Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Stup Edition. Mădălina Măicănescu a deschis grădiniţa Maya şi prietenii, care numără azi o unitate în Bucureşti şi două în Otopeni, acolo unde vrea să dezvolte mai mult businessul

25.06.2024, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Grădiniţa a început cu doar nouă copii, iar astăzi, în toate cele trei unităţi, Grădiniţa Maya şi prietenii numără 140 de copii şi o echipă de zece persoane.

Grădiniţa Maya şi prietenii a fost deschisă în 2016, când Mădălina Măicănescu a început să caute împreună cu sora sa o grădiniţă potrivită pentru nepoata sa, care la acea vreme avea doar doi ani. Mădălina Măicănescu este de profesie educatoare şi a lucrat timp de mai mulţi ani în sistemul de stat, dar şi la grădiniţe private, însă nu a găsit nimic potrivit pentru nepoata sa, moment în care a decis să pornească la drum cu propria sa grădiniţă.

„Eu aveam experienţă şi ştiam ce presupune această activitate, am hotărât împreună cu sora mea să facem acest pas. În 2016, am găsit o locaţie potrivită în zona Iancului din Bucureşti, unde am deschis prima grădiniţă. Nu ne doream ca cea mică să simtă ideea de instituţie, ci ne doream o atmosferă apropiată de cea de acasă, unde copilul să se integreze uşor“, spune Mădălina Măicănescu. Astăzi, antreprenoarea se ocupă singură de administrarea grădiniţei, după ce sora ei a decis să iasă din business, fiind un domeniu foarte solicitant. În 2021, Mădălina Măicănescu a mai deschis o unitate în Otopeni, iar doi ani mai târziu a mai fost deschisă o grădiniţă tot în Otopeni, ajungând astfel la trei grădiniţe.

„Am decis să deschidem două grădiniţe în Otopeni pentru că am avut multe cereri. Tendinţa oamenilor este de a migra din Bucureşti către Ilfov, mai ales în zona de nord. Am văzut o cerere foarte mare acolo pentru grădiniţe, unde nu sunt multe grădiniţe“, spune Mădălina Măicănescu. Cererea este atât de mare în Otopeni încât antreprenoarea se pregăteşte să mai deschidă o grădiniţă în oraş anul acesta, în luna august. Antreprenoarea îşi doreşte să se concentreze pe oraşul Otopeni, acolo unde deja există o comunitate care a auzit de grădiniţă. „Am primit cereri din partea părinţilor şi pentru after school şi pentru şcoală. Este o problemă în Otopeni legată de şcoli, sunt foarte mulţi copii şi spaţiu insuficient, se învaţă în schimburi. Avem cereri pentru a merge şi cu partea de şcoală, dar nu m-am gândit să dezvolt businessul în direcţia asta, mă rezum la învăţământ preşcolar“, spune Mădălina Măicănescu.

În 2016, grădiniţa a început cu doar nouă copii, iar astăzi, în toate cele trei unităţi, Grădiniţa Maya şi prietenii numără 140 de copii şi o echipă de zece persoane. Costul pe care trebuie să îl plătească un părinte porneşte de la 1.600 lei şi poate ajunge la 2.200 lei, dacă acesta optează şi pentru masă sau program prelungit.

Pe lângă programul grădiniţei, în unităţile Maya şi prietenii sunt organizate diferite cursuri şi activităţi pentru copii după încheierea programului, acestea fiind alese în funcţie de nevoile şi cerinţele copiilor.

„Avem şi activităţile extra care se fac tot la noi la grădiniţă, dar presupun un cost suplimentar cum ar fi balet, dans, robotică, arte marţiale, dezvoltare personală. Aceste activităţi se fac o dată pe săptămână în unitatea noastră“, adaugă Mădălina Măicănescu.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania