Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Robert Rizea, fost jucător de tenis, a investit 35.000 de lire în Racketpal, o aplicaţie pentru oamenii care vor să găsească parteneri de sport

16.10.2020, 00:08 Autor: Georgiana Mihalache

Businessul a pornit din joacă. Ne-am dat seama că ne e greu să găsim pe cineva de nivelul nostru să jucăm. În total, 10.000 de utilizatori folosesc Racketpal.

După ce a lăsat lumea spor­tului pentru partea acade­mică, Robert Rizea a creat Racketpal, o aplicaţie prin care conectează jucătorii de sporturi cu racheta pentru a stabili un meci în funcţie de nivelul de joc al utilizatorilor şi de proximitate.

„Aplicaţia ajută oamenii de orice nivel care joacă orice sport cu racheta să îşi găsească parteneri sportivi. Am început la sfârşitul lui 2018 alături de cofondatorul meu, eu fiind jucător de tenis profesionist, el fiind jucător de squash şi ne-am întâlnit la Londra. Ne-am dat seama că ne e greu să găsim pe cineva de nivelul nostru să jucăm. Am zis să ajutăm mai mulţi oameni să rezolve această problemă.  A pornit din joacă“, a povestit Robert Rizea.

Alături de el a venit Bogdan Demeny, cofondatorul Racketpal, care se ocupă mai ales de partea tehnică din spatele aplicaţiei. La momentul dezvoltării aplicaţiei, în 2019, cei doi antreprenori se aflau în Londra, acolo unde au şi cea mai mare comunitate de utilizatori din aplicaţie.

„Am investit iniţial 30-35 de mii de lire, dar după aceea nu am mai putut sprijini busi­nes­sul din propriile noastre fonduri şi am luat o investiţie din afară. Avem aproape 10.000 de utilizatori, cel mai mare număr de utilizatori este în Londra, dar apoi este şi România. Avem în jur de 700 de oameni înregistraţi în România, majoritatea în Cluj şi Bucureşti, cele mai mari hub-uri, oamenii fiind şi mai deschişi spre sport“, a mai spus Robert Rizea.

Echipa Racketpal numără 10 persoane, dintre care cinci sunt români, în principal developerii aplicaţiei, în contextul în care România are o industrie puternică de IT.

Planurile pentru a continua dez­vol­tarea Racketpal urmăresc mai mul­te direcţii, printre care creş­te­rea bazei de clienţi şi extin­derea către alte oraşe ale lumii.

„Vrem să creştem baza de oameni înregistraţi pe apli­caţie. Până la Q1 din 2021 am vrea să ajungem la 15.000 de utilizatori, dar cu următoarea rundă de investiţie am vrea să ajungem la 100.000 până la jumătatea anului 2022. Am vrea ca în următoarele patru-cinci luni să luăm a doua rundă de in­ves­tiţie, care chiar ne va permite să creştem pro­dusul, echipa. Vrem să atragem între 300.000 lire şi 500.000 lire“, a mai spus fondatorul Racketpal.

Pentru a dezvolta aplicaţia, fondatorii se gândesc şi la monetizarea ei, modelul păstrând aplicaţia gratis până la un anumit nivel, după care, pentru utilizatorii care îşi doresc mai mult, să existe o plată lunară.

„Utilizatorul descarcă aplicaţia, îşi face cont, trece prin nişte întrebări, ce sport joacă, de cât timp, astfel încât noi să îl plasăm la un nivel. După aceea, vede toţi jucătorii de pe o rază pe care o stabileşte, poate să creeze meciuri. Tenisul este cel mai căutat sport din aplicaţie“, a mai spus Robert Rizea.

El a precizat că Racketpal nu a pornit ca un business, iar în prezent, la mai bine de un an de la dezvoltarea businessului, planul este de a creşte baza de utilizatori şi reîntoarcerea lor în aplicaţie.

Pandemia de COVID-19 a determinat oamenii să se îndrepte spre sport după ieşirea din starea de urgenţă, mai ales că timp de două luni contactele sociale au lipsit.

„Oamenii au vrut să facă sport în pandemie, mai ales că la tenis există o distanţă mare între jucători. Era şi partea socială foarte importantă, mai ales după lunile de stat în casă. Mai puţini oameni vor să joace cu cineva pentru competitivitate, vor mai mult să întâlnească oameni noi“, a mai menţionat tânărul antreprenor.

El a spus că nu se consideră încă un antreprenor, iar creş­terea numărului de utilizatori care folosesc Racketpal a venit cu multe responsabilităţi, mai ales că este primul business pe care îl dezvoltă.

„Am plecat din lumea sportului, am jucat tenis de când eram mic, dar când m-am mu­tat în Londra în 2016, mi-am pus racheta în cui. Realizând că nu devin numărul unu la tenis, m-am îndreptat către studii, partea academică şi către business“, a mai spus Robert Rizea.

El a mai adăugat că nu ar schimba modul în care a dezvoltat aplicaţia pentru că din greşelile făcute la început a învăţat fără să afecteze businessul.

„Dacă reuşeşti printr-un produs să rezolvi o problemă, atunci ai o potenţială idee de business şi trebuie să încerci“, a încheiat Robert Rizea.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania