Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Roland Nagy, un antreprenor din Târgu-Mureş, aduce mobilier inteligent Kuube din Ungaria, iar următorul pas este deschiderea unei unităţi de producţie în ţară

23.09.2021, 00:07 Autor: Alexandra Matei

Principalele produse din portofoliul Kuube sunt băncile inteligente, dotate cu leduri, internet gratuit şi încărcare wireless ♦ De asemenea, firma produce şi biblioteci inteligente ♦ În 2022, Kuube România estimează între 500 şi 1.000 de unităţi vândute, instalate şi pregătite de a fi date în folosinţă.

Roland Nagy, absolvent al Fa­cul­tăţii de Medicină din Târgu-Mureş, antreprenor de mai mulţi ani, îşi doreşte să contribuie la digitalizarea României, astfel că a înfiinţat un parte­ne­riat între firma sa, RZS Smart Invest, şi firma Kuube din Ungaria, care produce mobilier inteligent. Ambiţia sa este de a construi o unitate de producţie în România, proiect care ar presupune o investiţie de până la 2 mil. euro.

„Proiectul a pornit în urma discuţiilor pur­tate în diverse grupuri şi întâlniri referitoare la digitalizarea României. Am început să cochetăm cu piaţa, să vedem care ar fi acele produse necesare şi am început să le găsim şi să ne axăm pe partea aceasta. Aşa i-am găsit pe cei de la Kuube Ungaria. Sunt un start-up fondat în 2020, produc mobilier inteligent şi tocmai din acest motiv i-am ales. Princi­pa­lul produs din portofoliul lor sunt băncile inteligente, care nu erau înainte pe piaţa din România. Am intrat într-o colaborare şi am ajuns să-i reprezen­tăm şi să fim Kuube România. În Târgu-Mureş sunt două dintre bănci instalate, cea mică şi cea mijlocie şi urmează să fie instalată în curând şi cea mare, în centrul oraşului. Vrem să vedem mai întâi un feed­back din partea oamenilor. Ele pot servi şi ca un loc de întâlnire, oferă internet gratuit şi încărcare wireless“, a spus Roland Nagy.

Deocamdată, ele sunt 100% produse în Ungaria, însă avem o discuţie avansată pentru a intra într-un consorţiu cu compania mamă. Oficial, dorim să ajungem să producem aceste mobiliere inteligente şi în România:, a mai spus el.

Pe lângă băncile inteligente, în portofoliul Kuube se găsesc şi biblioteci inteligente. Acestea sunt o construcţie full alimentată pe energie regenerabilă, explică antreprenorul şi funcţionează întocmai ca o bibliotecă publică, aflată fie în aer liber, fie într-un depozit, în care cărţile pot fi amplasate. Băncile inteligente din portofoliul Kuube sunt singurele din Europa produse în totalitate din aluminiu, după cum spune antreprenorul

Roland Nagy îşi propune ca prin introducerea acestor biblioteci inteligente în România să dea un imbold oamenilor pentru reîntoarcerea la cărţile autohtone. Totodată, firma din Ungaria produce şi staţii de autobuz inteligente sau parcări de biciclete.  Acestea funcţionează tot cu energie regenerabilă, sunt dotate cu panouri fotovoltaice, internet gratuit, senzori care măsoară temperatura ambientală, calitatea şi umiditatea aerului şi, în plus, au două panouri digitale mari care pot servi drept suprafaţă de publicitate.

„Planul este să dotăm toate staţiile de autobuz cu plante verzi, care rezistă şi la temperaturi scăzute“.

Băncile inteligente costă între 4.000 şi 12.000 de euro, în funcţie de dimensiunea lor, iar bibliotecile, între 2.500 şi 3.000 de euro.

Clienţii acestor servicii, după cum spune antreprenorul, sunt atât autorităţile publice, cât şi companiile private sau chiar restaurantele. Pentru mobilierul inteligent există un pachet complet, care include şi serviciile de internet, însă achizitorul poate opta şi pentru un pachet de servicii separat, pe cont propriu. „Fiecare mobilier inteligent poate fi accesat de la distanţă prin internet şi asta era o chestiune foarte importantă ce trebuia rezolvată, iar aici a venit în ajutorul nostru Vodafone. Noi avem o aplicaţie integrată, care va fi disponibilă pentru locuitorii oraşului. Ei vor vedea în timp real unde este amplasată banca respectivă.“

Anul acesta a fost anul pregătirii terenului şi a produselor, afirmă Roland Nagy, însă anul viitor speră să ajungă la 500-1.000 de unităţi vândute, instalate şi pregătite de a fi date în folosinţă. Dacă acest obiectiv va fi atins, adaugă el, cifra de afaceri ar putea ajunge la 5 mil. euro în 2022.

Totodată, antreprenorul îşi propune să găsească în fiecare judeţ un partener care să se ocupe local de instalarea mobilierului inteligent şi de reprezentarea lui. „În ceea ce priveşte piaţa din România, dorim să ne dezvoltăm mai departe şi să aducem mai multe soluţii inteligente“.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

► Proiect editorial susţinut de Vodafone Business

Băncile inteligente costă între 4.000 şi 12.000 de euro, în funcţie de dimensiunea lor, iar bibliotecile, între 2.500 şi 3.000 de euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania