Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Silviana Ciocovenaru şi-a transformat pasiunea pentru design grafic într-un business şi realizează ilustraţii botanice sub numele de Atelier June

28.04.2022, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Businessul a fost deschis în luna ianuarie 2020, înainte de izbucnirea pandemiei, iar începutul a fost foarte dificil, mai ales că primele lucrări realizate de Silviana Ciocovenaru au fost produse de papetărie ilustrate pentru evenimente, unul dintre cele mai afectate sectoare economice de criza sanitară.

Silviana Ciocovenaru, o antreprenoare din Bucureşti, şi-a transformat pasiunea pentru design grafic şi natură într-un business care le îmbină pe cele două. Antreprenoarea realizează ilustraţii botanice sub numele de Atelier June.

„Am ales să fac design grafic sau mai bine zis de a începe pe drumul propriu cu acest business din dorinţa de a face ce ştiu să fac cel mai bine şi ceea ce îmi place cel mai mult să fac. Eu am fost pregătită încă din liceu în zona aceasta de artă şi design şi apoi am continuat să lucrez în zona aceasta câţiva ani. Apoi, am hotărât că este momentul să încep propriul meu business”, povesteşte Silviana Ciocovenaru. 

Businessul a fost deschis în luna ianuarie a anului 2020, chiar înainte de izbucnirea pandemiei, iar primele luni de activitate au fost provocatoare, având în vedere că antreprenoarea a început Atelierul June prin a realiza produse ilustrate de papetărie pentru diverse evenimente precum nunţi sau botezuri, însă acest sector a fost puternic impactat de criza sanitară, astfel că multe evenimente au fost amânate. „Am început prin a realiza invitaţii de nuntă şi papetărie pentru evenimente, dar şi ilustraţie botanică. Lucrez foarte mult în acuarelă şi în guaşă, papetăria de nuntă este florală, la fel ca şi ilustraţiile. Sunt desenate de mână, îmi place foarte mult să lucrez tradiţional, cu pensula pe hârtie şi apoi scanate şi digitalizate”, explică ea.

După doi ani de activitate plini de provocări, când nu prea au fost evenimente de tip nunţi, iar cele organizate au fost de dimensiuni foarte mici, Silviana Ciocovenaru spune că în această perioadă nu mai realizează produse de papetărie pentru evenimente pentru că îşi doreşte să  se dezvolte mai mult pe partea de ilustraţie. Investiţia în acest business a fost de doar 2.000 lei, sumă care a însemnat costurile aferente înfiinţării firmei, plus aparatură şi materialele necesare pentru a începe să creeze ilustraţii şi produse de papetărie. „Mi-aş dori să mai merg şi în direcţia de ilustraţie de carte. Eu am ilustrat până acum trei cărţi, mai am o carte care este în proces de ilustrare şi îmi doresc să fac acest lucru mai mult pe viitor. Este o nişă puţin dezvoltată la noi, până acum, clienţii au fost din afara ţării, dar îmi doresc să lucrez şi cu clienţi din România”, precizează ea. 

Costul unei ilustraţii originale poate să difere foarte mult în funcţie de dimensiunea lucrării şi de complexitatea ei. O ilustraţie mică de dimensiunea 10x15 cm ajunge la circa 150 lei, însă costul poate ajunge şi la 600 lei, dacă ilustraţia are dimensiuni mai mari. Lucrările antreprenoarei sunt listate pe reţelele de socializare pe paginile Atelierului June. Silviana Ciovovenaru spune că nu plănuieşte să meargă către alte segmente de design grafic. Antreprenoarea are în plan să reia complet activitatea businessului în a doua parte a acestui an, după ce s-a ocupat de el doar parţial având în vedere perioada dificilă prin care a trecut.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania