opţiunile de călătorie ale anilor de pandemie. Pornind de la această tendinţă în piaţa călătoriilor, trei antreprenori, Robert Diaconeasa, Katina Moldovan şi Thomas Bangert, au fondat platforma Ruuts, dedicată pasionaţilor de călătorii în natură cu autorulote. Investiţia iniţială în business a fost de circa 130.000 de euro, fiind folosită în construirea platformei. Cu toate că restricţiile de călătorie au fost ridicate încă de anul trecut, piaţa călătoriilor de autorulote are un potenţial semnificativ de dezvoltare atât pe plan local, cât şi în regiune, este de părere Robert Diaconeasa, cofondator al platformei Ruuts.

„Ruuts Travel a luat naştere în primăvara anului 2021. Din fericire pentru noi, deşi suntem la început, lucrurile merg bine, merg într-o direcţie foarte bună şi noi avem foarte mare încredere în proiectul ăsta”, spune el.

Cu toate acestea, drumul micii afaceri nu a fost unul lin, ci presărat cu o serie de provocări, de la izbucnirea războiului până la reticenţa proprietarilor faţă de o astfel de platformă, dar şi lipsa educaţiei turiştilor pentru astfel de călătorii. Robert Diaconeasa spune că piaţa locală este mult mai dificilă dect se aşteptau ei.

„Sunt mulţi oameni pasionaţi de călătorii în natură în România, dar provocarea vine din partea celor care nu ştiu exact cu ce se mănâncă, ar vrea să călătorească, dar au tot felul de întrebări. Li se pare că este mai scump faţă de metoda clasică de a călători cu avionul sau poate chiar cu maşina personală sau nu ştiu exact cum să se comporte cu autorulota pe care o închiriază. Proprietarul de autorulotă are cumva o mică situaţie cu turistul român”, explică el.

Ruuts numără 60 de proprietari, însă unii deţin mai multe autorulote, ceea ce face ca numărul total de autorulote să se ridice la 100.

România încă nu are o piaţă dezvoltată a călătoriilor cu autorulota, însă mulţi turişti străini ajung în România doar pentru astfel de vacanţe. Cofondatorul Ruuts spune că îşi doreşte ca platforma să se adreseze şi străinilor, motiv pentru care Ruuts va avea şi o versiune a platformei tradusă în engleză şi germană. Mai mult, proprietarii platformei îşi doresc ca Ruuts să devină un business regional, iar primul pas a fost făcut prin listarea a şase aurolute din Grecia.

Robert Diaconeasa spune că focusul va rămâne pe parte de sud-est a Europei, însă nu exclude extinderea şi pe alte pieţe, atât timp cât există un potenţial de dezvoltare.

Pe lângă aceasteă dezvoltare, Ruuts va avea în viitor şi diferite alte servicii dedicate pasionaţilor de călătorii în natură, de la o hartă intercatică şi până la listarea unor campinguri dedicate autorulotelor.

„Vrem să putem să le oferim oamenilor posibilitatea fie de a călători din ţară către alte teritorii cu autorulota, fie să găsească direct în teritoriul pe care vor să-l viziteze autorulote care să poată fi închiriate prin platforma noastră”, mai spune Robert Diaconeasa.

Pentru anul acesta, cofondatorul platformei este optimism cu privire la evoluţia Ruuts, mai ales că au început să apară rezervări pentru sezonul cald din acest an.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 


 



 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania