Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Teodora Balate din Săcele şi-a pus toate economiile la bătaie pentru Art & Craft by Teo, un atelier în care pictează pe textile şi pe agende şi în care face tablouri cu licheni

30.09.2022, 00:05 Autor: Alexandra Matei

Investiţia iniţială s-a ridicat la aproximativ 2.000 de euro ♦ Preţurile pornesc de la 150 de lei şi ajung la 250 de lei în cazul tricourilor, iar cămăşile costă între 250 şi 350 de lei.l În viitor, antreprenoarea se gândeşte să dezvolte şi o serie de cursuri de pictură pe textile.

Teodora Balate din Săcele, judeţul Braşov, de profesie economist şi actual expert în insolvenţe, a decis să investească într-un atelier de creaţie toţi banii pe care îi economisise pentru o vacanţă în Austria, în care nu a mai putut pleca din pricina pandemiei.

În 2021, ea a pus bazele atelierului Art& Craft by Teo, unde pictează agende, tricouri şi alte obiecte vestimentare şi unde realizează diferite tablouri în care natura se împleteşte cu acuarela.

„În atelierul meu din Săcele mă joc cu culorile. Creez picturi, atât pe pânză, ilustraţii în acuarelă, cât şi pictură pe textile. Eu sunt economist. În afara faptului că pictez, cealaltă parte din timp mi-o petrec la birou, unde mă ocup de insolvenţe şi reorganizări. Când nu sunt la birou sau cu cei doi copii, sunt în atelierul meu, unde pregătesc diverse lucrări care să ajungă la clienţi. Este un vis devenit realitate. Am pornit anul trecut, însă ideea o aveam în minte încă din 2020. Atunci am hotărât să fac din pasiunea mea ceva oficial. Mi-am făcut o pagină de Facebook, am făcut şi câteva cursuri de social media, iar anul trecut am înfiinţat un SRL. În 2020, avusesem o excursie rezervată în Austria. A venit pandemia, s-a anulat excursia, am recuperat banii şi am decis să-i investesc în atelier. Am pornit cu 2.000 de euro“, a povestit Teodora Balate. 

Aceasta pictează încă din copilărie, iar în liceu a decis să urmeze şi câteva cursuri, la care a învăţat bazele şi tehnica necesară în pictură. Totuşi, a ales să urmeze o facultate într-un domeniu al ştiinţelor exacte, aşa că a venit în Bucureşti după terminarea liceului, unde a făcut Facultatea de Ştiinţe Economice - Contabilitate şi Informatică de Gestiune, timp în care a luat o pauză pe partea artistică.

În 2009, însă, ea a revenit în Braşov, iar după ce a născut primul copil a decis că este momentul să revină la pasiunea ei, care avea să se transforme, câţiva ani mai târziu, într-un business.

În proiectul Art&Craft by Teo, antreprenoarea a pornit cu tablouri cu licheni, după care a început să facă o combinaţie de licheni cu pictură şi a gândit nişte tablouri privite de sus, cu peisaje „ apă şi vegetaţie. În paralel, ea lucra şi la tricourile pictate.

„Ulterior, mi-a venit ideea să creez un concept de tricouri în care să pictez pasiunile în păr. Acest concept a prins foarte bine. Am pictat circa 100 astfel de tricouri. Ele au ajuns, în principiu, în oraşele mari, precum Bucureşti sau Cluj. Două dintre ele au ajuns şi în afara ţării.“

În portofoliu, ea păstrează acum partea de agende şi textile pe care pictează „ cămăşi, jachete, hanorace sau traiste -, dar şi partea de ilustraţii, pe care le transformă în printuri. Preţurile pornesc de la 150 de lei şi ajung la 250 de lei în cazul tricourilor, iar cămăşile costă între 250 şi 350 de lei.

Vara aceasta, menţionează Teodora Balate, a fost lansat şi un magazin online, la care a lucrat singură. Comenzile încă vin prin intermediul paginii de Facebook, însă, speră ea, după ce va investi mai mult în partea de promovare a site-ului, ele vor fi plasate direct în magazinul online. Realizarea unui tricou, spune antreprenoarea, durează între două şi patru sau cinci ore, în funcţie de complexitatea picturii.

O parte dintre idei, precizează fondatoarea atelierului, vin de la clienţi, din discuţia cu ei, iar altele sunt gândite de ea. Antreprenoarea susţine că se inspiră constant de pe internet, însă în fiecare lucrare îşi lasă amprenta personală.

„Pun în practică ideile mele şi încerc să fiu cât mai originală. Creativitatea este una dintre calităţile mele şi încerc să o valorific la maxim“, a mai adăugat aceasta.

Anul acesta, Teodora Balate se aşteaptă ca Art&Craft by Teo să genereze o cifră de afaceri de aproximativ 6.000 de euro.

Una dintre provocările pe care le întâmpină în fiecare zi în micul său proiect antreprenorial este faptul că produsele pe care le realizează pot părea scumpe, pentru că unii oameni compară un produs pictat cu unul din magazinele de serie. Totuşi, chiar dacă nu este uşor să fii antreprenor într-un astfel de domeniu, Teodora Balate afirmă că ar lua-o oricând de la capăt dacă ar fi nevoie.

„Creativitatea necesită curaj să încerci, să continui şi să te ridici atunci când lucrurile nu merg aşa cum te-ai fi aşteptat.“

În cinci ani, antreprenoarea îşi doreşte să facă din Art&Craft by Teo un business care să genereze un venit consistent. În acest sens, ea are în minte trei direcţii de dezvoltare: păstrarea zonei de pictură manuală, digitalizarea unor creaţii de-ale ei, dar şi introducerea componentei de cursuri pentru cei care vor să înveţe să picteze pe textile.

 

Anul acesta, Teodora Balate se aşteaptă ca Art&Craft by Teo să genereze o cifră de afaceri de aproximativ 6.000 de euro.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania