Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Stup Edition. Carmina Niţescu, cu o experienţă în zona de turism, a lansat platforma Winesday dedicată pasionaţilor de vin, unde a strâns peste 180 de crame, restaurante şi cazări

22.07.2024, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ În 2020, Carmina Niţescu a început să organizeze diferite tururi la crame şi degustări, iar doi ani mai târziu a lansat aplicaţia Winesday, care cartografiază experienţele viticole pe care le poate avea un om în România.

Carmina Niţescu a lucrat timp de mai mulţi ani pe diferite poziţii de marketing şi comunicare în sectorul de turism, însă după ce şi-a descoperit pasiunea pentru vin, a hotărât să meargă pe cont propriu. Primii paşi în businessul cu vin i-a făcut la începutul pandemiei, când a organizat o serie de evenimente şi tururi la crame dedicate pasionaţilor de vin sau celor care voiau să descopere această băutură. „Eu nu beam deloc vin până să descopăr această băutură într-o călătorie în Republica Moldova. Am descoperit apoi că există tot felul de crame, că se organizează vizite la crame în România şi degustări de vinuri. Am mers la degustări, la cursuri, am obţinut diverse certificări pentru că mi-a plăcut acest domeniu. În momentul în care am considerat că am ceva de spus, am zis că pot ajuta un pic industria de turism, eu crezând foarte tare în turismul de nişă”, spune Carmina Niţescu.

Călătoria sa în Republica Moldova s-a întâmplat în 2015, însă timp de cinci ani, Carmina Niţescu a aprofundat domeniul vinului, astfel încât în anul pandemiei să pornească un business dedicat vinului. În 2020, Carmina Niţescu a început să organizeze diferite tururi la crame şi degustări, într-o perioadă când cererea pentru astfel de evenimente era pe un trend ascendent. „Winesday vine să explice în cuvinte simple limbajul uneori pompos al vinului şi prin explicaţiile pe care le dau în evenimentele pe care le organizez, prin tururile pe care le-am făcut sau pe care urmează să le fac, încerc să  aduc ponteţialii cunoscători mai aproape de lumea vinului, dar şi de a vedea munca din spatele unei sticle de vin”, explică ea.

Doi ani mai târziu, antreprenoarea şi-a dorit să facă mai mult de atât şi a lansat aplicaţia mobilă Winesday, care cartografiază experienţele viticole pe care le poate avea un om în România. Antreprenoarea organizează în continuare tururi şi degustări, însă într-un număr mai mic comparativ au anii trecuţi pentru că îşi doreşte să se concentreze pe dezvoltarea aplicaţiei.

În aplicaţie, antreprenoarea a inclus crame, cazări în apropierea cramelor, restaurante, magazine specializate de vin, winebar-uri, organizatori de cursuri despre vin. În total, pe aplicaţie sunt listaţi circa 180 de furnizori. Antreprenoarea îşi propune să adauge 100 de furnizori noi pe an.

„Scopul meu este să dezvolt aplicaţia la nivel naţional. Zona Dealu Mare este avantajată pentru că Bucureştiul se află destul de aproape. Bucureştiul stă cel mai bine la capitolul furnizori din mai multe categorii”, explică ea.

De la lansarea aplicaţiei şi până în prezent, Winesday numără circa 3.100 de utilizatori. Pentru utilizatori, aplicaţia este gratuită, însă furnizorii sunt cei care vor plăti listarea sub forma unui abonament.

Antreprenoarea îşi doreşte ca în viitor să lanseze aplicaţia şi alte ţări din Europa, însă până atunci, vrea să dezvolte îndeajuns businessul pe plan local.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania