Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Sandu Voicu s-a întors din Italia acum şapte ani şi a investit 30.000 de euro într-un salon în Galaţi. Acum dezvoltă o şcoală pentru amatorii de hairstyling

09.11.2020, 00:08 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Banilor investiţi la început li s-au adăugat alţii de-a lungul timpului, printre care 12.000 de euro doar anul trecut, pentru un proces complet de reamenajare ♦ Cifra de afaceri a anului 2019 a depăşit 130.000 de euro.

Sandu Voicu a început să adune expe­rienţă în domeniul hair­styling­ului de la vârsta de 15 ani. O pe­rioa­dă, a lucrat în Italia în acest do­meniu, iar în urmă cu şap­te ani a re­venit în România şi a deschis, în Galaţi, salonul Isidess, după o investiţie de 30.000 de euro.

„Tund de când aveam 15 ani. Am fost an­ga­jat în salon încă de la 18 ani. La un mo­ment dat, am avut oportunitatea de a ple­ca în Italia, unde am găsit de lucru într-un salon. După şap­te ani, am luat decizia de a reveni în Ro­mâ­nia, pentru că voiam să construiesc ceva al meu în România“, a povestit Sandu Voicu la emi­siunea online ZF Afaceri de la zero.

S-a întors definitiv din Italia în octombrie 2013, iar pe 4 decembrie a deschis uşile sa­lo­nu­lui Isidess. „În acea perioadă, toţi îmi spu­neau că sunt nebun, că am lăsat ceva sta­bil pentru o idee. Am muncit mult, dar am reuşit“, îşi aminteşte el.

Banilor investiţi la început li s-au adăugat alţii de-a lungul timpului, printre care 12.000 de euro doar anul trecut, pentru un proces com­plet de reamenajare. Cifra de afaceri a anului 2019 a depăşit 130.000 de euro.

„Suntem în jur de nouă-zece persoane care lucrăm în salon. Majoritatea oamenilor noştri au învăţat la noi în echipă. Cele mai solicitate servicii sunt cele legate de păr.“

La Isidess, un tuns pleacă de la 35 de lei, iar pentru alte servicii adăugate, preţurile cresc.

„Cea mai mare piedică a fost găsirea pro­fe­sioniştilor. Credeam că e greu să aduci cli­enţi, dar de fapt mi-a fost uşor să aduc cli­enţi, însă a fost greu să găsesc personal“, spune Sandu Voicu.

Efectele pandemiei s-au răsfrânt şi asupra busi­nessului Isidess, unde, dacă altădată luna au­gust era plină, anul acesta agenda a fost goa­lă. În primul trimestru al anului, veniturile erau cu 30% mai mici faţă de aceeaşi perioadă a anu­lui trecut, însă antreprenorul spune că, în­tre timp, a mai recuperat din pierderi. Pentru pe­­rioada următoare, programări există, însă te­me­­rea este ca saloanele să nu fie din nou închise. Pe lângă salon, Sandu Voicu organi­zea­ză cursuri pentru cei care vor să se spe­cia­lize­ze în domeniile care ţin de coafură, cosme­tică, îngrijire. „Ţinem cursuri de specializare pentru oamenii interesaţi. Vin la noi oameni din jurul Galaţiului, dar mai mergem şi noi în alte oraşe din zona Moldovei. În 2021, ne dorim să dez­vol­tăm şcoala, un proiect la care lucrăm de ceva timp“, mai spune Sandu Voicu.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

La Isidess, un tuns pleacă de la 35 de lei, iar pentru alte servicii adăugate, preţurile cresc.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania