Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Tünde Csata şi Andrei Pop au pornit cu o căsuţă pe roţi proiecul Tiny Transylvania din Pădurea Făget de lângă Cluj-Napoca. „Mai vin două căsuţe în vară“

13.04.2021, 00:07 Autor: Alexandra Matei

♦„Este un loc atipic pentru o cazare, aproape că îi forţăm pe oameni să renunţe la lumea virtuală şi să stea mai mult cu persoanele dragi“ ♦ Investiţia în prima căsuţă a fost de 40.000 de euro.

Tünde Csata şi Andrei Pop au cre­at Tiny Transylvania, un alt­fel de business în turism, unde de­co­­nectarea de la agita­ţia ur­ba­nă şi liniştea sunt cu­vin­tele che­ie. Cei doi au investit 40.000 de euro într-o pri­mă căsuţă din lemn pe roţi, am­plasată la mar­ginea pădurii Făget de lân­gă Cluj-Na­po­ca, iar spre finalul verii, alături de aceas­ta, vor mai fi amplasate încă două astfel de căsuţe.

Mica afacere în turism a celor doi an­tre­pre­nori a fost gândită după nevoile lor – de de­­co­nectare, de linişte şi de a petrece timp cu cei dragi –, iar ideea iniţială a pornit în ur­mă cu trei ani, atunci când au văzut pen­tru prima dată o căsuţă din lemn pe roţi la o ben­zinărie, în drumul lor spre casă. „Povestea a început acum 3 ani, când în drum spre casă, spre Har­ghita, venind din­spre Cluj, am văzut o ca­să pe roţi. Am cău­tat pe internet astfel de ca­se şi am găsit o co­mu­ni­tate în Mier­curea Ciuc, care fabrica ge­nul aces­ta de case. Am găsit pe site-ul lor mai mul­te modele şi atunci mi-am zis că poa­te într-o zi şi noi o să avem o casă pe roţi. Iată-ne aici, după patru ani, în prima noas­­­tră căsu­ţă pe roţi şi cu un proiect euro­pean încheiat cu succes, cu turişti şi rezer­vări care se fac cu două luni în avans. Pen­tru mine a fost un vis care a devenit rea­litate în­tr-un timp re­lativ scurt“, a povestit Tünde Csata.

Căsuţa cu un design scandinav are o su­pra­­­faţă de peste 20 mp, conţine tot ce este ne­­ce­­sar unei cazări, cum ar fi spaţii de dor­mit, bu­cătărie complet utilată, baie, dar şi o te­­ra­să unde, spune Andrei Pop, unul dintre cei doi fondatori, singurul zgomot care se au­de este cel făcut de păsările din pă­du­re. Tiny Transylvania poate să pri­­­meas­că maximum patru per­soa­­­ne în ace­laşi timp, iar cei doi an­­treprenori spun că este ideală pen­­­tru cupluri, familii cu doi copii sau pentru turiştii care vor să vină sin­­guri sau cu animalul de companie, în­trucât căsuţa este pet friendly.

Pentru o noapte de cazare, tariful pentru o singură persoană este 59 de euro, pentru două persoane, 89 de euro, iar pentru o familie care alege să stea patru nopţi, acesta se ridică la 199 de euro, având a cincea noapte inclusă gratuit în acest pachet.

Căsuţa cu un design scandinav are o suprafaţă de peste 20 mp, conţine tot ce este necesar unei cazări, cum ar fi spaţii de dormit, bucătărie complet utilată, baie, dar şi o terasă.

O singură căsuţă poate genera într-un weekend, în medie, 150 de euro, deci, într-o lună, dacă sunt weekenduri pline, 600 de euro. „O singură căsuţă este o sursă alternativă de venit, dar despre o afacere din care chiar poţi trăi putem vorbi atunci când ai deja măcar 3 căsuţe“.

Turiştii care ajung la căsuţa pe roţi de lângă Cluj-Napoca vin din toate colţurile ţării, iar mulţi dintre ei fac turul României şi se opresc la Tiny Transilvania. Primii turişti au fost din Sibiu, apoi din Bucureşti.

Pe lângă relaxare, cei care aleg să-şi petreacă un weekend în căsuţa din pădurea Făget se pot bucura de trasee prin pădure, fie pe jos, fie cu bicicletele electrice, dar şi de pescuit. „Clujul nu oferă atât de multe trasee montane, dar oferă trasee frumoase prin pădure cu diferenţe de nivel mici“, a adăugat Andrei Pop.

Tünde Csata, cea care se ocupă de partea de promovare, spune că cei mai mulţi clienţi găsesc Tiny Transilvania pe site-ul turistic travlocals.com, dar şi pe social media.

În următorii cinci ani, cei doi fondatori îşi doresc să aducă acest tip de vacanţă aproape de cât mai mulţi oameni, dar şi să aibă o căsuţă pe roţi în secuime, locul natal al lui Tünde Csata.

„Mi-ar plăcea să reuşim să transmitem mesajul locuirii într-un tiny house, simplu, astfel încât să vină oameni care vor să se relaxeze şi să fie aproape de natură. Vrem să ajungem să administrăm 3-5 căsuţe, să o facem bine şi să avem clienţi mulţumiţi“, a spus Andrei Pop.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania