Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Sorin Ene, campion naţional de drift, a făcut o şcoală de profil, iar câteva zeci de persoane şi-au luat doza de adrenalină din derapajul controlat

27.11.2020, 00:07 Autor: Florentina Niţu

„Cursul de o zi costă 500 de euro şi cursul de două zile costă 700 de euro. Văd Şcoala de Drift Sorin Ene cu mulţi tineri pe lângă ea în cinci ani.“

Sorin Ene de 39 de ani, absolvent de Drept, fost agent de vânzări şi în prezent solist de muzică po­pu­lară, îşi aminteşte că de mic a fost pasionat de maşini, iar pasiunea sa pentru domeniul auto s-a dezvoltat şi astfel a descoperit tainele derapajului controlat şi mai apoi a devenit campion naţional de drift, iar în urmă cu nouă ani a înfiinţat propia şcoală de drift. Până în prezent a avut câteva zeci de cursanţi, iar planurile sale sunt să crească numărul lor în viitorul apropiat şi să ofere cursuri diversificate.

„Şcoala de drift a pornit acum nouă ani, dintr-o joacă, pentru că activam în domeniu şi prie­tenii împreună cu soţia mea m-au încu­rajat să fac o şcoală şi am început cu un site şi a sunat cineva imediat. Nu mă aşteptam, nu m-am gândit la structura cursului până atunci, cu ce maşină îl fac, unde îl fac, dar faptul că m-a sunat cineva m-a motivat să por­nesc. În câteva săptămâni am pus la punct locaţia şi lo­gist­ica şi am început cursurile pe ma­şina mea de drift, o maşină de 10.000-15.000 de euro la vremea respectivă“, poves­teşte Sorin Ene, fondatorul şcolii de drift ce-i poartă numele.

El menţionează că făcând parte dint-o comunitate, colegii săi din breaslă l-au ajutat cu echi­pamente sau unelte sau piese şi a început să-şi construiască singur ma-şini ori să-şi achi­ziţioneze şi să repare. „Astăzi mă gândesc de unde am avut atâţia bani să fac ce voiam. Cred că ne-am ajutat principiul: o mână o spală pe cea­laltă şi amândouă faţa.“

Primii elevi ai şcolii de drift au fost doi tineri din Ialomiţa, iar apoi nu­mărul lor a crescut de la an la an, segmentul de vârstă care a urmat cursurile variind de la 12-13 ani până la 50-60 de ani. Cursurile sunt fie de o zi, fie de două zile şi grupele sunt for­mate din 3-4 persoane, iar la final, cursanţii pri­mesc o diplomă că au absolvit aceste cursuri.

„Cursul de o zi costă 500 de euro şi este compus din patru module complexe, alcătuite la rândul lor din numeroase elemente care se discută şi se pun în practică în cele şase ore, şi cursul de două zile costă 700 de euro şi are mai multă practică. (...) Sunt oameni care fac cadou familiei sau prietenilor cursuri la noi“, explică Sorin Ene.

El adaugă că driftul sau derapajul controlat are cel mai numeros public ca spec­tatori, însă presupune costuri mari pentru pasionaţi şi chiar el spune că cele mai mari cheltuieli ale sale sunt de mentenanţă, de întreţinere a maşinilor şi de închiriere a spaţiilor. „Noi, pasionaţii, nu ne hrănim cu banii, împlinirea mea este că am generat campioni, pe Claudiu Adam, pe Natalia Iocsak şi fiica mea a fost admisă pentru a obţine licenţa în 2021, la numai 13 ani. Lucrăm ani de zile să activăm la nivel profesionist.“

Deşi segmentul acesta de sport este de nişă, dedicat în special pasionaţilor, Şcoala de Drift Sorin Ene are cursuri şi pentru conducătorii auto care au permis sau pentru cei care şi-au pierdut încrederea în volan în urma unui incident în trafic. Reprezentantul şcolii susţine că nu a fost afectat de pandemie, pentru că şi înainte purtau măşti la cursuri şi păstrau o distanţă de 3-4 metri, iar cursanţii sunt singuri în maşini. „La drift respectam toate măsurile de distanţare socială şi protecţie şi înainte de pandemie.“

Sorin Ene spune că în 2021 speră să-şi consilieze mai mult cursanţii să facă performanţă şi speră să poată deschide porţile pentru spectatori în cadrul eve­nimentelor. „Mă gândesc la diversificare, mă gândesc să închiriez maşini, şi sper să mai angajez 2-3 oameni. Acum, fiica mea este singurul ajutor şi sper să-mi ducă businessul mai departe.“

Antreprenorul afirmă că ar lua-o oricând de la capăt, fără doar şi poate. Acesta îşi doreşte ca driftul, ca sport, să fie mai cunoscut, să crească la nivel naţional şi să genereze cât mai mulţi campioni. „Văd Şcoala de Drift Sorin Ene cu mulţi tineri pe lângă ea în cinci ani.“

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania